Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Carlisle Codlin, Cytrynówka, Edelapfel, Galben Nobil, Gelber Edelapfel, Gelber Scheibenapfel, Glasapfel, Glasrenette, Glow of the West, Golden Stanger, Goug`s Seedling, Lord Clyde, Noble, Plattapfel, Repers Fall, Rutlandshire Foundling, Scheibeapfel, Stanger, Szlachetna, Uslechtile Zlute, Waschsapfel, Zitronenapfel, Złota Szlachetna, Złote Szlachetne, Złote Wety
(1)
Pochodzenie:
Pochodzenie: przed 1820 rokiem (Wielka Brytania)
(1)
Morfologia:Owoce są raczej duże, gładkie, spłaszczone i foremne. Mają one złoto-żółty kolorze z nielicznymi kropkami.
(2)
Miąższ: Miąższ jest białożółty, soczysty, słodki. Dominują kwaskowo-korzenne nuty aromatyczne.
(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –mało podatny lub praktycznie odporna.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Rak drzew owocowych-mało podatna.
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowania do 5 miesięcy.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września-na kuchnie, na deser w połowie października ale wtedy ma krótszy czas przechowania.
Odporność na mróz: bardzo duża.
Przeznaczenie: głównie na kompot oraz dżemy i sosy oraz posiada też małą funkcje deserową.
Korona: Drzewo o średnim wzroście, dość gęstej, szerokiej, kulistej koronie, z licznymi krótkopędami .
Owocowanie:
późno zaczyna plonować. Obficie rodzi owoce corocznie.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boskoop, Cellini, Charłamówka, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet, Pepina Linneusza, Reneta Ananasowa, Renata Baumanna, Renata Landsberska
Szkółka:
Piotr Szymczak Gospodarstwo Sadownicze Michrów 30 05-652 Pniewy
tel: +48 888 117 826e-mail: stareodmiany@gmail.com
http://szymczaksad.com/o/sadzonki-zlote-wety/
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-golden-noble-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-http://szymczaksad.com/o/sadzonki-zlote-wety/
(3)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
Nazwa odmianowa:
Carlisle Codlin, Cytrynówka, Edelapfel, Galben Nobil, Gelber Edelapfel, Gelber Scheibenapfel, Glasapfel, Glasrenette, Glow of the West, Golden Stanger, Goug`s Seedling, Lord Clyde, Noble, Plattapfel, Repers Fall, Rutlandshire Foundling, Scheibeapfel, Stanger, Szlachetna, Uslechtile Zlute, Waschsapfel, Zitronenapfel, Złota Szlachetna, Złote Szlachetne, Złote Wety
(1)
Pochodzenie:
Pochodzenie: przed 1820 rokiem (Wielka Brytania)
(1)
Morfologia:Owoce są raczej duże, gładkie, spłaszczone i foremne. Mają one złoto-żółty kolorze z nielicznymi kropkami.
(2)
Miąższ: Miąższ jest białożółty, soczysty, słodki. Dominują kwaskowo-korzenne nuty aromatyczne.
(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –mało podatny lub praktycznie odporna.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Rak drzew owocowych-mało podatna.
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowania do 5 miesięcy.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września-na kuchnie, na deser w połowie października ale wtedy ma krótszy czas przechowania.
Odporność na mróz: bardzo duża.
Przeznaczenie: głównie na kompot oraz dżemy i sosy oraz posiada też małą funkcje deserową.
Korona: Drzewo o średnim wzroście, dość gęstej, szerokiej, kulistej koronie, z licznymi krótkopędami .
Owocowanie:
późno zaczyna plonować. Obficie rodzi owoce corocznie.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boskoop, Cellini, Charłamówka, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet, Pepina Linneusza, Reneta Ananasowa, Renata Baumanna, Renata Landsberska
Szkółka:
Piotr Szymczak Gospodarstwo Sadownicze Michrów 30 05-652 Pniewy
tel: +48 888 117 826e-mail: stareodmiany@gmail.com
http://szymczaksad.com/o/sadzonki-zlote-wety/
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-golden-noble-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-http://szymczaksad.com/o/sadzonki-zlote-wety/
(3)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
Zaloguj się aby komentować