Strudel jabłkowy z Liechtensteinu
© 2020 Amt für Gesundheit des Fürstentums Liechtenstein
dla 4 osób
200 g mąki orkiszowej
1 1/2 łyzki oliwy z oliwek alba
1 jajko
1 szczypta soli
trochę letniej wody
ok 3 łyżki
600 g jabłek Boskoop (Piekna z Boskoop ) ewentualnie inne kwaśne jakbłka jak Antonówka lub Kronselka
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki migdałów
1 łyżka rodzynek
2 łyżki cukru
1 szczypta cynamonu
5 dl mleka
1 laska wanilii
1 łyżka cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 świeże jajko
sposób:
W misce wymieszaj mąkę i sól.Dobrze wymieszaj jajko, olej, wodę i sól dodaj i zagnieć na gładkie ciasto posyp odrobinią mąki.Dopóki już się nie przyklejać
jeśli bedzie się kleić dodadaj wiecej mąki Ciasto odstawić na około 1/2 godziny w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce Rösti,Natychmiast skrop sokiem z cytryny.
Wymieszać z cukrem, migdałami, rodzynkami i cynamonem.
Rozwałkować ciasto jak najcieńsze wartwy dać odrobinę mąki i ułożyć na posypanej mąką ściereczce,Ciasto posmarować olejem Alba, na wierzch rozprowadzić nadzienie, pozostawiając dookoła ok. 2 cm obwódkę, zawinąć po bokach i zwinąć.Umieścić strudel na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z pokrywą skierowaną w dół, posmarować olejem Alba.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Do sosu waniliowego: Pokrój waniliowy strąk wzdłuż, dodaj go do mleka i doprowadź do wrzenia, stale mieszając.
Dobrze ubij jajko z cukrem i skrobią kukurydzianą.
Wyjąć mleko z pieca i wlej mieszankę jajeczną, stale mieszając trzepaczką Zmniejszyć temperaturę i ponownie zagotować, stale mieszając przez około 1 minutę.
Wyjmij laskę wanilii. Podawaj razem ciepły sosem waniliowy i strudel jabłkowy.
41148cbc-acb5-4ff9-b5e9-56fec8fbfca5

Zaloguj się aby komentować