Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Bursztówka Styryjska
Borsderfiana di Stiria, Maschanzker, Maschanzker de Stirie, Maschanzker Styryjski, Stajer masanczki, Steirischer Maschanzker, Steirischer Winter-Borsdorfer, Steirischer Winter-Maschanzker, Styrska misen
(1)
Pochodzenie:
połowa XIX wieku (Austria)(1)
Morfologia:małe i średniej wielkości(około 5-6 cm); prawie okrągłe; skórka zielonożółta, z nielicznymi brązowymi plamkami, czasem z lekkim rumieńcem od słońca (większym przy dużej różnicy temperatury między dniami i nocami)
(1)
Miąższ: kremowy, soczysty, jędrny, średnio słodki
(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – bardzo podatny w wilgotnych miejscach.
Mączniak prawdziwy-mała podatość.
Zaraza ogniowa – podatna.
Rak drzew owocowych-dość podatny.
Owocówka jabłoniowa-średnia podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o bardzo długim okresie przechowania do 6 miesiecy .
Dojrzałość zbiorcza:połowa pazdziernika.
Odporność na mróz: bardzo duża (pochodzenie górzysta Austria.)
Przeznaczenie: alkohol etylowy w postaci cydru oraz destylacji spirytusu , Przezanzenie kuchenne głównie szarlotka oraz suszarnia. Mniej desrtową.
Korona:Młoda korona tego drzewa jest wyniosła, kształtu kulistego.W Polsce bardzo duże drzewo.
Owocowanie:
Bardzo późno wchodzi w okres owocowania nawet po 10 latach , plonuje przemiennie,
Zapylacze: Jonathan, Królowa Renet
Szkółka:
https://www.praskac.at/winterapfel-xii-v/malus-domestica-steirischer-maschanzker
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-bursztowka-styryjska-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-rysunek z książki „Oesterreichisch – ungarische Pomologie” Rudolfa Stolla z 1888 roku. Inne nazwy: Borsderfiana di Stiria, Maschanzker, Maschanzker d
8262bbe9-27bc-4aba-99d5-bae79f7bdf63

Zaloguj się aby komentować