Öpfelküechli
Składniki:
100 g mąki
1 szczypta soli
1/8 l białego wina
1 jajko
1 łyżeczka roztopionego masła
Masło klarowane do smażenia
grube plastry jabłka
Cukier do posypania
Sposób:
Mąkę wymieszać z odrobiną soli, wymieszać z białym winem na gęstą masę,dodać żółtka i trochę roztopionego masła.
Na koniec dodać ubite na sztywno białko. Obróć w nim plasterki jabłka i na gorąco(chodzi o panierkowanie w tym cieście) i na pateltnie. Upiec tłuszcz (ewentualnie polać alkoholem i flambirować
3267593b-1bb8-44c1-90fe-99c9c139d33f
Frasad

@Sobierajmateusz Olkohole z jabłek to by mnie najbadziej obchodziły.

sullaf

@Frasad ta, dzięki akcji "jedz jabłka na złość putinowi" cydry miały swoje 5 minut. Ale jak sam próbowałem zrobić cydr wyszła mi gazowana breja jabłkowo-drozdzowa xD

Frasad

@sullaf Mi się marzy cydr zimowy z jabłek już przemrożonych na dworze. Kiedyś taki piłem i był cudowny. Ale nie umiem zrobić.

Sobierajmateusz

@Frasad elo masz już wyżej radę.

Zaloguj się aby komentować