**Nazwa gatunkowa:**Pyrus communis L.
**Nazwa odmianowa:**Clapp's Favourite, Faworytka Klapsa, Klapsa.
**Pochodzenie:**Wyhodowana w 1860 roku w Dor chester w stanie Massachusetts (USA) przez Thaddeusa Clap pa jako siewka odmiany Flamandka. 3 Najpopularniejsza odmiana towarowa na świecie.
Morfologia: Owoce są średnie do bardzo dużych i mają kształt gruszki lub stożka. Cienka skorupa ma zielony kolor bazowy (w pełni dojrzała żółta), na stronie wystawionej na działanie słońca pojawia się jasnobrązowo-czerwony kolor pokrywający. Skorupa ma jasnobrązowe punkty.
Miąższ:Drobny miąższ barwy białej do jasnożółtej, słodki i bardzo soczysty o delikatnym aromacie z niewielką kwasowością.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
– Na rdzę gruszy (Gymnosporangium sabinae) podatna. Należy wtedy usunąć jałowca szczególnie jałowca sabińskiego (Juniper us sabina) z okolicy.
– Na parcha gruszy (Venturia pyr ina) silnie podatna (należy zmieść liście, 5% mocznik po opadnięciu liści oraz miedzian) (raz w okolicach marca/drugi raz październik). Na plantacjach towarowych stosują także siarkę.
– Na zarazę ogniowo podatna w stopniu dużym (w celach fitosanitarnych nie należy sadzić obok siebie głogu, gruszy, jarzębiny oraz pigwy) (zwalczyć za pomocą stosowania ochrony niedzianiem jak wyżej)
– Miodówkę gruszową można ograniczyć poprzez niesadzenie drzew gruszy wokół lasu. Oraz stosować żółte tablice lepowe.
– Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych (Monilia fructigena i M. laxa) – duża (środek Switch® 62,5 WG).
Odporność na mróz:średnia do dobrej.
Owocowanie :II/III dekada sierpnia…
**Przechowanie:**do kilku tygodni.
Przeznaczenie: jako owoc deserowy, przetwory, kompoty, susze.
**Korona:**Rosinie silnie, wytwarza szeroko koronę,
**Zapylacze:**Bera Hardy, Trewinka, Kominówka, Konferencja, Bonkreta Williamsa.
21049b06-aace-49dd-9b0a-d8bea6ec1436
sullaf

czeaj, kiedy przerzuciłeś się na gruszki?

Sobierajmateusz

@sullaf spokojnie zaraz wrócę na jabłka bo będe je opisywał!Bo i tak zostało mi około 15k odmian jeśli liczymy amerykańskie.( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować