Lauwarmes Apfelkompott mit Vanillesauce
Kompot jabłkowy:
1 kg jabłek o lekkiej kwasowości
½ laska cynamonu
150 gramów cukru
½ cytryna (sok i skórka)
100 ml białego wina
Składniki sos waniliowy:
200 ml śmietany
100 ml mleka
5 żóltek
60 g cukru
10g wafli kikurydzianych
1laska waniliowa
1/4 skórki pomaranczy
Przygotowanie sosu waniliowego:
Wszystko wymieszać i podgrzewać trzepaczką, ciągle mieszając, aż do momentu wrzenia
przygowanie kompatu z jabłek
500 g jabłek posiekaj ze skórką i bez pestek
Gotuj na parze z niewielką ilością wody (100 ml) w garnku i przykryj do miękkości
Dodaj cytrynę i cynamon
Mieszaj i przecieraj na małym ogniu przez 10 do 15 minut
Jabłka obrać 500 g i pokroić w piękne kawałki,
100 gram cukru na patelnii skarmelizuj
zgaś to winiem oraz smarz w tym jabłka do uzyskania rumiena
Wszystko wymieszać z sosem jabłkowym i osobno dodać zimny sos waniliowy.
Kompot jabłkowy:
1 kg jabłek o lekkiej kwasowości
½ laska cynamonu
150 gramów cukru
½ cytryna (sok i skórka)
100 ml białego wina
Składniki sos waniliowy:
200 ml śmietany
100 ml mleka
5 żóltek
60 g cukru
10g wafli kikurydzianych
1laska waniliowa
1/4 skórki pomaranczy
Przygotowanie sosu waniliowego:
Wszystko wymieszać i podgrzewać trzepaczką, ciągle mieszając, aż do momentu wrzenia
przygowanie kompatu z jabłek
500 g jabłek posiekaj ze skórką i bez pestek
Gotuj na parze z niewielką ilością wody (100 ml) w garnku i przykryj do miękkości
Dodaj cytrynę i cynamon
Mieszaj i przecieraj na małym ogniu przez 10 do 15 minut
Jabłka obrać 500 g i pokroić w piękne kawałki,
100 gram cukru na patelnii skarmelizuj
zgaś to winiem oraz smarz w tym jabłka do uzyskania rumiena
Wszystko wymieszać z sosem jabłkowym i osobno dodać zimny sos waniliowy.
Zaloguj się aby komentować