Jest i ona, pierwsza dyszka w tym sezonie ;) poszło szybciej niż myślałem
Wpis dodany za pomocą https://hejto.sztafetastat.eu
#sztafeta #bieganie

Dołączył/a: 18.01.2023
@SaucissonBorderline
Gratulacje, biegaj z nami
@pluszowy_zergling heh znam to
Zaloguj się aby komentować
Bardzo ładnie
@pluszowy_zergling bieżnia mnie nudzi, czasem gdy brakuje mi kroków strasznie się mecze, by dobić to na bieżni
Dzięki za polecajkę akurat mam ten komfort, że nie muszę martwić się o jakość powietrza i mgła jest tylko mgłą
Taką bez zbędnego dziadostwa z komina sąsiada.
Najgorzej gdy zjadę w rodzinne strony i wtedy przypominam sobie co to smog czy zapach palonego badziewia wieczorem...
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Jeszcze chwila i będziesz latał 5km na lajcie a potem jak w tytule programu dla młodzieży 5-10-15
@Z_buta_za_horyzont hehe, już takie szybsze 5-10 będzie wystarczające
Zaloguj się aby komentować
Przepis poprosze. Ile kalorii ma porcja wchodzi? Liczyłeś?
Trzymajcie przepis,
Sernik z peccorino i Skyrem
Składniki:
600g skyru naturalnego
4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka cukru pudru (możesz dodać więcej cukru, jeśli lubisz słodsze desery mi nie zależało na tym by był słodki)
35g budyniu waniliowego bez cukru
35g sera pecorino romano
1/2 laski wanilii / aromat waniliowy
Składniki na polewę:
1 mały jogurt naturalny
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Oddziel żółtka od białek.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem pudrem na krem.
Zetrzyj ser pecorino romano na drobnej tarce.
Do żółtek dodaj budyń waniliowy, skyr, starty ser pecorino oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Dokładnie wymieszaj.
Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, uważając, by nie rozbić piany.
Przelej masę do okrągłej formy o średnicy 27 cm.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.
Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź całkowicie.
Przygotowanie polewy:
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
W misce wymieszaj jogurt naturalny.
Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do jogurtu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
Odstaw polewę na kilka minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując konsystencję.
Gdy polewa zacznie lekko tężeć, ale wciąż będzie płynna, polej nią zimny sernik.
Udekoruj według uznania.
@SaucissonBorderline dziękuję
chciałem podbić smak skyru, sam skyr jest no dość płaski, jogurtowy, nie to, co prawilny ser biały
peccorino przyjemnie podbiło smak, raz, że pachnie bardziej serowo nie jogurtowo to można też wyczuć jego delikatny posmak
nie dawałem go jakoś dużo, na cały sernik wrzuciłem 35g startego peccorino
co do makrosów, jeśli wierzyć wyliczeniom Ai
600g skyru naturalnego: 420 kcal, 66g białka, 6g tłuszczu, 24g węglowodanów
4 średnie jajka: 312 kcal, 24g białka, 20g tłuszczu, 0g węglowodanów
1 łyżka cukru pudru (około 10g): 40 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 10g węglowodanów
35g budyniu waniliowego bez cukru: 126 kcal, 2g białka, 1g tłuszczu, 28g węglowodanów
35g startego sera pecorino romano: 147 kcal, 9g białka, 12g tłuszczu, 1g węglowodanów
Polewa:
1 mały jogurt naturalny (około 150g): 87 kcal, 5g białka, 5g tłuszczu, 6g węglowodanów
1,5 łyżeczki żelatyny (około 5g): 17 kcal, 4g białka, 0g tłuszczu, 0g węglowodanów
Suma makroskładników
Białko: 110g
Tłuszcze: 44g
Węglowodany: 69g
Procentowy rozkład makroskładników:Białko: 38% (110g * 4 kcal = 440 kcal)
Tłuszcze: 34% (44g * 9 kcal = 396 kcal)
Węglowodany: 28% (69g * 4 kcal = 276 kcal)
Uśrednione makroskładniki dla tego przepisu to:Białko: 38%
Tłuszcze: 34%
Węglowodany: 28%
wychodziło ok 133+/- kcal na porcje ok 120g
@SaucissonBorderline rewelacja
@Sofie ciesze się, że zainspirowałem
daj znać czy Ci smakowało
To faktycznie nie za słodki
@Michumi ale dobry
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline To prawda, zbiegi potrafią zaskoczyć bardziej niż podbiegi!
Zaloguj się aby komentować
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku, brawo ty!
@sleep-devir dzięki, mam tylko nadzieje, że jutro będę mógł normalnie podróżować
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline Zara bedzie! Ponad milion widzów na Twitchu xD
@hellgihad no coś nie bardzo XD chwile była kolejka i znów wywaliło
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
A sprawdzałeś czy faktycznie się rozgrzewa tak jak kiedyś? Może słabiej grzeje.
@pszemek grzeje, brzegi są turbo wypieczone, kawałki gofrów, które uda mi się oderwać również
jeżeli się klei to do czegoś, jeśli powłoka wygląda na nietkniętą to może jakieś niewielkie zabrudzenia mimo wszystko są. nie robię tylu gofrów ile bym chciał, dezala mam juz ponad 6 lat i śmiga bez problemu. może spróbuj wysezonować ją jak patelnię żeliwną - przesmaruj olejem lnianym i daj mu się wypalić. albo grzej na pusto żeby wypalić ewentualne niewidoczne zabrudzenia i sprawdź czy coś pomogło, jak nie to wtedy sezonuj.
@wonsz też o tym myślałem, czy by tego jak woka nie wypalić
musze zgłębić temat sezonowania
@SaucissonBorderline jeszcze jedna rzecz z tematów pokrewnych, może pomoże - naleśniki robię na patelni żeliwnej i czasami zdarza się że pierwsze strasznie się lepią mimo smarowania tłuszczem i porządnego rozgrzania - zauważyłem że to za rzadkie ciasto, więc dosypuję trochę mąki i pomaga. Może ci mąka wilgoci złapała, wrzucasz na wagę i dajesz mniej mąki bo woda swoje dodaje.
@wonsz próbowałem proporcjami kombinować, dawałem więcej oleju itp, ciasto nawet gotowe od producenta ogarnąłem i to samo
swoją droga maja dobre to ciasto gotowe
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline piracka zatoka wiecznie żywa
Musisz mieć usługę VPN na dedykowanym IP. Za dopłatą można kupić.
@Arlekin no tak, ale to trochę przerost formy, żeby od czasu do czasu serial odpalić
Dzięki za pomoc, chyba pozostaje mi odkurzyć kapelusz pirata
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline Ja mam problem bo zmusiłem na 3 poziomie do podania hasła na odwrót, wpisuje poprawnie i nie chce wejść
@Endrevoir cos musiał ci pokręcić w kolejności, miałem podobnie, chociaż ja miałem trochę inny sposób
no nic, zabawa trwa dalej XD
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline Oj o mały włos by się palec omsknął
@bojowonastawionaowca głodnemu chleb na myśli
@bojowonastawionaowca czyli mówisz że aż ci się ręka poślizgneła xD
Stare. Strasznie stare.
@Dzemik_Skrytozerca jak większość użytkowników na tym portalu XD
@SaucissonBorderline pozdrawiam i czekam na realną konkurencję
Zaloguj się aby komentować
@SaucissonBorderline mnie się wprost pytał jak już te formułkę wymówiłem czy wale konia i czy pornuchy oglądam. Nie pamiętam ile wtedy miałem lat, ze 13 właśnie jakoś. Potem już nigdy nie poszedłem do tych lamusów wyznawać swoje psoty. Zjebana sprawa, głupota żeby opowiadać takie rzeczy jakiemuś typowi w sukience. Nie chcę nikogo obrażać, ale to moje zdanie xD
@evilonep pomyśl po co była mu ta wiedza i co później robił myśląc o tym...
Sama prawda.
Ich interesuje tylko jak sie ruchasz, gdzie i z kim.
Obrzydliwe towarzystwo
@SaucissonBorderline i cała spowiedź nic nie warta, będzie płonął w piekle.
@Lucyfer generalnie cała spowiedź jest nic nie warta.
@Lucyfer powinieneś się mocno zastanowić nad strategią marketingową
mam uraz do spowiedzi xd na szczęście w wieku chyba 20 lat mi przeszło to chodzenie do spowiedzi xD a w Boga dalej wierzę tj 8 lat później
ale szanuje każdego kto od kościoła i spowiedzi sie dość mocno odcina
@konrad1 nie wiem czy się da lekko odciąć. jak dla mnie to albo w tym jesteś albo nie. albo chodzisz powiedzieć obcemu facetowi co złego zrobiłeś albo nie chodzisz
@GrindFaterAnona tak o to chodzilo zle to ująlem pp
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
swobodny krótki bieg na początek dnia. Chyba też sobie dziś zarzucę piątkę.
Zaloguj się aby komentować