Zdjęcie w tle
SaucissonBorderline

SaucissonBorderline

Wirtuoz
  • 38wpisy
  • 235komentarzy
Siema mordeczki z tagu #gramofon , wygląda na to, że dołączam do ekipy

W ten weekend przyszedł gramofon Audio-Technica AT-LP60XBT i tak rozpoczęła się przygoda z #winyle
póki co podpięty do głośniczków Logitech 2.1 Z337 ale i tak robi robotę

U mnie na pierwszy set trafił Kraftwerk, różowa poszła w jazzowe klimaty
Miło było samemu zarzucić płytę, a nie oglądać to na youtubie

Dostałem też pytanie, ile będą kosztować lepsze kolumny i wzmacniacz?
boję się ,że skończy się złotymi kablami

#muzyka
2578cd5a-a335-4f56-886e-2bd3c68a7990
9
ZygoteNeverborn

Logitech 2.1 Z333

To te piszczące gauno!

4d2f0ebd-9b25-453a-a630-f571601128f1
GSX-R750

@SaucissonBorderline słuchać, obserwować

FriendGatherArena

Dostałem też pytanie, ile będą kosztować lepsze kolumny i wzmacniacz?

@SaucissonBorderline z 10k sobie naszykuj

Witamy na tagu. Jazz z winyla to jest miód na uszy.

Zaloguj się aby komentować

bacteria

@SaucissonBorderline super, tak trzymać

pluszowy_zergling

Gratulacje, biegaj z nami Ja swoje pierwsze dyszki musiałem dzielić na kilka rund, bo nie byłem w stanie ciągnąć dłużej niż 1-2 km bez kolki na samym początku. Gratulacje!

SaucissonBorderline

@pluszowy_zergling heh znam to w tym roku dzięki innym aktywnością forma nie była zła, dlatego poszło nie najgorzej, jednak zakwasy trzymają do dziś coś za coś

Zaloguj się aby komentować

pluszowy_zergling

Bardzo ładnie Jak jest smogoza to Ja uciekam na bieżnię, sprawdzasz czasem stan powietrza przed bieganiem ? @enron ma wypasioną maseczkę 3M, w której biega, gdy w Krakowie są warunki... hmm azjatyckie W sumie w tym roku nie było tak źle.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Z_buta_za_horyzont

Jeszcze chwila i będziesz latał 5km na lajcie a potem jak w tytule programu dla młodzieży 5-10-15 .

SaucissonBorderline

@Z_buta_za_horyzont hehe, już takie szybsze 5-10 będzie wystarczające

Zaloguj się aby komentować

Zrobiłem sernik, dobry taki, nie za słodki
baza skyr, i pecorino romano, dużo białeczka, mało kcal

Chciałem uzyskać coś pomiędzy zwykłym sernikiem a baskijskim,
no to nie do końca pykło, ale i tak jestem zadowolony

#gotowanie #jedzenie #gotujzhejto #chwalesie
ba76d89d-cac7-4032-9f5e-fd9d59e7c770
19
Sofie

Przepis poprosze. Ile kalorii ma porcja wchodzi? Liczyłeś?

SaucissonBorderline

@Sofie @Elvisiako

Trzymajcie przepis,


Sernik z peccorino i Skyrem


Składniki:


  • 600g skyru naturalnego

  • 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)

  • 1 łyżka cukru pudru (możesz dodać więcej cukru, jeśli lubisz słodsze desery mi nie zależało na tym by był słodki)

  • 35g budyniu waniliowego bez cukru

  • 35g sera pecorino romano

  • 1/2 laski wanilii / aromat waniliowy


Składniki na polewę:


  • 1 mały jogurt naturalny

  • 1,5 łyżki żelatyny

  • 1/4 szklanki gorącej wody


Przygotowanie:


  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.

  2. Oddziel żółtka od białek.

  3. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  4. W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem pudrem na krem.

  5. Zetrzyj ser pecorino romano na drobnej tarce.

  6. Do żółtek dodaj budyń waniliowy, skyr, starty ser pecorino oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Dokładnie wymieszaj.

  7. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, uważając, by nie rozbić piany.

  8. Przelej masę do okrągłej formy o średnicy 27 cm.

  9. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.

  10. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.

  11. Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź całkowicie.


Przygotowanie polewy:


  1. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.

  2. W misce wymieszaj jogurt naturalny.

  3. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do jogurtu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.

  4. Odstaw polewę na kilka minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując konsystencję.

  5. Gdy polewa zacznie lekko tężeć, ale wciąż będzie płynna, polej nią zimny sernik.

  6. Udekoruj według uznania.

c18435c1-3c2b-466d-994d-7e21656a288c
Sofie

@SaucissonBorderline dziękuję

SaucissonBorderline

@mordaJakZiemniaczek @SUM

chciałem podbić smak skyru, sam skyr jest no dość płaski, jogurtowy, nie to, co prawilny ser biały

peccorino przyjemnie podbiło smak, raz, że pachnie bardziej serowo nie jogurtowo to można też wyczuć jego delikatny posmak

nie dawałem go jakoś dużo, na cały sernik wrzuciłem 35g startego peccorino


co do makrosów, jeśli wierzyć wyliczeniom Ai


  1. 600g skyru naturalnego: 420 kcal, 66g białka, 6g tłuszczu, 24g węglowodanów

  2. 4 średnie jajka: 312 kcal, 24g białka, 20g tłuszczu, 0g węglowodanów

  3. 1 łyżka cukru pudru (około 10g): 40 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 10g węglowodanów

  4. 35g budyniu waniliowego bez cukru: 126 kcal, 2g białka, 1g tłuszczu, 28g węglowodanów

  5. 35g startego sera pecorino romano: 147 kcal, 9g białka, 12g tłuszczu, 1g węglowodanów


Polewa:

1 mały jogurt naturalny (około 150g): 87 kcal, 5g białka, 5g tłuszczu, 6g węglowodanów

1,5 łyżeczki żelatyny (około 5g): 17 kcal, 4g białka, 0g tłuszczu, 0g węglowodanów


  • Suma makroskładników 1149 kcal

  • Białko: 110g

  • Tłuszcze: 44g

  • Węglowodany: 69g


Procentowy rozkład makroskładników:Białko: 38% (110g * 4 kcal = 440 kcal)


  • Tłuszcze: 34% (44g * 9 kcal = 396 kcal)

  • Węglowodany: 28% (69g * 4 kcal = 276 kcal)

  • Uśrednione makroskładniki dla tego przepisu to:Białko: 38%

  • Tłuszcze: 34%

  • Węglowodany: 28%


@Sofie

wychodziło ok 133+/- kcal na porcje ok 120g

Sofie

@SaucissonBorderline rewelacja już wiem co jutro kupię w sklepie

SaucissonBorderline

@Sofie ciesze się, że zainspirowałem

daj znać czy Ci smakowało

Michumi

To faktycznie nie za słodki

Zaloguj się aby komentować

pluszowy_zergling

@SaucissonBorderline To prawda, zbiegi potrafią zaskoczyć bardziej niż podbiegi!

Zaloguj się aby komentować

sleep-devir

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku, brawo ty!

SaucissonBorderline

@sleep-devir dzięki, mam tylko nadzieje, że jutro będę mógł normalnie podróżować

Zaloguj się aby komentować

hellgihad

@SaucissonBorderline Zara bedzie! Ponad milion widzów na Twitchu xD

SaucissonBorderline

@hellgihad no coś nie bardzo XD chwile była kolejka i znów wywaliło

Zaloguj się aby komentować

Przy okazji gorącego tematu wyborów polecam książkę Co z Tym Kansas?

Frank precyzyjnie pokazuje, w jaki sposób udało się konserwatystom zdefiniować na nowo konflikt społeczny – przenosząc go z pola ekonomii na pole kultury.

Kiedyś taktyka zastosowana w skali mikro, kolejny już raz sprawdza się w skali makro
i to nie tylko w usa

#usa #wybory #socjologia
0

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Czy są wśród nas użytkownicy gofrownic Dezal?
Otóż ja od kilku lat byłem szczęśliwym, aż do wczoraj użytkownikiem gofrownicy tej wychwalanej marki.

Gofrownica nagle zaczęła łapać ciasto do powierzchni, ciasto zawsze robię to samo, gofrownice dobrze rozgrzewam, smarowidło się zgadza i nagle nie ma opcji by gofry nie rozpierdzielały się na pół
Gofrownica nie ma najmniejszych śladów zużycia, warstwa teflonowa wydaje się być nietknięta jednak nie wiem, czy możliwe by z czasem powłoka straciła swoje właściwości?

Szkoda mi jej wyrzucać, dała tyle wyśmienitych gofrów, a i swoje kosztowała
Ktoś może miał podobny problem?

#gotowanie #kuchnia #pytanie #hobby
11
pszemek

A sprawdzałeś czy faktycznie się rozgrzewa tak jak kiedyś? Może słabiej grzeje.

SaucissonBorderline

@pszemek grzeje, brzegi są turbo wypieczone, kawałki gofrów, które uda mi się oderwać również

wonsz

jeżeli się klei to do czegoś, jeśli powłoka wygląda na nietkniętą to może jakieś niewielkie zabrudzenia mimo wszystko są. nie robię tylu gofrów ile bym chciał, dezala mam juz ponad 6 lat i śmiga bez problemu. może spróbuj wysezonować ją jak patelnię żeliwną - przesmaruj olejem lnianym i daj mu się wypalić. albo grzej na pusto żeby wypalić ewentualne niewidoczne zabrudzenia i sprawdź czy coś pomogło, jak nie to wtedy sezonuj.

SaucissonBorderline

@wonsz też o tym myślałem, czy by tego jak woka nie wypalić

musze zgłębić temat sezonowania

wonsz

@SaucissonBorderline jeszcze jedna rzecz z tematów pokrewnych, może pomoże - naleśniki robię na patelni żeliwnej i czasami zdarza się że pierwsze strasznie się lepią mimo smarowania tłuszczem i porządnego rozgrzania - zauważyłem że to za rzadkie ciasto, więc dosypuję trochę mąki i pomaga. Może ci mąka wilgoci złapała, wrzucasz na wagę i dajesz mniej mąki bo woda swoje dodaje.

SaucissonBorderline

@wonsz próbowałem proporcjami kombinować, dawałem więcej oleju itp, ciasto nawet gotowe od producenta ogarnąłem i to samo


swoją droga maja dobre to ciasto gotowe

Zaloguj się aby komentować

Ma ktoś pomysł jak obejść blokadę regionalną dla HBO
Dotychczas leciałem na vpnonline i firefox i to pięknie działało jednak po tym rebrandingu na HBOmax musieli ulepszyć zabezpieczenia i od razu wywala komunikat o wykryciu VPN.
Chyba, że macie polecić prawilne #torrenty bo trochę wypadłem z obiegu

#vpn #pytanie #hbomax #siecikomputerowe
11
Ziutson

@SaucissonBorderline piracka zatoka wiecznie żywa

Arlekin

Musisz mieć usługę VPN na dedykowanym IP. Za dopłatą można kupić.

SaucissonBorderline

@Arlekin no tak, ale to trochę przerost formy, żeby od czasu do czasu serial odpalić

SaucissonBorderline

Dzięki za pomoc, chyba pozostaje mi odkurzyć kapelusz pirata


@Ziutson @banita77 @DirtDiver @Jarem @matips @sireplama

ddf74227-7d25-458d-af2c-68099db1539a

Zaloguj się aby komentować

Chcecie zagrać w gre?
Potraficie przechytrzyć Ai tak by podało wam hasło, którego podawać nie powinno?

Trafiłem ostatnio na ciekawy projekt i zagadnienie/zagrożenie, którego nie do końca byłem świadom mimo to, że sam proces celowego oszukiwania Ai jest mi bardzo dobrze znany
Jestem ciekaw, jak wam pójdzie, ja dobiłem do 8lvl i tam już nie ma miękkiej gry

https://gandalf.lakera.ai/

#sztucznainteligencja #ai #llm #hacking #glupiehejtozabawy #technologia
c7d8712b-563e-4907-b749-3ad8794c88c9
5
Endrevoir

@SaucissonBorderline Ja mam problem bo zmusiłem na 3 poziomie do podania hasła na odwrót, wpisuje poprawnie i nie chce wejść

f57cbdc9-bffa-4025-8739-82ded1b2e56b
SaucissonBorderline

@Endrevoir cos musiał ci pokręcić w kolejności, miałem podobnie, chociaż ja miałem trochę inny sposób

no nic, zabawa trwa dalej XD

Zaloguj się aby komentować

bojowonastawionaowca

@SaucissonBorderline Oj o mały włos by się palec omsknął

maximilianan

@bojowonastawionaowca głodnemu chleb na myśli

libertarianin

@bojowonastawionaowca czyli mówisz że aż ci się ręka poślizgneła xD

SaucissonBorderline

@Dzemik_Skrytozerca jak większość użytkowników na tym portalu XD

Jaszczomp

@SaucissonBorderline pozdrawiam i czekam na realną konkurencję

Zaloguj się aby komentować

evilonep

@SaucissonBorderline mnie się wprost pytał jak już te formułkę wymówiłem czy wale konia i czy pornuchy oglądam. Nie pamiętam ile wtedy miałem lat, ze 13 właśnie jakoś. Potem już nigdy nie poszedłem do tych lamusów wyznawać swoje psoty. Zjebana sprawa, głupota żeby opowiadać takie rzeczy jakiemuś typowi w sukience. Nie chcę nikogo obrażać, ale to moje zdanie xD

cebulaZrosolu

@evilonep pomyśl po co była mu ta wiedza i co później robił myśląc o tym...

jajkosadzone

Sama prawda.

Ich interesuje tylko jak sie ruchasz, gdzie i z kim.

Obrzydliwe towarzystwo

Lucyfer

@SaucissonBorderline i cała spowiedź nic nie warta, będzie płonął w piekle.

AdelbertVonBimberstein

@Lucyfer generalnie cała spowiedź jest nic nie warta.

CzosnkowySmok

@Lucyfer powinieneś się mocno zastanowić nad strategią marketingową

konrad1

mam uraz do spowiedzi xd na szczęście w wieku chyba 20 lat mi przeszło to chodzenie do spowiedzi xD a w Boga dalej wierzę tj 8 lat później ale szanuje każdego kto od kościoła i spowiedzi sie dość mocno odcina

GrindFaterAnona

 ale szanuje każdego kto od kościoła i spowiedzi sie dość mocno odcina

@konrad1 nie wiem czy się da lekko odciąć. jak dla mnie to albo w tym jesteś albo nie. albo chodzisz powiedzieć obcemu facetowi co złego zrobiłeś albo nie chodzisz

konrad1

@GrindFaterAnona tak o to chodzilo zle to ująlem pp

Zaloguj się aby komentować

SaucissonBorderline

@Alky mamo chce taco

mamy taco w domu

.... taco w domu

emdet

@SaucissonBorderline obrzydliwe, piorun

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Następna