Wesprzyj nas i przeglądaj Hejto bez reklam

Zostań Patronem
Zdjęcie w tle
SaucissonBorderline

SaucissonBorderline

Gwiazdor

Dołączył/a: 18.01.2023

  • 37wpisy
  • 212komentarzy

      @SaucissonBorderline 💪 super, tak trzymać 😀

      Gratulacje, biegaj z nami 😃 Ja swoje pierwsze dyszki musiałem dzielić na kilka rund, bo nie byłem w stanie ciągnąć dłużej niż 1-2 km bez kolki na samym początku. Gratulacje!

      @pluszowy_zergling heh znam to 😃 w tym roku dzięki innym aktywnością forma nie była zła, dlatego poszło nie najgorzej, jednak zakwasy trzymają do dziś 😛 coś za coś

      Zaloguj się aby komentować

      Bardzo ładnie 😃 Jak jest smogoza to Ja uciekam na bieżnię, sprawdzasz czasem stan powietrza przed bieganiem ? @enron ma wypasioną maseczkę 3M, w której biega, gdy w Krakowie są warunki... hmm azjatyckie 😀 W sumie w tym roku nie było tak źle.

      @pluszowy_zergling bieżnia mnie nudzi, czasem gdy brakuje mi kroków strasznie się mecze, by dobić to na bieżni 😃

      Dzięki za polecajkę akurat mam ten komfort, że nie muszę martwić się o jakość powietrza i mgła jest tylko mgłą 😃

      Taką bez zbędnego dziadostwa z komina sąsiada.

      Najgorzej gdy zjadę w rodzinne strony i wtedy przypominam sobie co to smog czy zapach palonego badziewia wieczorem...

      Zaloguj się aby komentować

      Zaloguj się aby komentować

      Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

      • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
      • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
      • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
      • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
      Zostań Patronem

      Jeszcze chwila i będziesz latał 5km na lajcie a potem jak w tytule programu dla młodzieży 5-10-15 😁.

      @Z_buta_za_horyzont hehe, już takie szybsze 5-10 będzie wystarczające

      Zaloguj się aby komentować

      Przepis poprosze. Ile kalorii ma porcja wchodzi? Liczyłeś?

      @Sofie @Elvisiako

      Trzymajcie przepis,


      Sernik z peccorino i Skyrem


      Składniki:


      • 600g skyru naturalnego

      • 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)

      • 1 łyżka cukru pudru (możesz dodać więcej cukru, jeśli lubisz słodsze desery mi nie zależało na tym by był słodki)

      • 35g budyniu waniliowego bez cukru

      • 35g sera pecorino romano

      • 1/2 laski wanilii / aromat waniliowy


      Składniki na polewę:


      • 1 mały jogurt naturalny

      • 1,5 łyżki żelatyny

      • 1/4 szklanki gorącej wody


      Przygotowanie:


      1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.

      2. Oddziel żółtka od białek.

      3. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

      4. W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem pudrem na krem.

      5. Zetrzyj ser pecorino romano na drobnej tarce.

      6. Do żółtek dodaj budyń waniliowy, skyr, starty ser pecorino oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Dokładnie wymieszaj.

      7. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, uważając, by nie rozbić piany.

      8. Przelej masę do okrągłej formy o średnicy 27 cm.

      9. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.

      10. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.

      11. Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź całkowicie.


      Przygotowanie polewy:


      1. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.

      2. W misce wymieszaj jogurt naturalny.

      3. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do jogurtu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.

      4. Odstaw polewę na kilka minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując konsystencję.

      5. Gdy polewa zacznie lekko tężeć, ale wciąż będzie płynna, polej nią zimny sernik.

      6. Udekoruj według uznania.

      c18435c1-3c2b-466d-994d-7e21656a288c

      @mordaJakZiemniaczek @SUM

      chciałem podbić smak skyru, sam skyr jest no dość płaski, jogurtowy, nie to, co prawilny ser biały 😃

      peccorino przyjemnie podbiło smak, raz, że pachnie bardziej serowo nie jogurtowo to można też wyczuć jego delikatny posmak 😃

      nie dawałem go jakoś dużo, na cały sernik wrzuciłem 35g startego peccorino


      co do makrosów, jeśli wierzyć wyliczeniom Ai


      1. 600g skyru naturalnego: 420 kcal, 66g białka, 6g tłuszczu, 24g węglowodanów

      2. 4 średnie jajka: 312 kcal, 24g białka, 20g tłuszczu, 0g węglowodanów

      3. 1 łyżka cukru pudru (około 10g): 40 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 10g węglowodanów

      4. 35g budyniu waniliowego bez cukru: 126 kcal, 2g białka, 1g tłuszczu, 28g węglowodanów

      5. 35g startego sera pecorino romano: 147 kcal, 9g białka, 12g tłuszczu, 1g węglowodanów


      Polewa:

      1 mały jogurt naturalny (około 150g): 87 kcal, 5g białka, 5g tłuszczu, 6g węglowodanów

      1,5 łyżeczki żelatyny (około 5g): 17 kcal, 4g białka, 0g tłuszczu, 0g węglowodanów


      • Suma makroskładników:Kalorie: 1149 kcal

      • Białko: 110g

      • Tłuszcze: 44g

      • Węglowodany: 69g


      Procentowy rozkład makroskładników:Białko: 38% (110g * 4 kcal = 440 kcal)


      • Tłuszcze: 34% (44g * 9 kcal = 396 kcal)

      • Węglowodany: 28% (69g * 4 kcal = 276 kcal)

      • Uśrednione makroskładniki dla tego przepisu to:Białko: 38%

      • Tłuszcze: 34%

      • Węglowodany: 28%


      @Sofie

      wychodziło ok 133+/- kcal na porcje ok 120g

      @SaucissonBorderline rewelacja 😍 już wiem co jutro kupię w sklepie

      @Sofie ciesze się, że zainspirowałem

      daj znać czy Ci smakowało 😉

      To faktycznie nie za słodki

      Zaloguj się aby komentować

      @SaucissonBorderline To prawda, zbiegi potrafią zaskoczyć bardziej niż podbiegi!

      Zaloguj się aby komentować

      Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku, brawo ty!

      @sleep-devir dzięki, mam tylko nadzieje, że jutro będę mógł normalnie podróżować 😛

      Zaloguj się aby komentować

      @SaucissonBorderline Zara bedzie! Ponad milion widzów na Twitchu xD

      @hellgihad no coś nie bardzo XD chwile była kolejka i znów wywaliło

      Zaloguj się aby komentować

      Przy okazji gorącego tematu wyborów polecam książkę Co z Tym Kansas?

      Frank precyzyjnie pokazuje, w jaki sposób udało się konserwatystom zdefiniować na nowo konflikt społeczny – przenosząc go z pola ekonomii na pole kultury.

      Kiedyś taktyka zastosowana w skali mikro, kolejny już raz sprawdza się w skali makro
      i to nie tylko w usa

      #usa #wybory #socjologia
      0

      Zaloguj się aby komentować

      Zaloguj się aby komentować

      Czy są wśród nas użytkownicy gofrownic Dezal?
      Otóż ja od kilku lat byłem szczęśliwym, aż do wczoraj użytkownikiem gofrownicy tej wychwalanej marki.

      Gofrownica nagle zaczęła łapać ciasto do powierzchni, ciasto zawsze robię to samo, gofrownice dobrze rozgrzewam, smarowidło się zgadza i nagle nie ma opcji by gofry nie rozpierdzielały się na pół
      Gofrownica nie ma najmniejszych śladów zużycia, warstwa teflonowa wydaje się być nietknięta jednak nie wiem, czy możliwe by z czasem powłoka straciła swoje właściwości?

      Szkoda mi jej wyrzucać, dała tyle wyśmienitych gofrów, a i swoje kosztowała 😛
      Ktoś może miał podobny problem?

      #gotowanie #kuchnia #pytanie #hobby
      11

      A sprawdzałeś czy faktycznie się rozgrzewa tak jak kiedyś? Może słabiej grzeje.

      @pszemek grzeje, brzegi są turbo wypieczone, kawałki gofrów, które uda mi się oderwać również

      jeżeli się klei to do czegoś, jeśli powłoka wygląda na nietkniętą to może jakieś niewielkie zabrudzenia mimo wszystko są. nie robię tylu gofrów ile bym chciał, dezala mam juz ponad 6 lat i śmiga bez problemu. może spróbuj wysezonować ją jak patelnię żeliwną - przesmaruj olejem lnianym i daj mu się wypalić. albo grzej na pusto żeby wypalić ewentualne niewidoczne zabrudzenia i sprawdź czy coś pomogło, jak nie to wtedy sezonuj.

      @wonsz też o tym myślałem, czy by tego jak woka nie wypalić

      musze zgłębić temat sezonowania

      @SaucissonBorderline jeszcze jedna rzecz z tematów pokrewnych, może pomoże - naleśniki robię na patelni żeliwnej i czasami zdarza się że pierwsze strasznie się lepią mimo smarowania tłuszczem i porządnego rozgrzania - zauważyłem że to za rzadkie ciasto, więc dosypuję trochę mąki i pomaga. Może ci mąka wilgoci złapała, wrzucasz na wagę i dajesz mniej mąki bo woda swoje dodaje.

      @wonsz próbowałem proporcjami kombinować, dawałem więcej oleju itp, ciasto nawet gotowe od producenta ogarnąłem i to samo


      swoją droga maja dobre to ciasto gotowe 😉

      Zaloguj się aby komentować

      @SaucissonBorderline piracka zatoka wiecznie żywa

      Musisz mieć usługę VPN na dedykowanym IP. Za dopłatą można kupić.

      @Arlekin no tak, ale to trochę przerost formy, żeby od czasu do czasu serial odpalić 😃

      Dzięki za pomoc, chyba pozostaje mi odkurzyć kapelusz pirata 😉


      @Ziutson @banita77 @DirtDiver @Jarem @matips @sireplama

      ddf74227-7d25-458d-af2c-68099db1539a

      Zaloguj się aby komentować

      Chcecie zagrać w gre?
      Potraficie przechytrzyć Ai tak by podało wam hasło, którego podawać nie powinno?

      Trafiłem ostatnio na ciekawy projekt i zagadnienie/zagrożenie, którego nie do końca byłem świadom mimo to, że sam proces celowego oszukiwania Ai jest mi bardzo dobrze znany 😛
      Jestem ciekaw, jak wam pójdzie, ja dobiłem do 8lvl i tam już nie ma miękkiej gry

      https://gandalf.lakera.ai/

      #sztucznainteligencja #ai #llm #hacking #glupiehejtozabawy #technologia
      c7d8712b-563e-4907-b749-3ad8794c88c9
      5

      @SaucissonBorderline Ja mam problem bo zmusiłem na 3 poziomie do podania hasła na odwrót, wpisuje poprawnie i nie chce wejść 😕

      f57cbdc9-bffa-4025-8739-82ded1b2e56b

      @Endrevoir cos musiał ci pokręcić w kolejności, miałem podobnie, chociaż ja miałem trochę inny sposób 😉

      no nic, zabawa trwa dalej XD

      Komentarz usunięty

      Zaloguj się aby komentować

      @SaucissonBorderline Oj o mały włos by się palec omsknął 😀

      @bojowonastawionaowca głodnemu chleb na myśli

      @bojowonastawionaowca czyli mówisz że aż ci się ręka poślizgneła xD

      Stare. Strasznie stare.

      @Dzemik_Skrytozerca jak większość użytkowników na tym portalu XD

      @SaucissonBorderline pozdrawiam i czekam na realną konkurencję 😉

      Zaloguj się aby komentować

      @SaucissonBorderline mnie się wprost pytał jak już te formułkę wymówiłem czy wale konia i czy pornuchy oglądam. Nie pamiętam ile wtedy miałem lat, ze 13 właśnie jakoś. Potem już nigdy nie poszedłem do tych lamusów wyznawać swoje psoty. Zjebana sprawa, głupota żeby opowiadać takie rzeczy jakiemuś typowi w sukience. Nie chcę nikogo obrażać, ale to moje zdanie xD

      @evilonep pomyśl po co była mu ta wiedza i co później robił myśląc o tym...

      Sama prawda.

      Ich interesuje tylko jak sie ruchasz, gdzie i z kim.

      Obrzydliwe towarzystwo

      @SaucissonBorderline i cała spowiedź nic nie warta, będzie płonął w piekle.

      @Lucyfer generalnie cała spowiedź jest nic nie warta.

      @Lucyfer powinieneś się mocno zastanowić nad strategią marketingową

      mam uraz do spowiedzi xd na szczęście w wieku chyba 20 lat mi przeszło to chodzenie do spowiedzi xD a w Boga dalej wierzę tj 8 lat później 😀 ale szanuje każdego kto od kościoła i spowiedzi sie dość mocno odcina

       ale szanuje każdego kto od kościoła i spowiedzi sie dość mocno odcina

      @konrad1 nie wiem czy się da lekko odciąć. jak dla mnie to albo w tym jesteś albo nie. albo chodzisz powiedzieć obcemu facetowi co złego zrobiłeś albo nie chodzisz

      @GrindFaterAnona tak o to chodzilo zle to ująlem pp

      Zaloguj się aby komentować

      😍 😋

      @Alky mamo chce taco

      mamy taco w domu

      .... taco w domu

      @SaucissonBorderline obrzydliwe, piorun

      Zaloguj się aby komentować

      Zaloguj się aby komentować

      Zaloguj się aby komentować

      swobodny krótki bieg na początek dnia. Chyba też sobie dziś zarzucę piątkę.

      Zaloguj się aby komentować

      Następna