baza skyr, i pecorino romano, dużo białeczka, mało kcal
Chciałem uzyskać coś pomiędzy zwykłym sernikiem a baskijskim,
no to nie do końca pykło, ale i tak jestem zadowolony
#gotowanie #jedzenie #gotujzhejto #chwalesie

Zje się 😉
@SaucissonBorderline Smacznego, wygląda apetycznie
@Trypsyna dzięki, a jak woni serem dzięki temu pecorino
pecorino romano
nie ma rodzynek nie ma pioruna
@SuperSzturmowiec Nie tym razem - plan był, by środek został turbo kremowy, rodzynki by w tym nie pomogły
rodzynki by w tym nie pomogły
@SaucissonBorderline Rodzynki nigdy w niczym nie pomagają. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czekaj, to nie przejęzyczenie z tym pecorino?
Makrosy były liczone?
@SaucissonBorderline Pecorino mnie trochę zdziwiło.
Skyr i pecorino? Poproszę przepis
Przepis poprosze. Ile kalorii ma porcja wchodzi? Liczyłeś?
Trzymajcie przepis,
Sernik z peccorino i Skyrem
Składniki:
600g skyru naturalnego
4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka cukru pudru (możesz dodać więcej cukru, jeśli lubisz słodsze desery mi nie zależało na tym by był słodki)
35g budyniu waniliowego bez cukru
35g sera pecorino romano
1/2 laski wanilii / aromat waniliowy
Składniki na polewę:
1 mały jogurt naturalny
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Oddziel żółtka od białek.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem pudrem na krem.
Zetrzyj ser pecorino romano na drobnej tarce.
Do żółtek dodaj budyń waniliowy, skyr, starty ser pecorino oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Dokładnie wymieszaj.
Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, uważając, by nie rozbić piany.
Przelej masę do okrągłej formy o średnicy 27 cm.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.
Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź całkowicie.
Przygotowanie polewy:
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
W misce wymieszaj jogurt naturalny.
Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do jogurtu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
Odstaw polewę na kilka minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując konsystencję.
Gdy polewa zacznie lekko tężeć, ale wciąż będzie płynna, polej nią zimny sernik.
Udekoruj według uznania.
@SaucissonBorderline dziękuję
chciałem podbić smak skyru, sam skyr jest no dość płaski, jogurtowy, nie to, co prawilny ser biały
peccorino przyjemnie podbiło smak, raz, że pachnie bardziej serowo nie jogurtowo to można też wyczuć jego delikatny posmak
nie dawałem go jakoś dużo, na cały sernik wrzuciłem 35g startego peccorino
co do makrosów, jeśli wierzyć wyliczeniom Ai
600g skyru naturalnego: 420 kcal, 66g białka, 6g tłuszczu, 24g węglowodanów
4 średnie jajka: 312 kcal, 24g białka, 20g tłuszczu, 0g węglowodanów
1 łyżka cukru pudru (około 10g): 40 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 10g węglowodanów
35g budyniu waniliowego bez cukru: 126 kcal, 2g białka, 1g tłuszczu, 28g węglowodanów
35g startego sera pecorino romano: 147 kcal, 9g białka, 12g tłuszczu, 1g węglowodanów
Polewa:
1 mały jogurt naturalny (około 150g): 87 kcal, 5g białka, 5g tłuszczu, 6g węglowodanów
1,5 łyżeczki żelatyny (około 5g): 17 kcal, 4g białka, 0g tłuszczu, 0g węglowodanów
Suma makroskładników
Białko: 110g
Tłuszcze: 44g
Węglowodany: 69g
Procentowy rozkład makroskładników:Białko: 38% (110g * 4 kcal = 440 kcal)
Tłuszcze: 34% (44g * 9 kcal = 396 kcal)
Węglowodany: 28% (69g * 4 kcal = 276 kcal)
Uśrednione makroskładniki dla tego przepisu to:Białko: 38%
Tłuszcze: 34%
Węglowodany: 28%
wychodziło ok 133+/- kcal na porcje ok 120g
@SaucissonBorderline rewelacja
@Sofie ciesze się, że zainspirowałem
daj znać czy Ci smakowało
To faktycznie nie za słodki
@Michumi ale dobry
Zaloguj się aby komentować