Komentarze (19)

@SaucissonBorderline Smacznego, wygląda apetycznie

@Trypsyna dzięki, a jak woni serem dzięki temu pecorino może nie jest to poziom oscypka, ale to już coś

nie ma rodzynek nie ma pioruna

@SuperSzturmowiec Nie tym razem - plan był, by środek został turbo kremowy, rodzynki by w tym nie pomogły

rodzynki by w tym nie pomogły

@SaucissonBorderline Rodzynki nigdy w niczym nie pomagają. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Czekaj, to nie przejęzyczenie z tym pecorino?

Makrosy były liczone?

@SaucissonBorderline Pecorino mnie trochę zdziwiło.

Skyr i pecorino? Poproszę przepis

Przepis poprosze. Ile kalorii ma porcja wchodzi? Liczyłeś?

@Sofie @Elvisiako

Trzymajcie przepis,


Sernik z peccorino i Skyrem


Składniki:


  • 600g skyru naturalnego

  • 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)

  • 1 łyżka cukru pudru (możesz dodać więcej cukru, jeśli lubisz słodsze desery mi nie zależało na tym by był słodki)

  • 35g budyniu waniliowego bez cukru

  • 35g sera pecorino romano

  • 1/2 laski wanilii / aromat waniliowy


Składniki na polewę:


  • 1 mały jogurt naturalny

  • 1,5 łyżki żelatyny

  • 1/4 szklanki gorącej wody


Przygotowanie:


  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.

  2. Oddziel żółtka od białek.

  3. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  4. W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem pudrem na krem.

  5. Zetrzyj ser pecorino romano na drobnej tarce.

  6. Do żółtek dodaj budyń waniliowy, skyr, starty ser pecorino oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Dokładnie wymieszaj.

  7. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, uważając, by nie rozbić piany.

  8. Przelej masę do okrągłej formy o średnicy 27 cm.

  9. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.

  10. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.

  11. Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź całkowicie.


Przygotowanie polewy:


  1. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.

  2. W misce wymieszaj jogurt naturalny.

  3. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną żelatynę do jogurtu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.

  4. Odstaw polewę na kilka minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując konsystencję.

  5. Gdy polewa zacznie lekko tężeć, ale wciąż będzie płynna, polej nią zimny sernik.

  6. Udekoruj według uznania.

c18435c1-3c2b-466d-994d-7e21656a288c

@mordaJakZiemniaczek @SUM

chciałem podbić smak skyru, sam skyr jest no dość płaski, jogurtowy, nie to, co prawilny ser biały

peccorino przyjemnie podbiło smak, raz, że pachnie bardziej serowo nie jogurtowo to można też wyczuć jego delikatny posmak

nie dawałem go jakoś dużo, na cały sernik wrzuciłem 35g startego peccorino


co do makrosów, jeśli wierzyć wyliczeniom Ai


  1. 600g skyru naturalnego: 420 kcal, 66g białka, 6g tłuszczu, 24g węglowodanów

  2. 4 średnie jajka: 312 kcal, 24g białka, 20g tłuszczu, 0g węglowodanów

  3. 1 łyżka cukru pudru (około 10g): 40 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 10g węglowodanów

  4. 35g budyniu waniliowego bez cukru: 126 kcal, 2g białka, 1g tłuszczu, 28g węglowodanów

  5. 35g startego sera pecorino romano: 147 kcal, 9g białka, 12g tłuszczu, 1g węglowodanów


Polewa:

1 mały jogurt naturalny (około 150g): 87 kcal, 5g białka, 5g tłuszczu, 6g węglowodanów

1,5 łyżeczki żelatyny (około 5g): 17 kcal, 4g białka, 0g tłuszczu, 0g węglowodanów


  • Suma makroskładników 1149 kcal

  • Białko: 110g

  • Tłuszcze: 44g

  • Węglowodany: 69g


Procentowy rozkład makroskładników:Białko: 38% (110g * 4 kcal = 440 kcal)


  • Tłuszcze: 34% (44g * 9 kcal = 396 kcal)

  • Węglowodany: 28% (69g * 4 kcal = 276 kcal)

  • Uśrednione makroskładniki dla tego przepisu to:Białko: 38%

  • Tłuszcze: 34%

  • Węglowodany: 28%


@Sofie

wychodziło ok 133+/- kcal na porcje ok 120g

@SaucissonBorderline rewelacja już wiem co jutro kupię w sklepie

@Sofie ciesze się, że zainspirowałem

daj znać czy Ci smakowało

To faktycznie nie za słodki

Zaloguj się aby komentować