Otóż ja od kilku lat byłem szczęśliwym, aż do wczoraj użytkownikiem gofrownicy tej wychwalanej marki.
Gofrownica nagle zaczęła łapać ciasto do powierzchni, ciasto zawsze robię to samo, gofrownice dobrze rozgrzewam, smarowidło się zgadza i nagle nie ma opcji by gofry nie rozpierdzielały się na pół
Gofrownica nie ma najmniejszych śladów zużycia, warstwa teflonowa wydaje się być nietknięta jednak nie wiem, czy możliwe by z czasem powłoka straciła swoje właściwości?
Szkoda mi jej wyrzucać, dała tyle wyśmienitych gofrów, a i swoje kosztowała
Ktoś może miał podobny problem?
#gotowanie #kuchnia #pytanie #hobby
Ale bym takie gofry z cukierem wciągnął
@Solar wiesz, ze ja też! Ale nie dane mi XD
@SaucissonBorderline Pisz do ich supportu bo ponoć mają zajebisty i nawet potrafią powłokę wymienić na nową.
@Jim_Morrison kurde, myślałem o tym, jednak jest juz grubo po gwarancji, z drugiej strony co mi szkodzi spróbować
Chociaż trochę liczyłem, że może ktoś napisze, miałem tak samo, wystarczyły trzy proste kroki, by przywrócić gofrownice do dawnego stanu
tak wiem naiwnie
@SaucissonBorderline No oni nawet po gwarancji, oczywiście odpłatnie ale wykonują usługi typu wymiana powłoki.
A sprawdzałeś czy faktycznie się rozgrzewa tak jak kiedyś? Może słabiej grzeje.
@pszemek grzeje, brzegi są turbo wypieczone, kawałki gofrów, które uda mi się oderwać również
jeżeli się klei to do czegoś, jeśli powłoka wygląda na nietkniętą to może jakieś niewielkie zabrudzenia mimo wszystko są. nie robię tylu gofrów ile bym chciał, dezala mam juz ponad 6 lat i śmiga bez problemu. może spróbuj wysezonować ją jak patelnię żeliwną - przesmaruj olejem lnianym i daj mu się wypalić. albo grzej na pusto żeby wypalić ewentualne niewidoczne zabrudzenia i sprawdź czy coś pomogło, jak nie to wtedy sezonuj.
@wonsz też o tym myślałem, czy by tego jak woka nie wypalić
musze zgłębić temat sezonowania
@SaucissonBorderline jeszcze jedna rzecz z tematów pokrewnych, może pomoże - naleśniki robię na patelni żeliwnej i czasami zdarza się że pierwsze strasznie się lepią mimo smarowania tłuszczem i porządnego rozgrzania - zauważyłem że to za rzadkie ciasto, więc dosypuję trochę mąki i pomaga. Może ci mąka wilgoci złapała, wrzucasz na wagę i dajesz mniej mąki bo woda swoje dodaje.
@wonsz próbowałem proporcjami kombinować, dawałem więcej oleju itp, ciasto nawet gotowe od producenta ogarnąłem i to samo
swoją droga maja dobre to ciasto gotowe
Zaloguj się aby komentować