@Bodzias1844 to zawodowiec, naukowiec. Pomologia to nauka.
Zaloguj się aby komentować
Społeczność
Społeczność skupiająca wokół promocji bioróżnorodności oraz poszerzeniu wiedzy związanych z ogrodnictwem oraz historią starych odmian owocowych.
@Bodzias1844 to zawodowiec, naukowiec. Pomologia to nauka.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@sullaf Goldena głównie wysyłają do Egiptu oraz Afryki i Indii więc w Polsce może być go mało xD
Niestety, jak chce się jakieś konkretne odmiany warzyw i owoców to trzeba samemu sadzić albo szukać po okolicy. Kiedyś czytałam że w Europie jemy tylko jedną odmianę bananów, bo tylko ona znosi transport. Ale i jeśli chodzi o rodzime owoce czy warzywa nie jest lepiej. Konia z rzędem temu kto znajdzie w warzywniaku marchew jakiejś odmiany (a np. jedna z nich jest dobra na ciasto marchewkowe, a inne mają np. zbyt dużo soku), tak samo ziemniaki - jedynie w Lidlu jest podział na jakieś sypkie na puree czy na frytki. Pomidory też np. ciężko kupić jakieś typowo na sosy np. bawole serca.
@GazelkaFarelka W tym roku mialem 12 odmian róznych pomidorów, z jabłkami na razie mam chyba 12 odmian koło domu a bede polował na nowe zrazy by naszczepić na obecne drzewa
Zaloguj się aby komentować
A, więc to są Wasze ulubione techniki obrazowania!
No i znowu w badaniach widzę odmiane Golden Delicious; to jakaś ulubiona odmiana Amerykan?
@sullaf tak w produkcji przemysłowej czyli towarowej jest najpopularniejsza że wszystkich odmian .
Zaloguj się aby komentować
@Sobierajmateusz Takie coś, mało które jest zaczerwienione. Jedynie dwa mi się udało znaleźć, reszta nadal zielona a kwaśne jak cholera. XD
jedyne najbliżej po przekroju oraz kwaśne jak cholera i twarde ale będę dalej szukać
@Frasad dobra jednak grochówka wielka
Zaloguj się aby komentować
Dawaj więcej, ciekawe jak będą się zmieniać skórki odmian w zależności od tego, jak długo można je przechowywać.
@Nebthtet @sullaf no możesz dać tego więcej aby ludzie się zaciekawili?
@Sobierajmateusz a wiesz, myślałem o czymś z mojej działki, czyli z mikroskopii elektronowej. A tu zdziwko, szukam na Googlu Scholarze i w tym temacie bieda straszna.
Myślałem zwłaszcza o rzuceniu sobie okiem na mitochondria (bo to poniekąd moja działka, choć zwykle robię na ludziach i zwierzętach), jak bardzo różnią się od zwierzęcych i czy występują jakieś wyraźne różnice między odmianami na poziomie ultrastruktury.
Ale jeszcze poszukam. Może Wy, botanicy, macie inne ulubione metody obrazowania, muszę to zgłębić
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@walus002 no troszkę recę mi się trzesą no masz niżej ulefone.
@Sobierajmateusz Ciekawe czy ten napis da się wyłączyć jak w siaomi. Btw świetny kontent ogrodniczy
@monox12 da się tak samo jak w xsiaomi
Zaloguj się aby komentować
@sullaf spokojnie zaraz wrócę na jabłka bo będe je opisywał!Bo i tak zostało mi około 15k odmian jeśli liczymy amerykańskie.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
A nie, to tylko takie ujęcie na zdjęciu
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@Nebthtet dlatego piszę że to odmiana głównie sosowa xD.
@Sobierajmateusz no trochę się ich zawsze zeżre też, ale to nie moje ulubione jabłko ot tak do konsumpcji - więc w pełni się zgadzam.
@Sobierajmateusz Mhmm, smak dzieciństwa.
Zaloguj się aby komentować
@Sobierajmateusz ociepaaanie, dawaj mi taką tartę
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka @Frasad to specyfika odmiany a że odmiana jest z XIX to ona się szybko utlenia.Współczesne odmiany są "pozbawione tej cechy " dlatego aby ładnie i długo leżały po krojeniu nietknięte a nie brązowe się stały.
@Sobierajmateusz Zapewne też chodzi o transport, przechowywanie a potem ekspozycję w sklepie. Jeżeli jabłko nie ciemnieje, to nie widać na nim tak bardzo nieestetycznych wgniotek, wygląda na świeże i smaczne. Natomiast jeżeli chce się robić soki czy przeciery albo ciasta to trzeba szukać już nie w sklepie, gdzie sprzedawane są odmiany deserowe, ale u rolnika, albo sadzić sobie samemu...
Zresztą ten sam problem jest ze wszystkim - pomidorami, ziemniakami, bananami. W sklepach kupimy tylko odmiany deserowe najlepsze do spożycia bezpośrednio, które znoszą dobrze transport, kosztem często smaku.
@GazelkaFarelka tak to też transport i przechowanie aby się przechowały w paletach kilkotonych w i w komorach gazowych nawet kilka lat bez żadnego uszczerbku.
Zaloguj się aby komentować
Ej, ta odmiana wyróżnia się swoją urodą. Szczerze, najładniejsza jaką dotąd wrzucałeś, ładniejsza nawet od Delicous Red
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@sullaf no tak bo to bardziej kuchenna odmiana.
Zaloguj się aby komentować
@Sobierajmateusz Nie ma takiej dupki zwężanej, kształtem jest podobne do lobo i w sumie w smaku i miąszości też, tylko skórka inna i bardziej kwaskowate i trochę bardziej chrupkie.
@Sobierajmateusz W sumie to mi jak to u nas mówią "kronselka" pasuje, wł. Kronselska
@GazelkaFarelka jep chyba zgadłeś
Zaloguj się aby komentować