Zdjęcie w tle
Stare Odmiany

Społeczność

Stare Odmiany

33

Społeczność skupiająca wokół promocji bioróżnorodności oraz poszerzeniu wiedzy związanych z ogrodnictwem oraz historią starych odmian owocowych.

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Bursztówka Styryjska
Borsderfiana di Stiria, Maschanzker, Maschanzker de Stirie, Maschanzker Styryjski, Stajer masanczki, Steirischer Maschanzker, Steirischer Winter-Borsdorfer, Steirischer Winter-Maschanzker, Styrska misen
(1)
Pochodzenie:
połowa XIX wieku (Austria)(1)
Morfologia:małe i średniej wielkości(około 5-6 cm); prawie okrągłe; skórka zielonożółta, z nielicznymi brązowymi plamkami, czasem z lekkim rumieńcem od słońca (większym przy dużej różnicy temperatury między dniami i nocami)
(1)
Miąższ: kremowy, soczysty, jędrny, średnio słodki
(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – bardzo podatny w wilgotnych miejscach.
Mączniak prawdziwy-mała podatość.
Zaraza ogniowa – podatna.
Rak drzew owocowych-dość podatny.
Owocówka jabłoniowa-średnia podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o bardzo długim okresie przechowania do 6 miesiecy .
Dojrzałość zbiorcza:połowa pazdziernika.
Odporność na mróz: bardzo duża (pochodzenie górzysta Austria.)
Przeznaczenie: alkohol etylowy w postaci cydru oraz destylacji spirytusu , Przezanzenie kuchenne głównie szarlotka oraz suszarnia. Mniej desrtową.
Korona:Młoda korona tego drzewa jest wyniosła, kształtu kulistego.W Polsce bardzo duże drzewo.
Owocowanie:
Bardzo późno wchodzi w okres owocowania nawet po 10 latach , plonuje przemiennie,
Zapylacze: Jonathan, Królowa Renet
Szkółka:
https://www.praskac.at/winterapfel-xii-v/malus-domestica-steirischer-maschanzker
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-bursztowka-styryjska-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-rysunek z książki „Oesterreichisch – ungarische Pomologie” Rudolfa Stolla z 1888 roku. Inne nazwy: Borsderfiana di Stiria, Maschanzker, Maschanzker d
8262bbe9-27bc-4aba-99d5-bae79f7bdf63

Zaloguj się aby komentować

top 10 odmian w nowych na sadzeniach w Polsce odmian jabłoni w uprawie towarowej:
1.Gala ..... 2. Gala ...... 3.Gala ...... 4.Gala ..... 5.Golden ...... 6.Golden ....... 7.Szampion 8.Jonaprince 9.Mutsu 10.Red Cup I powiedzie że nie ma monokultury xD
d315d6a7-86c6-4864-8b9b-086ef1dc5bc7
Sobierajmateusz

@sullaf Goldena głównie wysyłają do Egiptu oraz Afryki i Indii więc w Polsce może być go mało xD

GazelkaFarelka

Niestety, jak chce się jakieś konkretne odmiany warzyw i owoców to trzeba samemu sadzić albo szukać po okolicy. Kiedyś czytałam że w Europie jemy tylko jedną odmianę bananów, bo tylko ona znosi transport. Ale i jeśli chodzi o rodzime owoce czy warzywa nie jest lepiej. Konia z rzędem temu kto znajdzie w warzywniaku marchew jakiejś odmiany (a np. jedna z nich jest dobra na ciasto marchewkowe, a inne mają np. zbyt dużo soku), tak samo ziemniaki - jedynie w Lidlu jest podział na jakieś sypkie na puree czy na frytki. Pomidory też np. ciężko kupić jakieś typowo na sosy np. bawole serca.

starebabyjebacpradem

@GazelkaFarelka W tym roku mialem 12 odmian róznych pomidorów, z jabłkami na razie mam chyba 12 odmian koło domu a bede polował na nowe zrazy by naszczepić na obecne drzewa

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Badania wykonał :
Laboratoire Arts et Métiers ParisTech Angers (LAMPA), École Nationale Supérieure des Arts et Métiers (ENSAM), 2 Boulevard du Ronceray, BP 93525, 49035 Angers Cedex 01, France
przez by Mohamed Lamine Askoura 1,2,*, Fabrice Vaudelle 1 and Jean-Pierre L’Huillier 1
źródło https://www.mdpi.com/2304-6732/3/3/50/htm przetłumaczone przez Deepl
Typowe obrazy rozpraszania wstecznego odnoszące się do jabłek Granny Smith, Golden delicious i Royal Gala ze skórką i bez, odpowiednio, uzyskane przy 633 nm oraz 763, 784 i 852 nm, są przedstawione na rysunkach 3a-h. Kiedy Granny Smith jest oświetlany przy długości fali 633 nm i 852 nm (Rysunek 3a-d), rozmiar obrazów rozpraszania wstecznego wydaje się większy dla próbki obranej niż dla nienaruszonego jabłka. Ten sam efekt można również zaobserwować dla Golden Deliciousa oświetlanego przy 763 nm (patrz Rysunek 3e,f)). Z kolei dla Royal Gala przy 784 nm (Rysunek 3g,h) obraz uzyskany z próbką nieobraną jest szerszy. Można zauważyć, że dla wszystkich odmian najszersze obrazy uzyskano przy 633 nm.
81bed280-fb15-4858-b0fd-16cb5e10cf63
e4634ac0-6986-4753-9b22-f19ebcaf80ce
sullaf

A, więc to są Wasze ulubione techniki obrazowania!

sullaf

No i znowu w badaniach widzę odmiane Golden Delicious; to jakaś ulubiona odmiana Amerykan?

Sobierajmateusz

@sullaf tak w produkcji przemysłowej czyli towarowej jest najpopularniejsza że wszystkich odmian .

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Emperator Wilhelm, Empereur Guillaume, Imperator Wilhelm, Imperator Vilgelm, Kaiser Wilhelm, Peter Broich, Reneta Czerwona, Vilemovo, Vilgelm, Wilhelmapfel
(1)
Pochodzenie:
połowa XIX wieku (Niemcy)
Morfologia:duże i średniej wielkości (około 6-9 cm); okrągłe; skórka żółtoczerwona; (1 i 3 )
Miąższ: miąższ kremowy, soczysty, miękki, delikatny, średnio słodki
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –niepodatna
Mączniak prawdziwy-mała podatość
Zaraza ogniowa – podatna.
Rak drzew owocowych-wystepuje choć jest mała podatność
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
Przechowywanie: odmiana jesienna o dość długim okresie przechowania możliwego nawet do kwietnia. (3)
Dojrzałość zbiorcza::druga połowa września.
Odporność na mróz: bardzo duża
Przeznaczenie: owoce deserowe, ciasta, przetwory, cydr.
**Korona:**Młoda korona tego drzewa jest wyniosła, kształtu owalnego i rozszerza się ku górze.
Owocowanie
Bardzo późno wchodzi w okres owocowania nawet po 10 latach , plonuje przemiennie,
Zapylacze: Cytrynówka, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet, Reneta Baumanna, Reneta Landsberska
Szkółka:
https://drzewkaowocowe24.pl/produkt/jablon-cesarz-wilhelm/
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-cesarz-wilhelm-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
(3)- Richard Zorn: Verzeichnis aller in Deutschland angebauten Kernobstsorten : kommentierte Erstveröffentlichung seines Hauptwerkes (1896–1944) / Ulrich Kaiser (Hg.). Quelle & Meyer, Wiebelsheim 2019, ISBN 978-3-494-01765-5. Die Seitenzahlen werden in Klammern angegeben.
7f849f86-fc56-401a-9cff-891881f6cbe9
Frasad

@Sobierajmateusz Takie coś, mało które jest zaczerwienione. Jedynie dwa mi się udało znaleźć, reszta nadal zielona a kwaśne jak cholera. XD

2febb0d4-1105-406a-8281-5a8a2de03534
99f86865-aa69-4225-93c1-71a349775647
Sobierajmateusz

jedyne najbliżej po przekroju oraz kwaśne jak cholera i twarde ale będę dalej szukać

98691c35-c845-49ea-9f15-b2e2d83d9281
Sobierajmateusz

@Frasad dobra jednak grochówka wielka

66db4705-f4ba-4aea-a17d-7ca9de4fac5f

Zaloguj się aby komentować

Na pewno wszyscy zawsze zastanawialiście się, jak wygląda skórka jabłek w mikroskopie konfokalnym. Nie dało Wam to spać po nocach. Dlaczego przychodzę z pomocą i oto prezentuję zdjęcie, na które wszyscy czekaliście. A i B to skórka odmiany "Golden delicious", C i D - "Delicious red".
Ale powiecie - "no dobrze, tak wyglądają w mikroskopie konfokalnym. A co z mikroskopią sił atomowych?". Mordeczki, spieszę z pomocą, macie to na drugim zdjęciu!
Możecie spać spokojnie.
Wołam, @Sobierajmateusz bo go lubię.
Zdjęcia z artykułu: Arrieta-Baez i wsp.: Structural Studies of the Cutin from Two Apple Varieties: Golden Delicious and Red Delicious (Malus domestica). Molecules 202025, 5955. https://doi.org/10.3390/molecules25245955
194d8883-6a04-4704-abc2-f7355853cd81
f1d9ddf4-49f9-49ff-aa69-4b6b39731981
Nebthtet

Dawaj więcej, ciekawe jak będą się zmieniać skórki odmian w zależności od tego, jak długo można je przechowywać.

Sobierajmateusz

@Nebthtet @sullaf no możesz dać tego więcej aby ludzie się zaciekawili?

sullaf

@Sobierajmateusz a wiesz, myślałem o czymś z mojej działki, czyli z mikroskopii elektronowej. A tu zdziwko, szukam na Googlu Scholarze i w tym temacie bieda straszna.


Myślałem zwłaszcza o rzuceniu sobie okiem na mitochondria (bo to poniekąd moja działka, choć zwykle robię na ludziach i zwierzętach), jak bardzo różnią się od zwierzęcych i czy występują jakieś wyraźne różnice między odmianami na poziomie ultrastruktury.


Ale jeszcze poszukam. Może Wy, botanicy, macie inne ulubione metody obrazowania, muszę to zgłębić

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Augustapfel, Baravinka, Baroveski, Barovesky, Barovisky, Barovitsky, Barowiski, Barowisky, Barowitsky, Borawinskji, Borawinskoje, Borovinka, Borovinka Krasnaja, Borovinka Raspisnaja, Borovinskoje Jabloko, Borovitki, Borovitski, Borovitsky, Borowicki, Borowicky, Borowina, Borowinka, Borowisky, Borowitski, Borowitsky, Borowizki, Boroyitsky, Bravinskaye, Brunswick, Chardamowka, Charlamoskischer Nallivia, Charlamovka, Charlamovska, Charlamowski, Charlamovsky, Charlamowiski, Charłamowska, Charłamowskie, Charlamowski d’Automne, Charlamowskircher Nalleoid, Charlamowskischer Nalivi, Charlamowskischer Nalleoid, Charlamowsky, Charlamowskyscher Nalivia, Charlowsky, d’Oldenbourg, de Lait, der Charlamowski, Dombrowski, Duchess, Duchess of Oldenberg, Duchess of Oldenburg, Duchesse, Early Joe, Eraste Apfel, Harlamovoskoe, Krapchatoe, Nalivic, Nalivu, New Brunswick, Oldenburg, Oldenburg Charlamovsky, Oldenburgh, Papierówka Jesienna, Queen Mary, Roter Barowinka, Sarlemovske, Smith’s Beauty of Newark
(1)
Pochodzenie: co najmniej XVIII wiek (prawdopodobnie Rosja)
(1)
Morfologia:średniej wielkości (średnica około 6-8 cm); dośćokrągłe;złocistożółte z silnym mozaikowatym czerwonym rumieńcem; skórka dość gładka i cienka; (1 i 3)
Miąższ: miąższ żółtobiały, soczysty, jędrny, delikatny, słodko-kwaśny podobny do papierówki, bardzo smaczny; rózany zapach (1 i 3)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –mała podatność
Mączniak prawdziwy-mała podatość
Zaraza ogniowa – podatna.
Rak drzew owocowych- wystepuje na starych konarach które dodatkowo się szybko starzeją .Dlatego tą odmainę należy moco ciąc. Możliwe choroby kory i drewna.
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
**Przechowywanie:**odmiana letnia przez to maksymalny termin przechowania wynosi około 1 miesiąca.Najlepsza jest w połowie września.
Dojrzałość zbiorcza:śierpień-wrzesień
Odporność na mróz: bardzo duża skoro to jest odmiana rosyjska.
Przeznaczenie: odmiana deserowa,oraz na kompot i szuszenie jako chipsy jabłowe.
**Korona:**Tworzy koronę kulistą, rośie bardzo szybko w młodym wieku.
Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje przemiennie,
Zapylacze: Discovery, Elstar, Granny Smith, Idared, James Grieve, Katja, Spartan
Szkółka:
http://szymczaksad.com/o/sadzonki-charlamowskie/
Literatura:
1-(http://szymczaksad.com/o/sadzonki-charlamowskie/
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
(3)- Richard Zorn: Verzeichnis aller in Deutschland angebauten Kernobstsorten : kommentierte Erstveröffentlichung seines Hauptwerkes (1896–1944) / Ulrich Kaiser (Hg.). Quelle & Meyer, Wiebelsheim 2019, ISBN 978-3-494-01765-5. Die Seitenzahlen werden in Klammern angegeben.
a0287cfb-977f-4d1c-af51-1763c10d4345

Zaloguj się aby komentować

Poczekajcie chwilę, bo z jabłkami jeszcze nie skończyłem tylko muszę się dokształcić i przetłumaczyć klucze z niemieckiego.
c8b12aaa-c955-4573-9a68-97773e23d16c
Sobierajmateusz

@walus002 no troszkę recę mi się trzesą no masz niżej ulefone.

monox12

@Sobierajmateusz Ciekawe czy ten napis da się wyłączyć jak w siaomi. Btw świetny kontent ogrodniczy

Sobierajmateusz

@monox12 da się tak samo jak w xsiaomi

Zaloguj się aby komentować

**Nazwa gatunkowa:**Pyrus communis L.
**Nazwa odmianowa:**Clapp's Favourite, Faworytka Klapsa, Klapsa.
**Pochodzenie:**Wyhodowana w 1860 roku w Dor chester w stanie Massachusetts (USA) przez Thaddeusa Clap pa jako siewka odmiany Flamandka. 3 Najpopularniejsza odmiana towarowa na świecie.
Morfologia: Owoce są średnie do bardzo dużych i mają kształt gruszki lub stożka. Cienka skorupa ma zielony kolor bazowy (w pełni dojrzała żółta), na stronie wystawionej na działanie słońca pojawia się jasnobrązowo-czerwony kolor pokrywający. Skorupa ma jasnobrązowe punkty.
Miąższ:Drobny miąższ barwy białej do jasnożółtej, słodki i bardzo soczysty o delikatnym aromacie z niewielką kwasowością.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
– Na rdzę gruszy (Gymnosporangium sabinae) podatna. Należy wtedy usunąć jałowca szczególnie jałowca sabińskiego (Juniper us sabina) z okolicy.
– Na parcha gruszy (Venturia pyr ina) silnie podatna (należy zmieść liście, 5% mocznik po opadnięciu liści oraz miedzian) (raz w okolicach marca/drugi raz październik). Na plantacjach towarowych stosują także siarkę.
– Na zarazę ogniowo podatna w stopniu dużym (w celach fitosanitarnych nie należy sadzić obok siebie głogu, gruszy, jarzębiny oraz pigwy) (zwalczyć za pomocą stosowania ochrony niedzianiem jak wyżej)
– Miodówkę gruszową można ograniczyć poprzez niesadzenie drzew gruszy wokół lasu. Oraz stosować żółte tablice lepowe.
– Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych (Monilia fructigena i M. laxa) – duża (środek Switch® 62,5 WG).
Odporność na mróz:średnia do dobrej.
Owocowanie :II/III dekada sierpnia…
**Przechowanie:**do kilku tygodni.
Przeznaczenie: jako owoc deserowy, przetwory, kompoty, susze.
**Korona:**Rosinie silnie, wytwarza szeroko koronę,
**Zapylacze:**Bera Hardy, Trewinka, Kominówka, Konferencja, Bonkreta Williamsa.
21049b06-aace-49dd-9b0a-d8bea6ec1436
Sobierajmateusz

@sullaf spokojnie zaraz wrócę na jabłka bo będe je opisywał!Bo i tak zostało mi około 15k odmian jeśli liczymy amerykańskie.( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

2kg cukru, 1kg bergamotek oraz 5 litra wody i mamy napój życia( ͡° ͜ʖ ͡°) #heheszki -https://www.youtube.com/watch?v=X5K4IedLfK4
**Nazwa gatunkowa:**Pyrus communis L.
Nazwa odmianowa:Bergamotka, Bergamotka Złocista.
**Pochodzenie:**Stara XVIII wieczna odmiana najprawdopodobniej pochodzi z Francji. Kiedyś popularna pomiędzy Toruniem a Włocławkiem. Obecnie zapominana, bardzo trudno dostępna w sprzedaży.
Morfologia: małe, o wadze około 60 – 90 g, kształtu kulistego lub lekko spłaszczonego na średnio długich szypułkach. Skóra złocista ewentualnie żółtawo-zielona. Posiada złote ordzawienie, które jest dość gładkie.(1)
Miąższ:bardzo soczysty, kremowy oraz słodkokwaśny w smaku korzenny.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
– Na rdzę gruszy (Gymnosporangium sabinae) mało-podatna. Należy wtedy usunąć jałowca szczególnie jałowca sabińskiego (Juniper us sabina) z okolicy.
– Na parcha gruszy (Venturia pyr ina) praktycznie odporna.
– Na zarazę ogniowo praktycznie nie podatna (w celach fitosanitarnych nie należy sadzić obok siebie głogu, gruszy, jarzębiny oraz pigwy).
– Miodówkę gruszową można ograniczyć poprzez niesadzenie drzew gruszy wokół lasu.
– Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych – małe starty plonu.
Odporność na mróz:średnia do dobrej.
Owocowanie :koniec sierpnia do 3 dekady września-zależne od rejonu Polski. Bardzo obfite.
Przeznaczenie: jako owoc deserowy, bimber, susz, kompot w occie.
**Korona:**Rośnie silnie, wytwarza łatwo zagęszczającą się stożkowatą koronę.
Zapylacze:nie wiadomo.
Literatura
(1)-https://www.sodr.pl/download/Bergamotka-zlocista-gruszka-zapomniana.pdf-Elzbieta-Krempa,626.pdf
(2)fotografia dla ciekawskich ( ͡° ͜ʖ ͡°)- http://www.stareodmiany.pl/plugins/content/jumultithumb/Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvZ3J1c3plL0cwNF9CZXJnYW1vdGthX1psb2Npc3RhLmpwZyZhbXA7dz0zMjAmYW1wO2g9MjI1JmFtcDtxPTkwJmFtcDt6Yz0x.jpg
d19bbfd3-77c4-46f4-ab1e-031442fe30e4
GazelkaFarelka

A nie, to tylko takie ujęcie na zdjęciu

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Boiken, Boikenapfel, Bojka, Bojkena, Złotka Boikena, Złotka Bojkena
(1)
Pochodzenie: Niemcy XIX wiek.
Morfologia: średniej wielkości i duże (około 7-9 cm); prawie okrągłe, lekko spłaszczone; zielonożółte z małym czerwonym rumieńcem; skórka gładka, dość gruba, lekko tłustawa;
(1)
Miąższ: miąższ biały, miękki, ciemniejący po przekrojeniu, smaczny, soczysty, średnio słodki, kwaskowaty; prawie nie pachną.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –duża podatność.
Mączniak prawdziwy-mała podatość do średniej w przyających warunkach.
Zaraza ogniowa – podatna.
Rak drzew owocowych- możiwe wystepowanie ale dośc odporna.
Owocówka jabłoniowa-mała podatność
Przechowywanie:odmiana odmiana zimowa o dość długim przechowaiu,najlepsza w okolicach nowego roku.Chociaż choruje bardzo na choroby przechowalicze dlatego polecana od razu a kompot.
Dojrzałość zbiorcza:środek pazdziernika.
Odporność na mróz: średnia,trzeba okrywać młode drzewka.
Zastosowanie: odmiana - głównie na przetwory, oraz do ciast, owoce deserowe
Korona:.:Tworzy koronę kulistą, luźną.rośnie dość szybko.
Zapylacze: Antonówka Kamienna, Antonówka Zwykła, Charłamówka, James Grieve, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Oliwka Żółta, Ontario, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna, Reneta Landsberska, Żółty Ryszard
Szkółka:
https://drzewka-faworytka.pl/JABLON-BOIKEN-Z-ODKRYTYM-KORZENIEM-p288
Literatura:
1-(https://niepodlewam.pl/jablon-boiken-uprawa-odpornosc-zapylacze/)))
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
3eccb594-7dcd-4906-8fd2-3b06b355668f

Zaloguj się aby komentować

No i macie Papierówke
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
**Nazwa odmianowa:**Papierówka, Biały Nalew, Inflancka, Oliwka Inflancka, Papierówka Najwcześniejsza
Pochodzenie: przełom XVII i XVIII wieku (Rosja) ale spotykana jest przed 1653 roku na Iflantach(Kraje Bałtyckie) .Do Niemiec sprowadzona z Rygi.
Morfologia: :Owoce są średnie do dużych, o wysokości 45-55 mm i szerokości 58-73 mm, mają asymetryczny kształt. Skórka jest cienka i gładka, ma bardzo jednolity zielonkawobiały kolor, który po dojrzeniu zmienia się na białożółty.
Muszla(dno szypułkowe) jest kropkowana i lekko zarośnięta.
Miąższ: miąższ jest koloru białego do jasnożółtego, lekko kwaśny i soczysty. Po zbiorze jednak szybko staje się mączysty i suchy.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – odporna choć może wystąpić przełamanie na liściach,wtedy porażenie maksymalne wynosi 3% czyli bardzo mało.Na owocach prach nie wystepuje.
Mączniak prawdziwy-średnia podatość. 2 razy siarka przed lub po kwitnieniu
Zaraza ogniowa – odporna.
Rak drzew owocowych- możiwe wystepowanie ale dośc odporna.
Owocówka jabłoniowa-średnia.
Przechowywanie:odmiana letnia o bardzo krótkim przechowywaniu przez około 2-3 tygodnie.
Dojrzałość zbiorcza:koniec lipca.
Odporność na mróz: wytrzyma do- 40 stopni celiusza więc odporna
Zastosowanie: odmiana -głównie na sosy jabłkowe oraz w miejszym stopniu do jedzenia.
**Korona:**kulista nieco spłaszczona korona z lekko przewieszającymi się pędami.
Zapylacze: Boiken, Kronselka, Antonówka Zwykła, Koksa Pomarańczowa, Landsberska, James Grieve, Gloster, McIntosh, Jonathan, Szampion, Golden Delicious, Wealthy
Szkółka:
https://drzewkaowocowe24.pl/produkt/jablon-oliwka-zolta-papierowka-stara-odmiana/
Literatura:
zdjecie
(1)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930 a także klucz
0bf439ce-e3f3-4b91-8cda-449c342fb006
Sobierajmateusz

@Nebthtet dlatego piszę że to odmiana głównie sosowa xD.

Nebthtet

@Sobierajmateusz no trochę się ich zawsze zeżre też, ale to nie moje ulubione jabłko ot tak do konsumpcji - więc w pełni się zgadzam.

Bezkres

@Sobierajmateusz Mhmm, smak dzieciństwa.

Zaloguj się aby komentować

Liechtensteinska tarta jabłkowa ala szarlotka (zdjęcie poglądowe).
Składniki
2 jabłka deserowe, obrane, wydrążone i pokrojone w cienkie kliny
1 łyżka soku z cytryny
125g/4½oz masła, zmiękczonego, plus extra do smarowania
140g/5oz złotego cukru pudru
3 jajka z wolnego wybiegu, w temperaturze pokojowej, ubite
225g/8oz zwykłej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
5 łyżek pełnotłustego mleka
Na polewę
1½ łyżki cukru demerara
½ łyżeczki mielonego cynamonu
Rozgrzej piekarnik do 170C/150C Fan/Gas 3. Nasmaruj masłem i wyłóż na nim okrągłą formę do pieczenia ciast o średnicy 23cm/9in.
Obtocz cząstki jabłek w soku z cytryny i odstaw na bok.
W dużej misce, ubij razem masło i cukier, używając elektrycznego miksera ręcznego, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj jajka i ubijaj aż do uzyskania gładkiej masy. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól i na koniec dobrze wymieszaj. Powoli dodawaj mleko, dobrze mieszając po każdym dodaniu, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Przekładaj ciasto do formy. Ułóż powoi plasterki jabłek, płaską stroną do dołu, na cieście w formie spirali.
Na polewę zmieszaj cukier demerara i cynamon. Posypać ciasto.
Piec w środkowej części piekarnika przez 40-45 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony w środek ciasta wyjdzie czysty, a wierzch będzie złotobrązowy. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut w formie. Przeciągnij nożem po brzegach ciasta i wyjmij je z formy na drucianą półkę.
Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną.
233aa554-560a-4f77-9c08-70ab115e1a6e
Nebthtet

@Sobierajmateusz ociepaaanie, dawaj mi taką tartę

Zaloguj się aby komentować

Za nami piękny, udany, słoneczny, weekendowy dzień i z tej okazji specjalna świąteczna szarlotka z jabłek odmiany Kronselka ("Kronselska"). Z jabłek tej odmiany szarlotka udaje mi się najlepiej. Doskonale się rozpiekają, nie ma "wiórów", są wystarczająco soczyste aby masa jabłkowa była wilgotna, ale nie nadzbyt soczysta, dzięki czemu spód pozostaje dobrze podpieczony, suchy i kruchy. Kwaskowate, przełamuje smak słodkiego ciasta.
cf564997-d6f7-465a-944c-56f2aecadb66
Sobierajmateusz

@GazelkaFarelka @Frasad to specyfika odmiany a że odmiana jest z XIX to ona się szybko utlenia.Współczesne odmiany są "pozbawione tej cechy " dlatego aby ładnie i długo leżały po krojeniu nietknięte a nie brązowe się stały.

GazelkaFarelka

@Sobierajmateusz Zapewne też chodzi o transport, przechowywanie a potem ekspozycję w sklepie. Jeżeli jabłko nie ciemnieje, to nie widać na nim tak bardzo nieestetycznych wgniotek, wygląda na świeże i smaczne. Natomiast jeżeli chce się robić soki czy przeciery albo ciasta to trzeba szukać już nie w sklepie, gdzie sprzedawane są odmiany deserowe, ale u rolnika, albo sadzić sobie samemu...


Zresztą ten sam problem jest ze wszystkim - pomidorami, ziemniakami, bananami. W sklepach kupimy tylko odmiany deserowe najlepsze do spożycia bezpośrednio, które znoszą dobrze transport, kosztem często smaku.

Sobierajmateusz

@GazelkaFarelka tak to też transport i przechowanie aby się przechowały w paletach kilkotonych w i w komorach gazowych nawet kilka lat bez żadnego uszczerbku.

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Kalwila Czerwona Jesienna.
Buraczki, Calville d`automne, Calleville Rouge d automne, Calleville Rouge d’Hiver, Edelkonig, Granat Apfel, Himbeerapfel, Kalwil Czerwony Jesienny, Kalwila Czerwona Jesienna, Kalwilla Jesienna Czerwona, Kalwila Malinowa, Le General, Rother Herbst-Calvill, Smażonki (1)
Pochodzenie: około 1600 rok (Francja)
Morfologia: : średnie i duże (7-8 cm); okrągłe, lekko żebrowane; czerwone z fioletowym rumieńcem; skórka gładka, z czerwonym marmurkiem pod spodem; (1)
Miąższ:
miąższ biały, bardzo soczysty, chrupki, delikatnie kwaskowaty, z nutami truskawek i malin, wyśmienity w smaku; pachnące(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – mała do średniej podatność
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa –średnia podatność
Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie-odmiana jesienna o przechowaniu malsymalnym 2 miesiące
Dojrzałość zbiorcza:
Początek października. trwa około miesiąca
Odporność na mróz: duża
Zastosowanie: odmiana -do jedzenia na surowo, oraz do suszenia.
Korona:kulista ,drzewo rośnie silnie
Zapylacze: Discovery, Idared, James Grieve, Królowa Renet, Melba, Melrose, Ontario, Reneta Baumanna, Reneta Landsberska
(1)
Gleba: gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna, obojętna w zasoby mineralne. Na mniejzasobnej gubi owoce.
Liczba owoców: bardzo plenna.
Szkólka:http://szymczaksad.com/o/sadzonki-kalwila-czerwona-jesienna/
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-malinowka-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
76589e0e-53dc-4e4d-9243-4034eac70fe0
sullaf

Ej, ta odmiana wyróżnia się swoją urodą. Szczerze, najładniejsza jaką dotąd wrzucałeś, ładniejsza nawet od Delicous Red

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: England, Englische Granat-Reinette, Formosa Pippin, Glory of York, Pepin Ribston, Peping Rybstona, Ribston Hall, Ribston Pepping, Ribstone, Ribston’s Pepping, Reinette de Traves, Traver’s Reinette, United Kingdom, Yorkshire
Pochodzenie: przełom XVII i XVIII wieku (Wielka Brytania)
Morfologia: : duże i średniej wielkości (około 7 cm); w pełni dojrzałości żółte z czerwonym, delikatnym, smugowatym rumieńcem;(1)
Miąższ: miąższ kremowy, soczysty, słodko-kwaskowaty, jędrny, a w miarę dojrzewania kruchy, z nutami wina i miodu, pachnący (1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – mała podatność albo wręcz odporna
Mączniak Prawdziwy-duża podatność.(2-3 razy siarka przed lub po kwitnieniu
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Rak drzew owocowych- bardzo wrażliwa. (2 razy miedzian na wiosnę oraz stylit)
Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie-odmiana zimowa nawet w dobrych warunkach do marca.Dobra od grudnia
Dojrzałość zbiorcza:Druga połowa września
Odporność na mróz: średnia-wymaga okrywania młodych drzewek w zimie.
Zastosowanie: odmiana -do jedzenia na surowo, a także do suszenia oraz kompot.
Korona:kulista nieco spłaszczona korona z lekko przewieszającymi się pędami.
Zapylacze: Złota Reneta, Koksa Pomarańczowa
Szkółka:
https://krzewydrzewa.pl/jablon-pepina-ribstona-p-389.html
Uwaga odmiana nie cierpi suszy przez którą staje się mało urodzajną odmianą oraz owoce są wtedy zdecydowanie mniejsze oraz są mało smaczne.
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-pepina-ribstona-uprawa-odpornosc-zapylacze/
 (2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
e958973a-2f99-44e8-9a22-745cd10c9251

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Pepina Parkera, Parkers Pepping, Parker’s Pippin,
Pochodzenie: Stara angielska odmiana wyhodowana przez kapitana Williama Parkera jako losowa siewka (skąd nazwa) w XVIII wieku. (2) Przodek koksy pomarańczowej przez to i Gali.
Morfologia: małe do średniej wielkości, najczęściej kuliste lub kulisto-stożkowate, żółtawozielone, prawie całe pokryte brązowym odrdzewieniem. Kielich zamknięty, mały. Szypułka krótka i gruba. (1).
Miąższ: Zielonkawobiały, dość zwięzły, kruchy, soczysty, słodko-kwaskowaty, lekko aromatyczny. (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – mała podatność.
Mączniak Prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie-odmiana zimowa nawet w dobrych warunkach do lutego.
Odporność na mróz: średnia-wymaga okrywania młodych drzewek w zimie.
Zastosowanie: odmiana -do jedzenia na surowo, a także na cydr, sosy oraz do suszenia.
Korona: średnia lekko spłaszczona, średnie zagęszczenie gałęzi.
Zapylacze: Reneta Baumana, Reneta Ananasowa, Koksa pomarańczowa, Złota reneta.
Podaje namiary na odmianę może się wymienią zrazami : Instytut Ogrodnictwa, ul. Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice grzegorz.hodun @inhort.pl lub do szkółkarza Ekologiczne Gospodarstwo. Ogrodniczo-Szkółkarskie Ziobrowscy Łukasz Ziobrowski Żłobizna ul. Brzeska 8, 49-305 Brzeg / k. Opola. Tel. kom: +48 609 789 281.
Literatura
(1)- http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO_IHAR/zadanie_1.7/2015/1_8_jablon.pdf
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
(3)fotografia- https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/179/1792359/original.jpg
a3caafe0-686d-482c-841d-125b4fd03d6f
Sobierajmateusz

@sullaf no tak bo to bardziej kuchenna odmiana.

Zaloguj się aby komentować

Cześć, czy byłbyś w stanie zidentyfikować odmianę?
Jabłka dojrzałe właśnie teraz, miękkie, kwaśne, szybko brązowieją, idealne rozpiekają się w cieście (nie ma wiórków po starciu tylko robi się jednolita konsystencja). Idealne właśnie na szarlotkę. Ciekawi mnie, co to może być za odmiana. Rośnie na działce obok, nikt tych jabłek nie zbiera, to sobie kradnę na szarlotkę.
@Sobierajmateusz
aeda6b06-cc02-4a6b-a03b-a8db4dfe5d79
GazelkaFarelka

@Sobierajmateusz Nie ma takiej dupki zwężanej, kształtem jest podobne do lobo i w sumie w smaku i miąszości też, tylko skórka inna i bardziej kwaskowate i trochę bardziej chrupkie.

GazelkaFarelka

@Sobierajmateusz W sumie to mi jak to u nas mówią "kronselka" pasuje, wł. Kronselska

Sobierajmateusz

@GazelkaFarelka jep chyba zgadłeś

bd4fc02d-8373-4a94-89c2-ee7189bcd148

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia