@GazelkaFarelka Elegancka szarlotka. Dodawane było coś do jabłek bo masa jest aż nazbyt czerwona. U mnie zawsze takie blade wychodziły po upieczeniu.
@GazelkaFarelka przestaniecie dodawać jakieś dobre jedzenie akurat jak jestem głodny?
@Frasad Jakieś takie światło wyszło. Ale kolor masy jest faktycznie ciemny, bo to zależy od odmiany jabłek. Niektóre pozostają białe po obraniu i kontakcie z powietrzem, a niektóre szybko brązowieją. Ta odmiana brązowieje ekspresowo.
@GazelkaFarelka @Frasad to specyfika odmiany a że odmiana jest z XIX to ona się szybko utlenia.Współczesne odmiany są "pozbawione tej cechy " dlatego aby ładnie i długo leżały po krojeniu nietknięte a nie brązowe się stały.
@Sobierajmateusz Zapewne też chodzi o transport, przechowywanie a potem ekspozycję w sklepie. Jeżeli jabłko nie ciemnieje, to nie widać na nim tak bardzo nieestetycznych wgniotek, wygląda na świeże i smaczne. Natomiast jeżeli chce się robić soki czy przeciery albo ciasta to trzeba szukać już nie w sklepie, gdzie sprzedawane są odmiany deserowe, ale u rolnika, albo sadzić sobie samemu...
Zresztą ten sam problem jest ze wszystkim - pomidorami, ziemniakami, bananami. W sklepach kupimy tylko odmiany deserowe najlepsze do spożycia bezpośrednio, które znoszą dobrze transport, kosztem często smaku.
@GazelkaFarelka tak to też transport i przechowanie aby się przechowały w paletach kilkotonych w i w komorach gazowych nawet kilka lat bez żadnego uszczerbku.
Zaloguj się aby komentować