Jabłka dojrzałe właśnie teraz, miękkie, kwaśne, szybko brązowieją, idealne rozpiekają się w cieście (nie ma wiórków po starciu tylko robi się jednolita konsystencja). Idealne właśnie na szarlotkę. Ciekawi mnie, co to może być za odmiana. Rośnie na działce obok, nikt tych jabłek nie zbiera, to sobie kradnę na szarlotkę.
@Sobierajmateusz
dej przekrój przez połowę jabłka
kurde ten portal mnie zaskakuje!
to może być ciekawe, fajne plamki
@GazelkaFarelka 'Przekwitłe'' papierówki. Oliwka Inflancka (hehe) lub inaczej Biały Nalew. Jak mieszkasz na wsi i bierzesz dziewczynę by pooglądać kombajny kończące żniwa w sierpniu i wrześniu, to idąc z nią w krzaki czasem trafia się jabłoń pamiętająca niemców. I rosną tam jabłka. I to są najbardziej zajebiste jabłuszka jakie można znaleźć. Nawet ruchać się odechciewa bo najpierw trzeba zjeść z 5.
@skowyrny To na bank nie są papierówki, są dobre dopiero teraz. Akurat papierówki to jedyna odmiana, jaką jestem w stanie rozpoznać
@GazelkaFarelka na pewno nie są to papierówki patrz na przekrój oraz cechy szczególne
@GazelkaFarelka Kij wie. Ja mam identyczne 300 metrów od siebie, jeszcze tydzień temu je jadłem. Wszystkie odmiany są dosyć podobne.
https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
@Sobierajmateusz
@Sobierajmateusz Nie ma takiej dupki zwężanej, kształtem jest podobne do lobo i w sumie w smaku i miąszości też, tylko skórka inna i bardziej kwaskowate i trochę bardziej chrupkie.
@Sobierajmateusz W sumie to mi jak to u nas mówią "kronselka" pasuje, wł. Kronselska
@GazelkaFarelka jep chyba zgadłeś
Zaloguj się aby komentować