Cześć, czy byłbyś w stanie zidentyfikować odmianę?
Jabłka dojrzałe właśnie teraz, miękkie, kwaśne, szybko brązowieją, idealne rozpiekają się w cieście (nie ma wiórków po starciu tylko robi się jednolita konsystencja). Idealne właśnie na szarlotkę. Ciekawi mnie, co to może być za odmiana. Rośnie na działce obok, nikt tych jabłek nie zbiera, to sobie kradnę na szarlotkę.
@Sobierajmateusz
aeda6b06-cc02-4a6b-a03b-a8db4dfe5d79
Sobierajmateusz

dej przekrój przez połowę jabłka

96Stopni

kurde ten portal mnie zaskakuje!

sullaf

to może być ciekawe, fajne plamki

skowyrny

@GazelkaFarelka 'Przekwitłe'' papierówki. Oliwka Inflancka (hehe) lub inaczej Biały Nalew. Jak mieszkasz na wsi i bierzesz dziewczynę by pooglądać kombajny kończące żniwa w sierpniu i wrześniu, to idąc z nią w krzaki czasem trafia się jabłoń pamiętająca niemców. I rosną tam jabłka. I to są najbardziej zajebiste jabłuszka jakie można znaleźć. Nawet ruchać się odechciewa bo najpierw trzeba zjeść z 5.

GazelkaFarelka

@skowyrny To na bank nie są papierówki, są dobre dopiero teraz. Akurat papierówki to jedyna odmiana, jaką jestem w stanie rozpoznać

Sobierajmateusz

@GazelkaFarelka na pewno nie są to papierówki patrz na przekrój oraz cechy szczególne

fb6c6e76-2f29-463d-ac77-da8e50c9d89b
GazelkaFarelka

@Sobierajmateusz Nie ma takiej dupki zwężanej, kształtem jest podobne do lobo i w sumie w smaku i miąszości też, tylko skórka inna i bardziej kwaskowate i trochę bardziej chrupkie.

GazelkaFarelka

@Sobierajmateusz W sumie to mi jak to u nas mówią "kronselka" pasuje, wł. Kronselska

Sobierajmateusz

@GazelkaFarelka jep chyba zgadłeś

bd4fc02d-8373-4a94-89c2-ee7189bcd148

Zaloguj się aby komentować