Zdjęcie w tle
Stare Odmiany

Społeczność

Stare Odmiany

33

Społeczność skupiająca wokół promocji bioróżnorodności oraz poszerzeniu wiedzy związanych z ogrodnictwem oraz historią starych odmian owocowych.

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Reneta Gwiazdowa, Gwiazdeczka, Rote Sternrenette, Star Reinette, Reinette etoilée, Reinette rouge etoilée, Calvil etoilé, Calvil ambrée, Perlrenette, Herzapfel, Etoilée, Meusser’s rote Herbst-Reinette, Reneta czerwona Meussnera, Reinette constellée
(1).
Pochodzenie: opisana w 1830 roku (Dania i Niemcy ) (1).
Morfologia: Jabłka są średniej wielkości, ważą około 115 g[2], są okrągławe i rosną szczególnie równomiernie. Skórka jest gładka, sucha, twarda, o barwie fioletowej, na zewnątrz szkarłatna do ciemnoczerwonej wymyta. Typowe są liczne, rzucające się w oczy plamy na skórce w postaci rdzawych gwiazdek lub trójkątów, niektóre z nich są jasno zabarwione.
Miąższ: jest żółtawobiały, często czerwonawy jak wiązki naczyniowe pod skórką, średnio jędrny, tylko umiarkowanie soczysty, słodko-kwaśny, nieco perfumowany, lekko aromatyczny. (2)
Bardziej szczegółowa morfologia po niemiecku w (2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – lekko podatna
Mączniak prawdziwy-bardzo podatna
Zaraza ogniowa – bardzo podatna
Rak drzew owocowych-bardzo podatna
Owocówka jabłoniowa-duża podatność
Przechowywanie: odmiana zimowa o długi okresie przechowania,nadają się najlepiej do zjedzenia po Bożym Narodzeniu wieszaną ją na choinkę obok Grochówki i żelażniaka.
Wytrzymają spokojnie do lutego w przechowalni.
Dojrzałość zbiorcza: 1 połowa października (X), spożycie po 24 grudnia
Odporność na mróz: średnia.
Przeznaczenie: głównie najlepsze soki oraz susz mniej odmiana aromatyczna do jedzenia jeśli ktoś woli o smaku kwaśnym z wyczulaną nutką przypraw do piernika.
Korona:. Drzewo rośnie średnio silnie lub silnie, tworząc szerokokuliste i rozłożyste, a często wyrośnięte, piramidalne korony
Owocowanie:
Drzewo wchodzi w okres owocowania dość późno, owocuje umiarkowanie obficie, z reguły przemiennie.
Zapylacze:
James Grieve, Ontario, Red Delicious, Koksa Pomarańczowa
Szkółka:
https://krzewydrzewa.pl/jablon-reneta-gwiazdkowa-p-246.html
Literatura:
(1)
-https://eko-ogrodnik.pl/produkt/jablon-reneta-gwiazdkowa/
(2)
https://austria-forum.org/af/Heimatlexikon/Apfelsorten_im_%C3%9Cberblick/Rote_Sternrenette
8de3674e-67d8-4a0d-955a-7830cf428d3e
Taka prawda, tylko że problem z sadownikami jest taki, że jak naprawdę będzie im kiedyś źle, to nikt w to nie uwierzy. Czyli teraz aktualnie jak zjada inflacja ich ostatnie oszczędności.
552bdff9-db00-46ae-8fac-9962df9c1198
Rebe-Szewach

@Sobierajmateusz Rolnicy i sadownicy, to trochę tacy górnicy. Nic im nie pasuje, albo klęska urodzaju, albo klęska nieurodzaju. A trują nas i siedzą cicho chuj wie czym oni tam opryskują.

starebabyjebacpradem

@Rebe-Szewach Piorin o to dba także nie ma tak źle

Weathervax

@Rebe-Szewach teściowie rolnicy. Za dużo słońca, za mało słońca, za w sam raz słońca.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Jakub Lebel, Jacob Lebel, Jacques Lebe
(1).
Pochodzenie: znaleziona przez Jacques Lebel (Francja ) (1).
Morfologia: duże, spłaszczone, skórka zielonkawożółta, gruba, gładka pokryta dużym pomarańczowoczerwonym, marmurkowo-smużkowanym rumieńcem, zagłębienie szypułkowe średnio głębokie, szypułka gruba, krótka, kielich duży, półotwarty. (3)
Miąższ: żółtawy, gruboziarnisty, kruchy, soczysty, kwaskowato- słodki, lekko korzenny. (3)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – odporny
Mączniak prawdziwy-lekko podatna
Zaraza ogniowa – podatna
Rak drzew owocowych-odporna.
Owocówka jabłoniowa-mało podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o krótki okresie przechowania maksymalnym 4 tygodnie wcześniej zbierane mniej smakują ale lepiej się przechowują
Dojrzałość zbiorcza: 2 połowa października (X), spożycie początek listopada.
Odporność na mróz: bardzo duża.
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do suszenia, na przetwory, cydr.
Korona:. Początkowo tworzą korony kuliste, z czasem – rozłożyste
Owocowanie:
Owocuje bardzo obficie, ale nie zawsze co roku.
Zapylacze:
Złota Reneta, Reneta Baumana, Koksa pomarańczowa, Ontario
Szkółka:
http://szymczaksad.com/o/sadzonki-jakubek-jacob-lebel/
Literatura:
(1)
https://eko-ogrodnik.pl/produkt/jablon-jakub-lebel/
(2) –
https://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/product/68/2558/Herbstapfel-Jakob-Lebel.html
(3)- http://www.stareodmiany.pl/jabonie/69-jakub-lebel-jakubek
fcbf8b45-c268-41c5-80d5-b68337d7f504
Kazix

ostatnio na SORze zrobili mi morfologię i to samo wyszło

Zaloguj się aby komentować

Odmiana jabłek "Fürst Lippe" odkryta na nowo
Odmiana jabłek "Fürst Lippe", która została po raz pierwszy opisana przez pomologa Eduarda Lucasa w 1872 roku w Pomologische Monatshefte, była już uważana za zaginioną.
BUND Lemgo, który również angażuje się w zachowanie starych odmian owoców, również długo poszukiwał tej odmiany.
Pomolog z Bielefeld Hans-Joachim Bannier, który jest również członkiem Komisji Pomologicznej Niemieckiego Stowarzyszenia Pomologów, skontaktował się ze stowarzyszeniem, ponieważ odkrył, że cechy jabłka pierwotnie zasadzonego jako "nieznane" w jego ogrodzie odmian po zaszczepieniu odpowiadają całkowicie informacjom o "Fürst Lippe" w historycznej literaturze pomologicznej.
Zobacz też: https://t1p.de/d9sdt
(Ilustracja: Fürst Lippe, Pomologische Monatshefte 1872)
f68cb732-13c2-4846-bce5-7c6ca7ee65a2
SarahCrimson

@Sobierajmateusz nie wiem kkto to rysował ale ten szkic jabłka to jest urwa dzieło sztuki.

Kazix

japka są ... kurwa nawet nikt tego nie kradnie

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Kuzynek Czerwony
Badener Reinette, Blutapfel, Buraczek, Christkindapfel, Cousinette Rouge Pourpre, Cousinot Rouge d’Hiver, Cousinotte Rouge d’Hiver, Cousinotte Rouge Pourpre, Cousinotte Rouge Pourpre d’Hiver, Eiselapfel, Englische Bushel-Reinette, Englische Buschelreinette, Englische Busche Reinette, Englische Buschreinette, Erdbeerapfel, Gemmie Reinette, Grosser Roter Pilgrim, Grosser Rother Pilgrim, Hensher, Jagd Apfel, Jagdapfel, Koralik, Koraliki, Purpurrother Cousinot, Purpurroter Winter Cousinot, Romer ling, Rotę Reinette, Rotę Renette, Roter, Roter Henscher, Roter Taffet Apfel, Roter Taffetapfel, Rother Heuscher, Rother Reinette, Rother Taffet, Rother Taffetapfel, Taffeta Rouge, Winter Cousinot, Zigeunerapfel, Zopfapfel, Zwiebelapfel (1).
Pochodzenie: przed 1766 rokiem (prawdopodobnie Niemcy lub Holandia) (1).
Morfologia: Średnie do dużych. Kształt-okrągły do podłużnego. Kolor podstawowy jest żółty, na którym znajduje się rozległy ciemnoczerwony nalot z ciemniejszymi paskami i obfitymi, jasnymi przetchlinkami. Skórka silnie błyszcząca i nieco gruba. Kielich jest średni do dużego i częściowo otwarty, osadzony w średnio głębokiej i nieco wąskiej niecce. Trzon jest długi i smukły, osadzony w głębokim, wąskim i ordzawionym zagłębieniu. Gdy drzewo osiąga dojrzałość, wokół zagłębienia pnia i na ramionach pojawia się pewne ordzawienie.
Miąższ: Miąższ w kolorze kremowym, często z czerwonymi plamami pod skórką. Drobnoziarnisty. Nieco suchy, owocowy, pikantny i słodki.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – lekko podatna.
Mączniak prawdziwy-średnio podatna
Zaraza ogniowa – bardzo podatne.
Rak drzew owocowych-odporna.
Owocówka jabłoniowa-mało podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o bardzo długim okresie przechowania do 6 miesięcy.
Dojrzałość zbiorcza: połowie października (X), choć tak naprawdę na surowo nadaje się w okolicach Bożego Narodzenia.
Odporność na mróz: bardzo duża.
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do ciast i suszenia, na przetwory, cydr.
Korona:kulista rośnie szybko dość wynioła.
Owocowanie:
Owocuje bardzo obficie, ale nie zawsze co roku.
Zapylacze: Zapylacze: Antonówka Zwykła, Cortland, Empire, Fiesta, Fuji, Gala, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Red James Grieve, Jonathan, Katja, Lobo, Melrose, Paulared, Pinova, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna, Rubinola, Starking.
Szkółka:
https://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/product/69/6560/Winterapfel-Purpurroter-Cousinot-Blutapfel.html
Literatura:
(1) – https://niepodlewam.pl/jablon-kuzynek-czerwony-uprawa-odpornosc-zapylacze/.
(2) – Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883.
4efa4786-a3e7-4739-a38f-dfbffae1095b

Zaloguj się aby komentować

Przepis: Imperial Rickey 300 (1 porcja).
Jedna uncja to 29,57 ml.
1 uncja Apple jack (140 ziko-https://sklep-domwhisky.pl/product-pol-8208-Lairds-Applejack-Spirit-Drink-USA-40-0-7l.html)..)
1/2 uncji likieru z czarnego bzu.
1/2 uncji świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
3 uncje wytrawnego wina musującego.
Wstrząsaj z lodem przez 10 sekund, dodawaj Apple jack, likier z czarnego bzu i sok z cytryny. Przecedź do szampańskich fletów i dopełnij winem.
e9993ee9-ba79-4e9c-b8a1-815689551416

Zaloguj się aby komentować

Glühmost
Składniki na 1 litr świecącego cydru:
1 litr cydru
Po 1⁄2 cytryny, pomarańczy i jabłka
2-3 goździki
2-3 laski cynamonu
2-3 krążki cebuli (ostrożnie dozować)
Cukier kamienny
sposób
Włóż około jednej trzeciej całkowitej ilościcydru na patelnię, dodaj cytrynę, pomarańczę i
Dodaj plasterki jabłek i krążki cebuli, laski cynamonowe i goździki, podgrzej wszystko i
dobrze przegotuj.Stopniowo dodawać cukier kamienny, w zależności od pożądanej słodyczy
Pozwólcie się mu stopić.Dodaj resztę moszczu i pozwól mu odpocząć przez kolejne 15-20 minut.
Duś go!
Na żądanie z
Udekorować plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Dzięki
10ed14a8-af7c-40f3-9afc-674ed7a7bba1

Zaloguj się aby komentować

Knedle twarogowe na kompocie z jabłek i pigwy(taka wersja klusków sląskich tylko że z Liechtenstainu) 
Składniki:
 30 g masła
 10 g cukru waniliowego
 1/2 kawałka skórki z cytryny
 300 g twarogu
 2 szt. jajek
 60 g kaszy manny
Ubijamy masło, cukier waniliowy, sól i skórkę do uzyskania puszystej masy. Dodajemy twaróg i jajka, a następnie
następnie wsypujemy kaszę mannę. Pozostawiamy w lodówce na 1 godzinę, uformowaną masę i gotować przez 15 minut.
150 g masła, 100 g bułki tartej, 1 szczypta soli
Masło zrumienień i wymieszaj z bułką tartą i cukrem (namoczć to w bułce tartetej
Farsz:70 g jabłek, 10 g masła, 30 g galaretki pigwowej, sok z cytryny.
Jabłka pokrój w kostkę, zrumień na maśle i zalej galaretką pigwową. Krótko trzymaj na ogniu, 
dopraw cytryną.
dda1fc54-d7f9-4bfe-b9ff-e901e4109c10
Alalai

@Sobierajmateusz o jesu, przypomniales mi że nie zjadlem w tym roku knedli z śliwkami, co za strata

Zaloguj się aby komentować

**Nazwa gatunkowa:**Pyrus communis L.
Nazwa odmianowa: Dobra szara, Belle Gabrielle, Gute Graue, Szara Bera.
Pochodzenie: Stara dobra Francuska odmiana pochodzenia klasztornego znana od XVII wieku.
Morfologia: Owoce niepozorne, są małe lub średnie. Skóra bardzo twarda posiada szorstką strukturę. W pełnym dojrzewaniu koloru cynamonowo brązowym. (1)
Miąższ: matowobiały do może dochodzić do koloru żółtego, rozpływający się w ustach bardzo soczysty, smak słodko-kwaśny możliwy posmak cynamonu. (1)
Odporność na szkodniki oraz choroby.
– Na rdzę gruszy (Gymnosporangium sabinae) średnioodporna a nawet w złych warunkach podatna.
Należy wtedy usunąć jałowca szczególnie jałowca sabińskiego (Juniperus sabina ) z okolicy. – Na parcha gruszy (Venturia pyrina) praktycznie odporna.
– Na zarazę ogniowo podatna (w celach fitosanitarnych nie należy sadzić obok siebie głogu, gruszy, jarzębiny oraz pigwy).
– Miodówkę gruszową można ograniczyć poprzez nie sadzenie drzew gruszy wokół lasu sosnowego.
Odporność na mróz: Jak to grusz- średnioodporna na mróz.
Zastosowanie: odmiana typowo deserowa, choć dobra też na kompot w syropie lub w Occie.
Wymagania glebowe: jedne z niższych dla grusz może rosnąć na piaszczystej słabej glebie. (3)
Przechowywanie: nie nadaje się na przechowanie, chyba że w formie suszonej.
Zapylacze: Bera Hardego, Bera Bosca, Dobra Ludwika, Faworytka, Paryżanka. (3)
Literatura
(1)”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
(2)Fotografia-”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
(3)„Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
2dc60070-e851-4cb7-af89-18869ccc8069

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Antonówka zwykła.
Antenovka, Antonovca Nalivia, Possart’s Nalivia, Possarts Moskauer Nalivia, Possarts Nalivia
Pochodzenie:
początek XIX wieku lub wcześniej (Rosja)
Morfologia:Kształt nieregularny, kulisty spłaszczony do szeroko stożkowatego ściętego, z trzonem; powierzchnia bardzo nierówna, wybrzuszona, z wyraźnymi żebrami i krawędziami biegnącymi przez cały owoc. Kolor podłoża początkowo zielonkawy, później białożółty; brak koloru pokrywającego. Skóra gładka, czasem z widocznym siatkowatym lub figuralnym ordzawieniem. Dołek szypułkowy głęboki, wąski do średnio szerokiego, z promienistym jasnobrązowym ordzawieniem; szypułka krótka, gruba i zdrewniała. Zagłębienie kielicha średnio głębokie, wąskie, otoczone fałdami i nieregularnymi żeberkami; kielich mały do średniego, zamknięty. Rdzeń duży, oś mało otwarta; ściany półksiężycowate do szerokosercowatych z wykwitającymi pęknięciami. Nasiona dobrze rozwinięte i jajowato zakończone
Miąższ: Miąższ miękki, przeważnie kwaśny, mało aromatyczny.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –odporna posiada gen odporności VA.
Mączniak prawdziwy-prawie odporna do mało podatnej.
Zaraza ogniowa – bardzo podatne
Rak drzew owocowych-bardzo podatna.
Owocówka jabłoniowa-średnia podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o średnim okresie przechowania do 3 miesięcy.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września/połowa października (X).
Odporność na mróz: bardzo duża.
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, ciast, suszenia, zakwaszania bigosu, na dżemy, marmolady, galaretki, powidła, soki.
Korona:Młode drzewa rosną początkowo słabo, później średnio silnie, często charakteryzując się niesymetrycznymi, skrzywionymi pniami. Starsze drzewa mają koronę szeroką, spłaszczoną i luźną, z dużą ilością krótkopędów .
Owocowanie:
Owocuje bardzo obficie, ale nie zawsze co roku.
Zapylacze: Akane, Alkmene, Cortland, Charłamówka, Elstar, Empire, Fiesta, Fuji, Glogierówka, Gloster, Grafsztynek Prawdziwy, Granny Smith, James Grieve, Jonathan, Kalwila Biała, Lobo, McIntosh, Oliwka Żółta (Papierówka), Red Delicious, Wealthy
Szkółka:
 https://drzewka-faworytka.pl/JABLON-ANTONOWKA-ZWYKLA-Z-ODKRYTYM-KORZENIEM-p441
Literatura:
(1)- https://niepodlewam.pl/jablon-antonowka-zwykla-uprawa-i-odpornosc/
(2)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
c6af2b44-fc06-4428-9d16-0a0697351878
Sobierajmateusz

@starebabyjebacpradem weż się popytaj tamtego magistra pomologii http://arc.inhort.pl/dane-pracownikow,index,1,h

starebabyjebacpradem

@Sobierajmateusz podawałeś email do Pana Grzegorza Hoduna ale to było dawno. Cóż będę musiał do nich dzwonić. Z kilku filmów na YT co prezentował spodobało mi się 8 odmian. I też okazało się że koło domu mi rośnie nie Szara reneta a Reneta kulona. Taki szczegół a bez specjalistycznej wiedzy nie do wychwycenia.

Zaloguj się aby komentować

W końcu udało mi się znaleźć jakieś badanie, w którym zastosowali transmisyjną mikroskopię elektronową (TEM) dla jabłek i to w całkiem widowiskowy sposób. Mamy porównanie plastydów w owocach 8, 64 i 148 dni po kwitnieniu, w trzech różnych odmianach (z obowiązkowym chyba w co drugim badaniu pomologicznym "Golden delicious" na czele)
Normalnie siedzę w ludzkich, że się tak wyrażę, tkankach i zastanawiało mnie, czy zdjęcia TEM z roślin będą wyglądały dla mnie choć odrobinę znajomo. Dużym zaskoczeniem jest dla mnie morfologia mitochondriów (na zdjęciu opisanych literkami Mt), które w porównaniu do ssaczych (zwłaszcza tych z mięśni, dodaję panel z jednego artykułu dla porównania) wyglądają słabiutko. Także i rozmiar plastydów jest większy niż się spodziewałem - te bydlaczki mają dobrze ponad mikrometr średnicy.
Jeśli dobrze pamiętam z lekcji botaniki (i dobrze rozpoznaję detale na zdjęciu) SM wskazuje na tylakoidy. Same plastydy wyglądają dla mnie bardzo obco, w ludzkich tkankach (i owadzich, i pajęczych, że o Danio rerio nie wspomnę) nie widziałem czegoś podobnego - najbliższe wyglądem wydają mi się ziarna lipofuscyny (wrzucam losowe zdjęcie zakoszone via Google Images), choć odległe są mocno.
Ciekawe, ciekawe doświadczenia.
Źródło: Schaeffer, S. M., Christian, R., Castro-Velasquez, N., Hyden, B., Lynch-Holm, V., & Dhingra, A. (2017). Comparative ultrastructure of fruit plastids in three genetically diverse genotypes of apple (Malus × domestica Borkh.) during development. Plant Cell Reports, 36(10), 1627–1640. doi:10.1007/s00299-017-2179-z 
Lipofuscyna: Perse, Martina & Injac, Rade & Erman, Andreja. (2013). Oxidative Status and Lipofuscin Accumulation in Urothelial Cells of Bladder in Aging Mice. PloS one. 8. e59638. 10.1371/journal.pone.0059638. 
Mitochondria z mięśni:  10.1042/BJ20080847, nie chce mi się całej cytacji kopiować
726d1d63-032e-47e5-ba37-2f1b732094ee
8e2c5b2f-d32f-46b9-9f43-99da872b0d55
92952d61-e4b1-4d7c-aa51-5f933a502949
sullaf

A skrobia wygląda bardzo podobnie do glikogenu, jak się tak przyjrzeć. Może nieco ciemniejsza. Ech, ptysie maleńkie, śliczniutkie jesteście.

Zaloguj się aby komentować

Apfelwein
20-25 kg jabłek w mieszance jabłek lista poniżej
Drożdże czyste Steinberger
6-8 g pożywki odżywczej drożdży
2g (Pirosiarczyn potasu) do siarkowania
20 ml środkaantyżelującego- https://www.arauner.com/weinbereitung/getraenkebereitung/357/antigeliermittel-50-ml
Cukier w zależności od potrzeb i pożądanej zawartości alkoholu
Lista mieszanek jabłek: Jabłoń dzika, płonka (Malus sylvestris) około 2kg-dobry konserwant oraz daje gorzkość.
„Boskoop” około 3-5 kg jako odmiana kwaśna, która daje kwaśny posmak cydru.
„Reneta szampańska” około 3-5 kg jako odmiana dająca efekt musujący.
„Królowa renet” lub „Winter Banana” około 3-5 kg daje delikatność cydru.
Reszta to kolor cydru, czyli „API noir” daje kolor czerwoniowo-brązowy lub żółto-brązowy "Jaderniczka Morawska".
Owoce dojrzałe muszą być przemrożone, czyli czynność wykonana na początku października przynajmniej.
Sposób
Jabłka kroimy dodajemy do sokowirówki lub prasie do wyciskania jabłek (wtedy dodajemy środek antyżeleujący) oczywiście bez szypułki oraz komory nasiennej. Balon musi być czysty, dlatego sprzęt myjemy w pirosiarczanem potasu w 10-20 litrach wody. Drożdże dajemy w pożywce na rozmnożenie przez 15-30 minut w czystym naczyniu. Wlewamy sok do balona w czystym worku do filtracji, a następnie dodajemy drożdże. Dodajemy wodę z cukrem w zależności od wielkości balonu oraz jaką chcemy użyć procent alkoholu. Nie więcej, niż 2-3 kg cukru. Jeśli chcemy czysty cydr to nie dodajemy cukru.
Wino robi się około 8-10 tygodni
Cydr do 5-6 tygodni.
Temperatura piwnica około 13-15 stopni Celsjusza.
0f9c1086-0126-4899-969b-5662f3eef4d2

Zaloguj się aby komentować

Strudel jabłkowy z Liechtensteinu
© 2020 Amt für Gesundheit des Fürstentums Liechtenstein
dla 4 osób
200 g mąki orkiszowej
1 1/2 łyzki oliwy z oliwek alba
1 jajko
1 szczypta soli
trochę letniej wody
ok 3 łyżki
600 g jabłek Boskoop (Piekna z Boskoop ) ewentualnie inne kwaśne jakbłka jak Antonówka lub Kronselka
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki migdałów
1 łyżka rodzynek
2 łyżki cukru
1 szczypta cynamonu
5 dl mleka
1 laska wanilii
1 łyżka cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 świeże jajko
sposób:
W misce wymieszaj mąkę i sól.Dobrze wymieszaj jajko, olej, wodę i sól dodaj i zagnieć na gładkie ciasto posyp odrobinią mąki.Dopóki już się nie przyklejać
jeśli bedzie się kleić dodadaj wiecej mąki Ciasto odstawić na około 1/2 godziny w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce Rösti,Natychmiast skrop sokiem z cytryny.
Wymieszać z cukrem, migdałami, rodzynkami i cynamonem.
Rozwałkować ciasto jak najcieńsze wartwy dać odrobinę mąki i ułożyć na posypanej mąką ściereczce,Ciasto posmarować olejem Alba, na wierzch rozprowadzić nadzienie, pozostawiając dookoła ok. 2 cm obwódkę, zawinąć po bokach i zwinąć.Umieścić strudel na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z pokrywą skierowaną w dół, posmarować olejem Alba.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Do sosu waniliowego: Pokrój waniliowy strąk wzdłuż, dodaj go do mleka i doprowadź do wrzenia, stale mieszając.
Dobrze ubij jajko z cukrem i skrobią kukurydzianą.
Wyjąć mleko z pieca i wlej mieszankę jajeczną, stale mieszając trzepaczką Zmniejszyć temperaturę i ponownie zagotować, stale mieszając przez około 1 minutę.
Wyjmij laskę wanilii. Podawaj razem ciepły sosem waniliowy i strudel jabłkowy.
41148cbc-acb5-4ff9-b5e9-56fec8fbfca5

Zaloguj się aby komentować

Öpfelküechli
Składniki:
100 g mąki
1 szczypta soli
1/8 l białego wina
1 jajko
1 łyżeczka roztopionego masła
Masło klarowane do smażenia
grube plastry jabłka
Cukier do posypania
Sposób:
Mąkę wymieszać z odrobiną soli, wymieszać z białym winem na gęstą masę,dodać żółtka i trochę roztopionego masła.
Na koniec dodać ubite na sztywno białko. Obróć w nim plasterki jabłka i na gorąco(chodzi o panierkowanie w tym cieście) i na pateltnie. Upiec tłuszcz (ewentualnie polać alkoholem i flambirować
3267593b-1bb8-44c1-90fe-99c9c139d33f
sullaf

@Frasad ta, dzięki akcji "jedz jabłka na złość putinowi" cydry miały swoje 5 minut. Ale jak sam próbowałem zrobić cydr wyszła mi gazowana breja jabłkowo-drozdzowa xD

Frasad

@sullaf Mi się marzy cydr zimowy z jabłek już przemrożonych na dworze. Kiedyś taki piłem i był cudowny. Ale nie umiem zrobić.

Sobierajmateusz

@Frasad elo masz już wyżej radę.

Zaloguj się aby komentować

Lauwarmes Apfelkompott mit Vanillesauce
Kompot jabłkowy:
1 kg jabłek o lekkiej kwasowości
½ laska cynamonu
150 gramów cukru
½ cytryna (sok i skórka)
100 ml białego wina
Składniki sos waniliowy:
200 ml śmietany
100 ml mleka
5 żóltek
60 g cukru
10g wafli kikurydzianych
1laska waniliowa
1/4 skórki pomaranczy
Przygotowanie sosu waniliowego:
Wszystko wymieszać i podgrzewać trzepaczką, ciągle mieszając, aż do momentu wrzenia
przygowanie kompatu z jabłek
500 g jabłek posiekaj ze skórką i bez pestek
Gotuj na parze z niewielką ilością wody (100 ml) w garnku i przykryj do miękkości
Dodaj cytrynę i cynamon
Mieszaj i przecieraj na małym ogniu przez 10 do 15 minut
Jabłka obrać 500 g i pokroić w piękne kawałki,
100 gram cukru na patelnii skarmelizuj
zgaś to winiem oraz smarz w tym jabłka do uzyskania rumiena
Wszystko wymieszać z sosem jabłkowym i osobno dodać zimny sos waniliowy.
78cd34ab-8c04-4b03-a591-c71aece64d96

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Carlisle Codlin, Cytrynówka, Edelapfel, Galben Nobil, Gelber Edelapfel, Gelber Scheibenapfel, Glasapfel, Glasrenette, Glow of the West, Golden Stanger, Goug`s Seedling, Lord Clyde, Noble, Plattapfel, Repers Fall, Rutlandshire Foundling, Scheibeapfel, Stanger, Szlachetna, Uslechtile Zlute, Waschsapfel, Zitronenapfel, Złota Szlachetna, Złote Szlachetne, Złote Wety
(1)
Pochodzenie:
Pochodzenie: przed 1820 rokiem (Wielka Brytania)
 (1)
Morfologia:Owoce są raczej duże, gładkie, spłaszczone i foremne. Mają one złoto-żółty kolorze z nielicznymi kropkami. 
(2)
Miąższ: Miąższ jest białożółty, soczysty, słodki. Dominują kwaskowo-korzenne nuty aromatyczne.
(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –mało podatny lub praktycznie odporna.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Rak drzew owocowych-mało podatna.
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowania do 5 miesięcy.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września-na kuchnie, na deser w połowie października ale wtedy ma krótszy czas przechowania.
Odporność na mróz: bardzo duża.
Przeznaczenie: głównie na kompot oraz dżemy i sosy oraz posiada też małą funkcje deserową.
Korona: Drzewo o średnim wzroście, dość gęstej, szerokiej, kulistej koronie, z licznymi krótkopędami .
Owocowanie:
późno zaczyna plonować. Obficie rodzi owoce corocznie.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boskoop, Cellini, Charłamówka, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet, Pepina Linneusza, Reneta Ananasowa, Renata Baumanna, Renata Landsberska
Szkółka:
 Piotr Szymczak Gospodarstwo Sadownicze Michrów 30 05-652 Pniewy
tel: +48 888 117 826e-mail: stareodmiany@gmail.com
http://szymczaksad.com/o/sadzonki-zlote-wety/
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-golden-noble-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(2)-http://szymczaksad.com/o/sadzonki-zlote-wety/
(3)-Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883
ea2bdd1c-4a9a-4b14-aef3-40bef4d3320c

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Inne nazwy: Alan, Alantapfel, Alantówka, Gestreifter Imperial, Gestreifter Kaiserapfel, d’Aunee, Grosser edler Prinzessinapfel, Monchsnase, Omanowe, Princessenoble, Princesse Noble, Princessinapfel, Princessin Noble, Winteralantapfel
Pochodzenie:
początek XVI wiek (Niemcy) (Niemcy )(1)
Morfologia:średniej wielkości i duże (około 6-8 cm); lekko wydłużone; cytrynowożółte z delikatnym, prążkowanym rumieńcem;
(1)
Miąższ: miąższ kremowy, soczysty, smaczny, pachnący
(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –mało podatny
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – podatna.
Rak drzew owocowych-mało podatna.
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o okresie przechowania do 4 miesięcy .
Dojrzałość zbiorcza:połowa października (X).
Odporność na mróz: duża.
Przeznaczenie: głównie na kompot oraz dżemy oraz posiada też małą fukcje deserową.
Korona:Młoda korona tego drzewa jest wyniosła, kształtu kulistego.W Polsce bardzo duże drzewo.
Owocowanie:
Jabłoń Alat chociaż rośnie wolno to jednak w późniejszym wieku rośnie ślinie. Wcześnie zaczyna plonować. Obficie rodzi owod4.
Zapylacze: Królowa Renet
Szkółka:
 Piotr Szymczak Gospodarstwo Sadownicze Michrów 30 05-652 Pniewy
tel: +48 888 117 826e-mail: stareodmiany@gmail.com
http://szymczaksad.com/o/sadzonki-alant/
Literatura:
(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-alant-uprawa-odpornosc-zapylacze/
cc376799-8124-4fe1-8495-108de9e445b2
starebabyjebacpradem

Mam prośbę, podawaj w pierwszym wierszu nazwę odmiany z przerwą to wpisy będą czytelniejsze.

Zaloguj się aby komentować