Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Kuzynek Czerwony
Badener Reinette, Blutapfel, Buraczek, Christkindapfel, Cousinette Rouge Pourpre, Cousinot Rouge d’Hiver, Cousinotte Rouge d’Hiver, Cousinotte Rouge Pourpre, Cousinotte Rouge Pourpre d’Hiver, Eiselapfel, Englische Bushel-Reinette, Englische Buschelreinette, Englische Busche Reinette, Englische Buschreinette, Erdbeerapfel, Gemmie Reinette, Grosser Roter Pilgrim, Grosser Rother Pilgrim, Hensher, Jagd Apfel, Jagdapfel, Koralik, Koraliki, Purpurrother Cousinot, Purpurroter Winter Cousinot, Romer ling, Rotę Reinette, Rotę Renette, Roter, Roter Henscher, Roter Taffet Apfel, Roter Taffetapfel, Rother Heuscher, Rother Reinette, Rother Taffet, Rother Taffetapfel, Taffeta Rouge, Winter Cousinot, Zigeunerapfel, Zopfapfel, Zwiebelapfel (1).
Pochodzenie: przed 1766 rokiem (prawdopodobnie Niemcy lub Holandia) (1).
Morfologia: Średnie do dużych. Kształt-okrągły do podłużnego. Kolor podstawowy jest żółty, na którym znajduje się rozległy ciemnoczerwony nalot z ciemniejszymi paskami i obfitymi, jasnymi przetchlinkami. Skórka silnie błyszcząca i nieco gruba. Kielich jest średni do dużego i częściowo otwarty, osadzony w średnio głębokiej i nieco wąskiej niecce. Trzon jest długi i smukły, osadzony w głębokim, wąskim i ordzawionym zagłębieniu. Gdy drzewo osiąga dojrzałość, wokół zagłębienia pnia i na ramionach pojawia się pewne ordzawienie.
Miąższ: Miąższ w kolorze kremowym, często z czerwonymi plamami pod skórką. Drobnoziarnisty. Nieco suchy, owocowy, pikantny i słodki.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – lekko podatna.
Mączniak prawdziwy-średnio podatna
Zaraza ogniowa – bardzo podatne.
Rak drzew owocowych-odporna.
Owocówka jabłoniowa-mało podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o bardzo długim okresie przechowania do 6 miesięcy.
Dojrzałość zbiorcza: połowie października (X), choć tak naprawdę na surowo nadaje się w okolicach Bożego Narodzenia.
Odporność na mróz: bardzo duża.
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do ciast i suszenia, na przetwory, cydr.
Korona:kulista rośnie szybko dość wynioła.
Owocowanie:
Owocuje bardzo obficie, ale nie zawsze co roku.
Zapylacze: Zapylacze: Antonówka Zwykła, Cortland, Empire, Fiesta, Fuji, Gala, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Red James Grieve, Jonathan, Katja, Lobo, Melrose, Paulared, Pinova, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna, Rubinola, Starking.
Szkółka:
https://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/product/69/6560/Winterapfel-Purpurroter-Cousinot-Blutapfel.html
Literatura:
(1) – https://niepodlewam.pl/jablon-kuzynek-czerwony-uprawa-odpornosc-zapylacze/.
(2) – Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883.
Nazwa odmianowa:
Kuzynek Czerwony
Badener Reinette, Blutapfel, Buraczek, Christkindapfel, Cousinette Rouge Pourpre, Cousinot Rouge d’Hiver, Cousinotte Rouge d’Hiver, Cousinotte Rouge Pourpre, Cousinotte Rouge Pourpre d’Hiver, Eiselapfel, Englische Bushel-Reinette, Englische Buschelreinette, Englische Busche Reinette, Englische Buschreinette, Erdbeerapfel, Gemmie Reinette, Grosser Roter Pilgrim, Grosser Rother Pilgrim, Hensher, Jagd Apfel, Jagdapfel, Koralik, Koraliki, Purpurrother Cousinot, Purpurroter Winter Cousinot, Romer ling, Rotę Reinette, Rotę Renette, Roter, Roter Henscher, Roter Taffet Apfel, Roter Taffetapfel, Rother Heuscher, Rother Reinette, Rother Taffet, Rother Taffetapfel, Taffeta Rouge, Winter Cousinot, Zigeunerapfel, Zopfapfel, Zwiebelapfel (1).
Pochodzenie: przed 1766 rokiem (prawdopodobnie Niemcy lub Holandia) (1).
Morfologia: Średnie do dużych. Kształt-okrągły do podłużnego. Kolor podstawowy jest żółty, na którym znajduje się rozległy ciemnoczerwony nalot z ciemniejszymi paskami i obfitymi, jasnymi przetchlinkami. Skórka silnie błyszcząca i nieco gruba. Kielich jest średni do dużego i częściowo otwarty, osadzony w średnio głębokiej i nieco wąskiej niecce. Trzon jest długi i smukły, osadzony w głębokim, wąskim i ordzawionym zagłębieniu. Gdy drzewo osiąga dojrzałość, wokół zagłębienia pnia i na ramionach pojawia się pewne ordzawienie.
Miąższ: Miąższ w kolorze kremowym, często z czerwonymi plamami pod skórką. Drobnoziarnisty. Nieco suchy, owocowy, pikantny i słodki.
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – lekko podatna.
Mączniak prawdziwy-średnio podatna
Zaraza ogniowa – bardzo podatne.
Rak drzew owocowych-odporna.
Owocówka jabłoniowa-mało podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o bardzo długim okresie przechowania do 6 miesięcy.
Dojrzałość zbiorcza: połowie października (X), choć tak naprawdę na surowo nadaje się w okolicach Bożego Narodzenia.
Odporność na mróz: bardzo duża.
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do ciast i suszenia, na przetwory, cydr.
Korona:kulista rośnie szybko dość wynioła.
Owocowanie:
Owocuje bardzo obficie, ale nie zawsze co roku.
Zapylacze: Zapylacze: Antonówka Zwykła, Cortland, Empire, Fiesta, Fuji, Gala, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Red James Grieve, Jonathan, Katja, Lobo, Melrose, Paulared, Pinova, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna, Rubinola, Starking.
Szkółka:
https://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/product/69/6560/Winterapfel-Purpurroter-Cousinot-Blutapfel.html
Literatura:
(1) – https://niepodlewam.pl/jablon-kuzynek-czerwony-uprawa-odpornosc-zapylacze/.
(2) – Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok (2) Fotografia-Wageningen UR, Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883.
Zaloguj się aby komentować