Na pewno wszyscy zawsze zastanawialiście się, jak wygląda skórka jabłek w mikroskopie konfokalnym. Nie dało Wam to spać po nocach. Dlaczego przychodzę z pomocą i oto prezentuję zdjęcie, na które wszyscy czekaliście. A i B to skórka odmiany "Golden delicious", C i D - "Delicious red".
Ale powiecie - "no dobrze, tak wyglądają w mikroskopie konfokalnym. A co z mikroskopią sił atomowych?". Mordeczki, spieszę z pomocą, macie to na drugim zdjęciu!
Możecie spać spokojnie.
Wołam, @Sobierajmateusz bo go lubię.
Zdjęcia z artykułu: Arrieta-Baez i wsp.: Structural Studies of the Cutin from Two Apple Varieties: Golden Delicious and Red Delicious (Malus domestica). Molecules 2020, 25, 5955. https://doi.org/10.3390/molecules25245955
Ale powiecie - "no dobrze, tak wyglądają w mikroskopie konfokalnym. A co z mikroskopią sił atomowych?". Mordeczki, spieszę z pomocą, macie to na drugim zdjęciu!
Możecie spać spokojnie.
Wołam, @Sobierajmateusz bo go lubię.
Zdjęcia z artykułu: Arrieta-Baez i wsp.: Structural Studies of the Cutin from Two Apple Varieties: Golden Delicious and Red Delicious (Malus domestica). Molecules 2020, 25, 5955. https://doi.org/10.3390/molecules25245955
Dawaj więcej, ciekawe jak będą się zmieniać skórki odmian w zależności od tego, jak długo można je przechowywać.
@Nebthtet @sullaf no możesz dać tego więcej aby ludzie się zaciekawili?
@Sobierajmateusz a wiesz, myślałem o czymś z mojej działki, czyli z mikroskopii elektronowej. A tu zdziwko, szukam na Googlu Scholarze i w tym temacie bieda straszna.
Myślałem zwłaszcza o rzuceniu sobie okiem na mitochondria (bo to poniekąd moja działka, choć zwykle robię na ludziach i zwierzętach), jak bardzo różnią się od zwierzęcych i czy występują jakieś wyraźne różnice między odmianami na poziomie ultrastruktury.
Ale jeszcze poszukam. Może Wy, botanicy, macie inne ulubione metody obrazowania, muszę to zgłębić
Zaloguj się aby komentować