Zdjęcie w tle
Pomidor__

Pomidor__

Osobistość
  • 150wpisy
  • 851komentarzy
"Jajko to produkt tak podstawowy, że często się go lekceważy. Gotowanie jajek jest często pierwszą umiejętnością kulinarną, której nabywamy już w dzieciństwie. I choć pozornie sprawa jest prosta: wystarczy zagotować wodę i wrzucić do niej jajko na 5 czy 10 minut, to w tym czasie dzieją się z nim rzeczy naprawdę fascynujące, o których warto wiedzieć. Na szczęście o fizyczno-chemicznych właściwościach jajek oraz ich przemianach pisano obszernie w książkach dla dociekliwych kucharzy – słynny Harold McGee poświęcił temu cały rozdział w swojej biblii naukowo zorientowanej kuchni, a i Hervé This oraz autorzy pięciotomowej publikacji zbierającej dużą część współczesnej wiedzy kulinarnej „Modernist Cuisine” nie szczędzili im uwagi. Właśnie z tych książek korzystałem w trakcie pisania tego tekstu.
Na końcu artykułu znajdziecie praktyczne wskazówki. Żeby jednak dobrze orientować się w tym temacie, warto najpierw poznać teorię."

Całość https://kukbuk.pl/artykuly/jak-idealnie-ugotowac-jajko/

#gotowanie #gotujzhejto #jedzenie
a17371fb-c5b6-43f4-8e3a-738af4cd768d
bucz

@Pomidor__ co to za farmazony? Jajko gotowane 20min? To bedzie mialo kolor zielono czarny

HmmJakiWybracNick

Nie czytałem artykułu, ale dopowiem, że jest apka 'Minutnik do jajek', której używam zawsze do gotowania jajek i wychodzą mi dobre - w sensie takie jak chcę, czyli białko ścięte, a żółtko płynne.

W samej apce określa się rozmiar jajek, czy są z lodówki, ile ich gotujemy oraz jakie chcemy po ugotowaniu tj. miękkie, średnie, twarde.

Spoko opcja jak ktoś nie chce czekać przy garnku, a łatwo potrafi zapomnieć o jajkach i robią się twarde ;v A apka odlicza czas i odpala alarm jak trzeba wyłączyć jajca.

UmytaPacha

@Pomidor__ ja po tylu jajach mam już szósty zmysł jajowy żeby ideolo ugotować

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Dodajecie grzybków do zupy na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem?

#gotujzhejto
36389ff3-3a51-4a59-be9f-5bec629a0ff0
cebulaZrosolu

@pomidor__ myślałem, że Ci się święta pomyliły i kompot z suszu robisz :)

moll

@Pomidor__ co tak skromnie grzybkiem?

vredo

To zależy jakie grzybki, bo WSZYSTKIE są jadalne ale niektóre tylko raz.

Zaloguj się aby komentować

Zrobiłem garnek kaszanki xD

#gotujzhejto #wedlinydomowe #domowelepsze #upomidora
38ee8481-4cd7-4c74-95f1-8cb1b76a9ac3
paramyksowiroza

@Pomidor__ I jak ta krew z proszku? Daje radę?

UmytaPacha

@Pomidor__ BOŻE NIE POKAZUJ MI TEGO, tydzień temu zeszłam kilka polish shopów za dobrą kaszanką i nie było (╯°□°)╯︵ ┻━┻

madhouze

Akurat dziś konsumowałem z dodatkiem wątróbki, coby dzień święty świecić

Zaloguj się aby komentować

"Do tragicznej pomyłki doszło w poniedziałek w Praskim Szpitalu Uniwersyteckim na Bulovce. Personel wykonał zabieg aborcji zdrowej kobiecie w czwartym miesiącu ciąży w wyniku pomylenia pacjentek – potwierdziła rzeczniczka prasowa szpitala Eva Stolejda Libigerová. Policja rozpoczęła śledztwo w tej sprawie."

Pacjentkami są rzekomo dwie cudzoziemki, które na stałe mieszkają w Czechach. Kobieta w ciąży udała się na rutynowe badanie kontrolne, druga kobieta miała zostać poddana zabiegowi lekarskiemu, który jest wykonywany np. w celu leczenia chorej macicy, ale może także służyć do przerwania ciąży.
Jednak doszło do pomyłki i kobieta, która przyszła na rutynową kontrolę, w rezultacie straciła ciążę . Według rzecznika prasowego szpitala płód miał 16 tygodni.

#czechy #wiadomosciswiat #rodzicielstwo #medycyna

https://wiadomosci.wp.pl/tragiczna-pomylka-w-praskim-szpitalu-zrobili-aborcje-innej-pacjentce-7011141240863680a?amp=1
jajkosadzone

Sztuka jest sztuka, zabieg jest zabieg. E czym problem?

moll

@Pomidor__ ja pierdzielę... Nie zapytali jej o nic przed zabiegiem?

Basement-Chad

Nie mamy Pani płoda i co nam Pani zrobi?

Zaloguj się aby komentować

Krwawa kiszka ze skwarkami, krwawa kiszka domowa czy czarna kiszka w pętkach aka salami robotnicze?

#gotujzhejto
vredo

Jeśli nie możesz się zdecydować to dlaczego nie wszystkiego po trochu?

UncleFester

@Pomidor__ Jak z patelni, to kawior lub żużel.

wonsz

@Pomidor__ nomenklaturę jebać, ważne że ciepłej krwi że świniobicia można popić.

Zaloguj się aby komentować

To już jest starość jak cieszę się z zakupu wycinaka do chwastów. Wszytko byle się nie schylać xD

#ogrodnictwo
cdb76e10-fa34-460f-b750-e77f69a3b980
Hejto_nie_dziala

@Pomidor__ wiesz co się u nas działo jak suszarkę kupiliśmy? Chloooopie

argonauta

ło kurła to są drogie rzeczy od fiskarsa

Tangas

Miałem toto i sprzedałem. Za duże dziury to robiło w darni. Poza tym, wyrywanie niewiele dawało, bo końcówka korzenia zostaje w ziemi. Po niedługim czasie chwast odrasta.

Zaloguj się aby komentować

"Głównymi winowajcami wszelkich chorób przenoszonych za pośrednictwem żywności są bakterie i pasożyty rozwijające się w produktach żywnościowym między innymi z powodu niewłaściwego ich przechowywania. Inne aspekty związane z bezpieczeństwem żywności dotyczą wirusów, pleśni i zanieczyszczeń, które również budzą spory niepokój, chociaż łatwiej sobie z nimi poradzić. Możesz przenosić wirusy, jeśli zapomnisz o umyciu rąk lub gotujesz coś mimo że jesteś chory, ale przecież nie są to okoliczności, na które nie masz wpływu (po prostu: myj ręce i nie gotuj dla innych, gdy roznosisz zarazki). Jeśli zobaczysz rozwijającą się na jakimś produkcie spożywczym pleśń, wyrzuć go. Myśl, że pleśń może nie występować w miejscu, w którym nie widać wyraźnych plam, jest z gruntu błędna. Wreszcie pewne zagrożenie stanowią dla nas różne zanieczyszczenia i toksyny obecne w żywności, ale i w tym przypadku problem ten ma poważne konsekwencje dla producentów żywności, więc jako konsumenta raczej to Ciebie nie dotyczy.

Bakterie odpowiedzialne za wywoływanie typowych zatruć pokarmowych zaczynają namnażać się w temperaturze przekraczającej 4°C, przy czym niektóre wciąż pozostają groźne nawet w temperaturze sięgającej 55°C. Jeśli dodać do tego kilka stopni marginesu bezpieczeństwa, szybko zrozumiesz, dlaczego o zakresie temperatur 4 – 60°C mówimy jako o „strefie zagrożenia”. W temperaturze panującej w lodówce bakterie nie zostają uśmiercone, ale z reguły nie mają odpowiednich warunków do namnożenia się do takich ilości, które mogłyby nam zagrozić (istnieją wyjątki). Nie przetrwają też zbyt długo w temperaturze powyżej 60°C. Gdzieś pomiędzy tymi wartościami granicznymi znajduje się świat, w którym rządzą „źli chłopcy”. "

Fragment książki Gotowanie dla geeków. Wydanie II Autor: Jeff Potter

bezpłatny rozdział https://helion.pl/pobierz-fragment/gotge2/pdf

W fotkach temperatura i czas bezpiecznej obróbki.

https://www.wetgiw.gov.pl/download/Wytyczne-FSIS-stabilizacja-Appendix-B,4625.pdf

https://www.wetgiw.gov.pl/download/Wytyczne-FSIS-gotowanie-Appendix-A,4623.pdf

#gotowanie #gotujzhejto #jedzenie @Astro
62d05347-f071-4b96-845e-360f1b5ca05e
e0b1d2c4-37b2-4063-87b9-99750d10da80
8bf9a08f-aece-4ce8-9b53-e2af51bd3b6e
HolQ

Pracuje w branży spożywczej i największy problem jest z czerwoną cebula jeśli chodzi o jej przemysłowy przerób i przechowywanie. Strasznie ciężko uzyskać surowiec z TPC poniżej norm. Z drugiej strony dochodzą konsumenci. Jest zajebiscie skuteczna metoda sterylizacji żywności...promieniowanie. TPC dla np. Suszonej cebuli, Czosnku, cebuli za pomocą heat/steam treatment to tak od 100tys.(naprawdę rzadko) do 1mln. Zazwyczaj jest między 300-500 tys. Dla surowca IRR 10-100tys. No ale musisz walnąć na etykiecie, że żywność była napromieniowana....

UmytaPacha

@Pomidor__ korzystam z temperatur podanych na odwrocie termometra co poleciłeś : P

Zaloguj się aby komentować

Kupiłem suszoną krew, to chyba najbardziej wygodne.

#gotujzhejto
DirtDiver

@Pomidor__ W sensie strupy?

Pomidor__

@DirtDiver W sensie kaszanka będzie.

paramyksowiroza

@Pomidor__ Jest coś takiego? Jak szukałem, to udało mi się znaleźć tylko mrożoną...

Pomidor__

@paramyksowiroza Tak, allegro suszona hemoglobina.

paramyksowiroza

@Pomidor__ Ale to się sprawdzi np. przy produkcji kaszanki?

moll

@Pomidor__ poka co to za cudo

Zaloguj się aby komentować

Gdzie kupujecie kości na bulion? W sklepie w którym kupowałem ponieśli cenę o 5 zl i to już za drogo.

#gotujzhejto #jedzenie
aeef4e51-3f27-43cf-89f7-ba82fd983264
plemnik_w_piwie

@Pomidor__ no drogo, ale takie kości, a w zasadzie to szpik, nie był droższy niż jakiś randomowy gnat? Mówię, nie znam się, ale te kostki ze zdjęcia nie wyglądają jak odpad na rosół, raczej jak pod konkretne, wykwintne danie

Pomidor__

@plemnik_w_piwie Tak te kości na szpik sa bardziej, tylko jak były na początku na 10 zł to nie robiło mi to różnicy a lepiej w garze się układało.

Ciuplowski

@Pomidor__ W mięsnych, ja to kupuję też jako mrożoną lizawkę dla psa.

wonsz

@Pomidor__ makro i to będziesz miał nawet wybór. Do tego łój wołowy da się trafić i skóry wieprzowe

Zaloguj się aby komentować

XD

#polityka #heheszki #andrzejrysuje
b9bc9e6a-b944-4369-9e44-16a0ac125794
Alky

Dobra, jak raz mu się udało ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Westfield

A nie godzinę później?

kotybazyla

@Westfield Przestawiamy z 2:00 na 3:00 czyli ubywa nam godzina. Jak ktoś nie przestawi zegarka, to będzie miał u siebie 5:00, a faktycznie będzie 6:00.

sireplama

@Pomidor__ hry:D

Zaloguj się aby komentować

Dopiero za rok pojawiłem się na świecie xD

https://youtu.be/YdDFGal_ktU?feature=shared

#upomidora
cotidiemorior

@Pomidor__ kolejny dowód że hejto to taki wykop dla dziadków xd

Pomidor__

@cotidiemorior 25 lat do emerytury, spadaj

UmytaPacha

@Pomidor__ jeszcze trochę i ostatnia przedziałka

254a088d-0def-49ff-a64a-3ba136b80193

Zaloguj się aby komentować