![5c88679e-7e4a-4df5-9b8d-ba2e55923c23](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/d605173d61f05e06f24bb9d2ba875b69.jpg)
![Zdjęcie w tle](https://cdn.hejto.pl/assets/images/default-user-background2.png)
![Wędzenie i wędliny domowe](https://cdn.hejto.pl/uploads/communities/images/avatars/250x250/007c55596edebed5e3c963650c2f7ece.jpg)
Społeczność
Wędzenie i wędliny domowe
Trochę dymu.
![5c88679e-7e4a-4df5-9b8d-ba2e55923c23](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/d605173d61f05e06f24bb9d2ba875b69.jpg)
Zaloguj się aby komentować
#wedzenie #jedzenie #gotujzhejto #jedzzhejto #gotowanie
![4269a7b5-0a29-40d6-b145-99cf27a8dcfc](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/1a8044f1f6349cfd3b88d13851793175.jpg)
Zaloguj się aby komentować
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto #wedzenie
![3e122426-98ec-4188-9562-0b42919728b2](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/d513d7d4438ddd3d8461454b695b6335.jpg)
Zaloguj się aby komentować
![Zostań patronem Hejto](/_next/image?url=%2Finfo-dialogs%2Finfo-dialog-1.png&w=640&q=75)
Zostań Patronem Hejto i tylko dla Patronów
- Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
- Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
- Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
- Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
#wedzenie
![5d89d53b-8450-4d90-9948-857de668d06f](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/8a662fdf6b2f243803714b9ca72454ff.jpg)
Zaloguj się aby komentować
Potrzebuje porady, mianowicie, jak wędzić w czymś takim? Mi się wydaję, że w grę wchodzi tylko na ciepło. Żar po prawej stronie , produkty po lewej i tylko spokojnym ogniem...poproszę o podpowiedzi #wedzenie i pozdrawiam wszystkich
![8e088bdd-851b-4755-ac86-253a06f36bae](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/e38b184a42caf06315d798526e64bf5a.jpg)
Zaloguj się aby komentować
#jedzenie #gotujzhejto #wedzenie #wedliny
![1106c699-6ca8-4be2-a791-0780b7436f22](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/1e85798e481ba3deda87e14a2d1494a1.jpg)
Zaloguj się aby komentować
#wedzenie #jedzenie #gotowanie #wedliny #hobby
![3ed4dcb6-740f-480a-be9e-8e2d6a6a0d6a](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/f28bd6c6f865639470e8340d59df4028.jpg)
![e077bcea-97c7-41eb-8040-4a1a2b8c2f6c](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/250x250/1a6947623cf7f57db8191975fa8a2df3.jpg)
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #jedzenie #wedliny #wedzenie
![fc958a83-cbb0-4b69-9281-c780ccc21826](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/5d71105ab37e04ced050c26d0b1ea4ff.jpg)
![dildo-vaggins userbar](https://cdn.hejto.pl/uploads/users/images/userbars/eba9b275a60792d00b2ed943aed7eaa1.png)
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie #jedzzhejto #wedlinydomowe
![ad4473a9-f073-4890-993d-aaaba8671d67](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/894e2870343f305aed7675dba91c9f3b.jpg)
![dildo-vaggins userbar](https://cdn.hejto.pl/uploads/users/images/userbars/eba9b275a60792d00b2ed943aed7eaa1.png)
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
#wedzenie #jedzenie #gotowanie #wedliny #hobby
![8dd60476-bc32-4d70-a61a-e766d47cde8d](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/bf9e88952a98ba8071e1c71508e36209.jpg)
![707e571a-4825-4c87-8c49-15447d1febb4](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/250x250/c7a51210481466ee1f84bc9cd5217c41.jpg)
@krash To też mam taki lub podobny. Będę musiał spróbować.
@Dzienpachniejakpoczatek Dawaj na priv w tygodniu to powiem co i jak
@Dzienpachniejakpoczatek Co kurwa? Wędzarnia podłączona do wentylacji okapowej? Ja pierdole. Współczuje ludziom w tym bloku.
Zaloguj się aby komentować
#wedzenie #jedzenie #wedliny #gotowanie #schab#hobby
![48b742fa-3d0b-4275-963e-f9e6e58c048f](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/e84fb4c45552177074fa5ad2ea41294f.jpg)
@Hamster Właśnie się chłodzi po parzeniu. 45 minut wyszło w 70 stopniach do 63 w środku.
@Dzienpachniejakpoczatek Gdzie ten schab kupowales? Lidl/Biedronka?
@hermes600 Lidl.
Zaloguj się aby komentować
Coś z odmierzaniem mi się pierdyklo i chyba wyszło 0.7 g na kg chili od @Niewiemja
#wedzenie #jedzenie #gotowanie #jedzzhejto#hobby
![925974e5-d7b7-43e3-a91b-a4125d7c0483](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/052c2f29c8653f37c2dfd258c26b3bdf.jpg)
Zaloguj się aby komentować
Wołam @Hawajskadlakazdego
#domowewyroby
![fb89a886-14e8-450e-9a81-ca66a1ba28ad](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/65aeeab79122efec62586a77513aa2b5.png)
@Odpad_selektywny Dam znać, w przyszłym tygodniu będę robił. Ten tydzień na kabanosy przewidziany.
@Dzienpachniejakpoczatek To łap subika i czekam na efekt tychże kabanosowych zmagań. Przepisem również nie pogardzę
@Odpad_selektywny W sumie do tej pory nie opisywałem za bardzo tylko bardziej fotki leciały ale zacznę właśnie chyba konkretne wpisy robić by nawet przepisy dla siebie późnej mieć a nie te moje karteluszki.
Zaloguj się aby komentować
#domowewyroby
![240a2bc0-0dcb-4555-9b25-031142a5e9ee](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/786fb225d3aa9a2d3569315d21214de8.png)
@Hawajskadlakazdego ok, za godzinkę powinna być gotowa
@Odpad_selektywny Pieczeniu ? Ja to zawsze gotowałem xD
@Dr_Melfi można ale według mnie podpiekana lepsza
Zaloguj się aby komentować
#wedzenie #kielbasa #kabanos #gotowanie #jeszczesurowe
![b248ec9c-3ebd-4575-a3f7-c27c0b936188](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/89ca217fdb39618a507bd1eb9902ff58.jpg)
@Foxington Ok
@Dzienpachniejakpoczatek masz jakiś trick do nakładania jelit na lejek? Mnie zawsze szlag trafia przy tym, chociaż ostatnio widziałem jelita baranie na rurce do aplikowania i zastanawiam się czy nie spróbować.
@Odpad_selektywny Jelit tubowanych jeszcze nie próbowałem bo przerzuciłem się na osłonki kolagenowe i mi się spodobało. Ostatnie baranie w kurwicy wylądowały w koszu, bo same dziurawe.
Zaloguj się aby komentować
Wędzić zacząłem około 10-12 lat temu, na początku była to dziura w ziemi, stara metalowa beczka i trochę drewna olchowego. Z czasem jako że temat mi się spodobał to na działce u rodziców pojawiła się wędzarnia z drewna, taka całkiem wypasiona, robiona na zamówienie, zewnętrzne ściany sosnowe, ale wewnątrz komora z desek bodajże dębowych, ogólnie wypas bo w tamtych czasach około 1200zł za taką konstrukcję, do tego koza żeliwna i rura stalowa.
W międzyczasie przeprowadziłem się, założyłem rodzinę no i postanowiłem zabrać wędzarnie do nowego domu. Wędzarnia przeszła remont, dach dostał gont bitumiczny, całość została umyta, wyszlifowana i pomalowana lakierobejcą. Koza żeliwna poszła w odstawkę a zamiast tego zamontowałem grzałkę elektryczną (model 2kw z deflektorem https://allegro.pl/listing?string=w%C4%99dzarnia%20grza%C5%82ka&order=qd ), termostat ( https://allegro.pl/produkt/regulator-temperatury-esco-es11h-db270201-a2bb-41a9-94da-4d4d7db375ef ) i dymogenerator ( https://allegro.pl/listing?string=dymbox&order=qd ) na zrębki. Zrębki kupuję w workach po 15kg, są najbardziej ekonomiczne, no i taki worek starcza na długo (dobre 20-30 wędzeń po 6h), obecnie cena w okolicy 50zł jest znośna chociaż tam gdzie kupowałem wzrosła z 54zł na 76zł w 3 miesiące https://allegro.pl/kategoria/grillowanie-wedzarnie-101549?string=zr%C4%99bki%20w%C4%99dzarnicze%2015kg&order=p
Wędzarnia ma w środku około 90cm wysokości komory i niecałe 50cm szerokości. Bez problemu 10-15kg wchodzi a myślę że dałbym radę i 20kg mięsa naraz. Wędzę w temperaturze około 40 stopni, nie mniej niż 3 godziny, zwykle więcej, tak żeby zużyć dwa pełne wsady zrębki.
Co daje taki generator dymu i grzałka? Przede wszystkim powtarzalność procesu, jeśli zrobisz sobie baleron taki super zajebisty to znając zawartość przypraw na kg mięsa, czas wędzenia, temperaturę i rodzaj zrębki możesz zrobić taką wędlinę jeszcze raz. Przy opalaniu drewnem proces jest trudniejszy do kontroli i bardziej obsługowy. Tutaj ustawiam wszystko i do wyciągnięcia z wędzarni nie muszę robić w zasadzie nic.
#jedzzhejto #jedzenie #gotujzhejto #wedzenie
![c7ec73fd-37d1-4a8f-bea0-ceef19ca673b](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/35ba02cf24db4ba28cfe8e6c4fa674ea.jpg)
![dildo-vaggins userbar](https://cdn.hejto.pl/uploads/users/images/userbars/eba9b275a60792d00b2ed943aed7eaa1.png)
@jaro_l Ale kogo to obchodzi? Smog też wdychają i nie zadają pytań
@czlowiek-sceptyk Jesteś pewien? Poproszę o źródła, twoje przekonanie bez poparcia w faktach nie ma żadnej wartości naukowej.
W wędzarni „tunelowej” (palenisko-tunel-komora z mięsem) używaliśmy głazów na wlocie do komory. Na głazach osadza się sadza a mięsko ma piękny aromat bez nalotu. Nie wiem czy tutaj można zaimplementować takie rozwiązanie ale to taki tip. Może komuś się przydać.
Zaloguj się aby komentować
#wedliny #mieso #jedzenie #jedzzhejto
![e611fe01-cf9f-455b-920b-2cd54275f0ad](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/97da0765b4ff07c64403918978be1e37.jpg)
![dildo-vaggins userbar](https://cdn.hejto.pl/uploads/users/images/userbars/eba9b275a60792d00b2ed943aed7eaa1.png)
Wygląda wybornie, szacun za wiedzę i chęci ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ
@vinclav jad kiełbasiany a w zasadzie bakteria botulinowa rozwija się w konkretnych warunkach, głównie w temperaturze powyżej 10 stopni. nad bezpieczeństwem mikrobiologicznym moich wyrobów czuwa konserwant: azotyn sodu zawarty w soli peklującej. Ilość peklosoli która dodaje zawiera około 200 ppm azotynu co jest uważane za dawkę optymalna do spowolnienia rozwoju drobnoustrojów, oprócz tego sama sól posiada te właściwości. Dla mnie najważniejszym jest zachowanie temperatury miesa na czas peklowania poniżej 6 stopni Celsjusza. Do tego bakteria botulinowa jest to bakteria beztlenowa, a pakowanie próżniowe w domu nie gwarantuje całkowitej próżni, wiec warunków całkowicie beztlenowych nie ma.
@dildo-vaggins Czy nastrzykujesz je dodatkowo czy raczej konsumpcja jest zbyt szybka? Wiesz może ile tej peklosoli/azotynu sodu jest w wyrobach sklepowych? Coś mi się wydaje, że produkcja masowa to więcej soli niż mięsa, lecz informacji na ten temat nie bardzo chcą udzielać. Podają na opakowaniu jedynie, że to jeden ze składników.
Zaloguj się aby komentować
Wędzenie w dzisiejsza pogodę, hmm sprawdzać pogodę na parę dni przed wędzeniem.
#wedzenie #jedzenie #wedliny
![c50208aa-d0cf-4310-a938-e4ee451b4353](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/857b6fb365883712f6661a3068a46843.jpg)
@Michumi Mam automat więc już nie mam tego problemu. Jak wędzilem tradycyjne to różnie wędzonki wychodziły, czasem 5 minut wystarczyło by coś przypalić.
@Dzienpachniejakpoczatek pokaż jaki masz automat? no chyba, że w zakładach mięsnych pracujesz
@Michumi Borniak UW-70
![7d3b1d79-5ad2-49c4-95c7-d0d3bffd9881](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts_comments/images/250x250/d1cd2d7cea05fa8928d715621ab29fe4.jpg)
Zaloguj się aby komentować
![5826b2e6-1159-4d28-a9aa-5f961f2e65a9](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/b47660c8f1e34122072115cb0d1ef290.jpg)
![d3e45cec-5c76-43eb-972b-578b4d6993fc](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/250x250/b39ff45c1be637dc9bd416eeac3117b4.jpg)
@Dzienpachniejakpoczatek elegancko
@lexico A kabanosy z papryką jak wyszły?
@Niewiemja Było 0.3
g na kg twojej papryki dodane ostatecznie. Były radioaktywne, rodzinka wszamała od razu.
Zaloguj się aby komentować