Wędziłem 3,5 h w temperaturze 50 st. C. zrębka olcha i wiśnia , wcześniej było suszenie przez godzinę w temperaturze 40 st. C. Parzona przez 45 minut w temperaturze 70 st do osiągnięcia 63 st. w środku.
#wedzenie #jedzenie #gotowanie #wedliny #hobby
8dd60476-bc32-4d70-a61a-e766d47cde8d
707e571a-4825-4c87-8c49-15447d1febb4
Astro

@Dzienpachniejakpoczatek zazdroszczę wędzarni. Smacznego!!

Dzienpachniejakpoczatek

@Astro Powiem szczerze, że długo się zbierałem z kupnem elektryka ale warte każdej złotówki. Na allegro ktoś udowodnił, że można nawet w blokach

2ddff357-c837-412c-b775-685d7ad54a2e
Astro

@Dzienpachniejakpoczatek technicznie się da. Ale jak spółdzielnia/wspólnota się zorientuje to pewnie go zlinczują.

babajaro

@Dzienpachniejakpoczatek jakby nie zajmowało pół kuchni... I było deko bardziej pasujące do wnętrza to może może....

s_____

@Dzienpachniejakpoczatek Ja już za tydzień pekluję, a za dwa tygodnie wędzenie. Ale wędzenie tradycyjne, na razie mam drewna na kilka lat, a też nie mam ciśnienia na elektryka. Muszę tylko pomyśleć o jakiejś suszarni, bo w tradycyjnej wędzarni suszenie jest trudne, chwila nieuwagi i klops.

Kolorek bardzo ładny, w przekroju też ładne, gratulacje.

Dzienpachniejakpoczatek

@s_____ Ja się ratowałem termoobiegiem w piekarniku ale za mały przepływ powietrza.

Hamster

@Dzienpachniejakpoczatek zainspirowałes mnie, jak będę wędził tez coś wrzucę

Sakada

Super! Ja się po schabie będę zabierać za drób. Myślę nad piersią z kurczaka i indykiem. Masz jakieś rady, bo jestem początkująca w temacie. Ale schab wyszedł zacnie

fc041ece-8b9d-4eb5-bbdd-26cce9c55a81
Dzienpachniejakpoczatek

@Sakada Z drobiu tylko wędzone udka robiłem, metodą Nomarta, że najpierw parzenie a dopiero później peklowanie na mokro i wędzenie.

Nighthuntero

@Dzienpachniejakpoczatek Mięso ze sklepu czy od chłopa?

Dzienpachniejakpoczatek

@Nighthuntero Ze sklepu, obecnie nie mam już dostępu do mięsa od chłopa.

Visenna

@Dzienpachniejakpoczatek Mam ślinotok! Wspomnienie z dzieciństwa

Odpad_selektywny

@Dzienpachniejakpoczatek wygląda ekstra!

krash

@Dzienpachniejakpoczatek A według mnie nie, mam elektryczna wędzarnie, ale odkąd kupiłem piekarnik parowy i robię wędliny w 60 stopni para 12h to ciężko zebrać się do wędzenia

Dzienpachniejakpoczatek

@krash No ale to chyba zupełnie inna wędlina? Masz jakieś fotki?

hermes600

@Dzienpachniejakpoczatek Z zewnatrz wygladalo jakby schab mial cala mase przerostow jak w karkowce a tu tak ladnie.

Dzienpachniejakpoczatek

@hermes600 Zostawiam właśnie trochę tłustego z wierzchu bo tak u mnie w domu lubią.

sraca_ptaka

@Dzienpachniejakpoczatek piękna, różowiutka szyneczka, palce lizac, gratki!

krash

@Dzienpachniejakpoczatek Rzeczywiście inna bardziej soczysta wszyscy chętnie po nią sięgają niż po wedzonke bo lepiej pachnie. Chociaż w tym roku wędzonka też wyszła jak nigdy

790653a1-fa2b-42c5-8733-0e31b7b4c623
Dzienpachniejakpoczatek

@krash Masz gastronomiczny piekarnik parowy czy piekarnik z funkcją pary?

krash

@Dzienpachniejakpoczatek Electrolux. Wędlina 48h w solance. Później wsadzam w worki próżniowe i do piekarnika. Para przenika

7c5de5d0-e55d-4524-901c-42d8cb9daed1
Dzienpachniejakpoczatek

@krash To też mam taki lub podobny. Będę musiał spróbować.

krash

@Dzienpachniejakpoczatek Dawaj na priv w tygodniu to powiem co i jak

Morguliusz

@Dzienpachniejakpoczatek Co kurwa? Wędzarnia podłączona do wentylacji okapowej? Ja pierdole. Współczuje ludziom w tym bloku.

GazelkaFarelka

@Dzienpachniejakpoczatek sam rozbierasz mięso? Moja mama też tak robi i schab wychodzi super. Jak się kupi że sklepu schab, to jest bez tego tłuszczu i mi zawsze wychodzi wtedy suchy jak podeszwa.

Dzienpachniejakpoczatek

@GazelkaFarelka Z Lidla tylko wybieram z tłuszczykiem z wierzchu. Raz mi wyszedł schabobaleron nawet. XD

zboinek

@Dzienpachniejakpoczatek Jak ze sklepu chociaż nie wiem czy to komplement

Dzienpachniejakpoczatek

@zboinek Niestety nie ma już dostępu do mięsa od chłopa.

johnyB

@krash "Dawaj na priv w tygodniu to powiem co i jak "

pisz tutaj to więcej osób skorzysta.

Zaloguj się aby komentować