Zdjęcie w tle
Wędzenie i wędliny domowe

Społeczność

Wędzenie i wędliny domowe

50

Trochę dymu.

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Czas zacząć wędzenie , obecnie przy otwartej wędzarni w celu obsuszenia. Za ok godzinkę pozamykam , 3/4 h na zimnym dymie i podpiekanie na sam koniec Skończyło się na 4 dniach peklowania (temperatura na zewnątrz zbyt wysoka ) Drewno okorowana śliwa i wiśnia .
#wedzenie #wedlinydomowe #gotujzhejto
baa1b259-24d0-49bc-8709-33bc005b5943

Zaloguj się aby komentować

Również się pochwalę swoim wyrobem, podejście nr 3. do tej kiełbasy, cały czas ulepszam i zmieniam proporcje .
Mięso na kiełbasę 4kg łopatki wieprzowej , 4 kg golonki , 3 kg wołowiny , 1kg słoniny.
Przyprawy: 80 dag młotkowanego pieprzu , 3 dag ziela angielskiego mielonego , kilka lisci laurowych (wyciągam je przed mieleniem mięsa ), 5 główek czosnku , szklanka spirytusu , 160 dag peklosoli. Teraz tydzień będzie się peklować.
#wedzenie #gotujzhejto #wedlinydomowe
97d8a82c-ae00-404a-bb67-546e278c54d1
1cd880d4-36de-4eee-8f68-e17394e28ae4

Zaloguj się aby komentować

Jest lepiej ale następnym razem będzie drobna kostka plus udział zmielonego mięsa zwiększę do 50%. Niemniej można już spokojnie na plastry pokroić.
#jedzzhejto #jedzenie #gotowanie #gotujzhejto
c30e375e-fa65-4b3f-874f-d56c592cea55
JesteDiplodokie

@Zielonypomidor ten tekst przypomniał mi o moim dobrym znajomym. Wyjątkowo barwna osoba xD Wiele lat temu miał z bratem firmę remontową, która nazywała się "następnym razem się uda" XDDD

Odpad_selektywny

@Zielonypomidor zacny blok Panie Pomidor!

Zaloguj się aby komentować

Drugie podejście do kurczaka z szynkowaru. Tym razem piersi w kostkę i mięso z trybowania udek zmielone. Jedno na sitku 2 podwójne oraz na sitku 8. Do dokładnego wymieszania dodałem 50 ml wody.
Przyprawy:
  • cebula suszona 5 g/kg
  • czosnek granulowany 1 g/kg
  • pieprz 1,5 g / kg
  • 0.5 g czerwonej słodkiej papryki
  • peklosól 16 g/kg
Parzymy w temp. 75-85 C stopni do osiągnięcia 72 stopni C w środku.
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto
19c32957-edc9-434d-8812-8d1cac7de63b
Zielonypomidor

@Hi-cube zawstydziłeś mnie

Astro

@Zielonypomidor myśle że spokojnie możesz stosować sól zwykła.

Jako ciekawostka.

https://youtu.be/cM7JPQ0HBvA

Zaloguj się aby komentować

O ile smak od mieszanki przypraw super, to jednak jeśli chce się ładnie sprasowany blok to musi być 10-15% mięsa zmielone a nie tylko krojone kawałki.
Przyprawy:
  • cebula suszona 5 g/kg
  • czosnek granulowany 1 g/kg
  • pieprz 1,5 g / kg
  • 0.5 g czerwonej słodkiej papryki
  • peklosól 16 g/kg
#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto #gotowanie
e6ca45cd-8e8b-4f27-ac88-7730199af6e6
Zielonypomidor

@Odpad_selektywny Za mną pasztetowa ostatnio chodzi.

Odpad_selektywny

@Zielonypomidor nigdy nie robiłem ale kto wie, może kiedyś

Zielonypomidor

@Odpad_selektywny Tylko w słoiku zrobić dla ułatwienia.

Zaloguj się aby komentować

Dziś parzymy w temp. 75-85 C stopni do osiągnięcia 72 stopni C w środku.
Następnie chłodzimy i na noc do lodówki. Dopiero wtedy witamy się z kurczakiem.
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto
cf0bc7a5-486c-4777-ae14-dbd8485afe5e

Zaloguj się aby komentować

Jako, że nie tylko wędzonym człowiek żyje dziś konserwa drobiowa. Robię ją na zasadzie, że kupuje kurczaka wykrajam piersi i udka a reszta na rosół. Wczoraj było peklowane, dziś przyprawy, do szynkowara i prasowanie koło 24h.
Jak ktoś nie ma szynkowara można zrobić w wersji słoikowej z galaretką. Przepis w komentarzu.
#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto #gotowanie
f38f2265-068c-4256-b2be-a53d01f396ca
Zielonypomidor

@Odpad_selektywny Smacznie wygląda.

Astro

@Odpad_selektywny przepis z nomartu?

Zaloguj się aby komentować

Niby się przejadło ale jak tu żyć bez boczku. Tak wiem, jak się ociepli to ją umyje. Zrębka bukowa.
#wedzenie #jedzenie #gotujzhejto #jedzzhejto #gotowanie
4269a7b5-0a29-40d6-b145-99cf27a8dcfc
Mr.Mars

@Zielonypomidor


To co dopiero będzie jak pokaże gotowy?


Tylko błagam cię rób takie pokazy o przyzwoitych godzinach.


Tag #gotujzhejto to ja chyba będę tylko na głodniaka przeglądał.

3zet

@Zielonypomidor ale taguj #bdsm xD

Nervous

@Zielonypomidor dopiero za 3 miesiące karyny zaczną tak wychodzić na miasto

Zaloguj się aby komentować

Tym razem nie kabanosy a cienkie kiełbaski śniadaniowe będą. 1,2 wołowiny, 0,7 mięsa z żeberek i 0,5 podgardla. Mieszanka peklująca 50:50. Za dwa dni nadziewamy w jelita baranie 22/24 i 24/26, tym razem są na pasku, więc może nie wylądują w nerwach w koszu.
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto #wedzenie
3e122426-98ec-4188-9562-0b42919728b2
PlatynowyBazant20

@Zielonypomidor to z lewej wygląda jak sarnina ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

deepth0ught

@PlatynowyBazant20 na pewno sarnina! Widziałem ostatnio w serialu jak serwują ludziom gulasz z takim. Wszyscy zajadali aż łyżki i talerze trzaskały ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zielonypomidor

@PlatynowyBazant20 @deepth0ught Z domu nie wychodziłem dwa tygodnie więc to raczej nie ja,

a633f4f4-d89b-48ab-9d5f-dfc717dc36bb

Zaloguj się aby komentować

Dobry wieczór.
Potrzebuje porady, mianowicie, jak wędzić w czymś takim? Mi się wydaję, że w grę wchodzi tylko na ciepło. Żar po prawej stronie , produkty po lewej i tylko spokojnym ogniem...poproszę o podpowiedzi #wedzenie i pozdrawiam wszystkich
8e088bdd-851b-4755-ac86-253a06f36bae
razALgul

@Zielonypomidor mam to i za każdym razem wychodzi mi mięso, czy ser dziwne w smaku. Jakbym przewędził...

Zielonypomidor

@razALgul Może kwestia zrębek albo zbyt wysokiej temperatury?

razALgul

@Zielonypomidor chyba to drugie.

Zaloguj się aby komentować