Zdjęcie w tle
Wędzenie i wędliny domowe

Społeczność

Wędzenie i wędliny domowe

49

Trochę dymu.

Czas zacząć wędzenie , obecnie przy otwartej wędzarni w celu obsuszenia. Za ok godzinkę pozamykam , 3/4 h na zimnym dymie i podpiekanie na sam koniec Skończyło się na 4 dniach peklowania (temperatura na zewnątrz zbyt wysoka ) Drewno okorowana śliwa i wiśnia .
#wedzenie #wedlinydomowe #gotujzhejto
baa1b259-24d0-49bc-8709-33bc005b5943

Zaloguj się aby komentować

Również się pochwalę swoim wyrobem, podejście nr 3. do tej kiełbasy, cały czas ulepszam i zmieniam proporcje .
Mięso na kiełbasę 4kg łopatki wieprzowej , 4 kg golonki , 3 kg wołowiny , 1kg słoniny.
Przyprawy: 80 dag młotkowanego pieprzu , 3 dag ziela angielskiego mielonego , kilka lisci laurowych (wyciągam je przed mieleniem mięsa ), 5 główek czosnku , szklanka spirytusu , 160 dag peklosoli. Teraz tydzień będzie się peklować.
#wedzenie #gotujzhejto #wedlinydomowe
97d8a82c-ae00-404a-bb67-546e278c54d1
1cd880d4-36de-4eee-8f68-e17394e28ae4

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Drugie podejście do kurczaka z szynkowaru. Tym razem piersi w kostkę i mięso z trybowania udek zmielone. Jedno na sitku 2 podwójne oraz na sitku 8. Do dokładnego wymieszania dodałem 50 ml wody.
Przyprawy:
  • cebula suszona 5 g/kg
  • czosnek granulowany 1 g/kg
  • pieprz 1,5 g / kg
  • 0.5 g czerwonej słodkiej papryki
  • peklosól 16 g/kg
Parzymy w temp. 75-85 C stopni do osiągnięcia 72 stopni C w środku.
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto
19c32957-edc9-434d-8812-8d1cac7de63b

Zaloguj się aby komentować

O ile smak od mieszanki przypraw super, to jednak jeśli chce się ładnie sprasowany blok to musi być 10-15% mięsa zmielone a nie tylko krojone kawałki.
Przyprawy:
  • cebula suszona 5 g/kg
  • czosnek granulowany 1 g/kg
  • pieprz 1,5 g / kg
  • 0.5 g czerwonej słodkiej papryki
  • peklosól 16 g/kg
#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto #gotowanie
e6ca45cd-8e8b-4f27-ac88-7730199af6e6

Zaloguj się aby komentować

Dziś parzymy w temp. 75-85 C stopni do osiągnięcia 72 stopni C w środku.
Następnie chłodzimy i na noc do lodówki. Dopiero wtedy witamy się z kurczakiem.
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto
cf0bc7a5-486c-4777-ae14-dbd8485afe5e
ColonelWalterKurtz

Daj znać jak wygląda efekt. Sam również robię wędliny w takim szybkowarze ale do tej pory karkówka, jakąś cielęcina, boczek etc. Jak peklujesz/przygotowujesz do parzenia?

Zielonypomidor

@ColonelWalterKurtz Jutro zrobię wpis z oceną metody "leniwej".

Drathir

@Zielonypomidor pokaż później co wyszło

Zaloguj się aby komentować

Jako, że nie tylko wędzonym człowiek żyje dziś konserwa drobiowa. Robię ją na zasadzie, że kupuje kurczaka wykrajam piersi i udka a reszta na rosół. Wczoraj było peklowane, dziś przyprawy, do szynkowara i prasowanie koło 24h.
Jak ktoś nie ma szynkowara można zrobić w wersji słoikowej z galaretką. Przepis w komentarzu.
#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto #gotowanie
f38f2265-068c-4256-b2be-a53d01f396ca
BettyLou

@Zielonypomidor Tak, dokładnie, musiałam wykorzystać duży nadmiar mięsa a już nie miałam miejsca w zamrażarce. Po tyndalizacji normalnie poza lodówką stało, fajna sprawa na jakieś wyjazdy. Co ważne, tyndalizować trzeba także dynię w słoikach, bo ze względu na ph pasteryzacja nie wystarczy. Raz dyni zrobiłam z 40 słoików jak miałam kilkanaście kg w prezencie xD

Odpad_selektywny

@Zielonypomidor Ja ostatnio mielonkę wieprzową z korniszonkami robiłem w szynkowarze

3752844f-40c7-4066-bc81-f062907a31aa
Zielonypomidor

@Odpad_selektywny Smacznie wygląda.

Zaloguj się aby komentować

Niby się przejadło ale jak tu żyć bez boczku. Tak wiem, jak się ociepli to ją umyje. Zrębka bukowa.
#wedzenie #jedzenie #gotujzhejto #jedzzhejto #gotowanie
4269a7b5-0a29-40d6-b145-99cf27a8dcfc
Mr.Mars

@Zielonypomidor


To co dopiero będzie jak pokaże gotowy?


Tylko błagam cię rób takie pokazy o przyzwoitych godzinach.


Tag #gotujzhejto to ja chyba będę tylko na głodniaka przeglądał.

3zet

@Zielonypomidor ale taguj #bdsm xD

Nervous

@Zielonypomidor dopiero za 3 miesiące karyny zaczną tak wychodzić na miasto

Zaloguj się aby komentować

Tym razem nie kabanosy a cienkie kiełbaski śniadaniowe będą. 1,2 wołowiny, 0,7 mięsa z żeberek i 0,5 podgardla. Mieszanka peklująca 50:50. Za dwa dni nadziewamy w jelita baranie 22/24 i 24/26, tym razem są na pasku, więc może nie wylądują w nerwach w koszu.
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto #wedzenie
3e122426-98ec-4188-9562-0b42919728b2
PlatynowyBazant20

@Zielonypomidor to z lewej wygląda jak sarnina ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

deepth0ught

@PlatynowyBazant20 na pewno sarnina! Widziałem ostatnio w serialu jak serwują ludziom gulasz z takim. Wszyscy zajadali aż łyżki i talerze trzaskały ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zielonypomidor

@PlatynowyBazant20 @deepth0ught Z domu nie wychodziłem dwa tygodnie więc to raczej nie ja,

a633f4f4-d89b-48ab-9d5f-dfc717dc36bb

Zaloguj się aby komentować

Dobry wieczór.
Potrzebuje porady, mianowicie, jak wędzić w czymś takim? Mi się wydaję, że w grę wchodzi tylko na ciepło. Żar po prawej stronie , produkty po lewej i tylko spokojnym ogniem...poproszę o podpowiedzi #wedzenie i pozdrawiam wszystkich
8e088bdd-851b-4755-ac86-253a06f36bae
razALgul

@Zielonypomidor mam to i za każdym razem wychodzi mi mięso, czy ser dziwne w smaku. Jakbym przewędził...

Zielonypomidor

@razALgul Może kwestia zrębek albo zbyt wysokiej temperatury?

razALgul

@Zielonypomidor chyba to drugie.

Zaloguj się aby komentować

W końcu udało się coś podsuszyć. Pomyślicie jak? Trzeba zrobić 7 kg kabanosów i połowę schować do lodówki no frost w garażu.
#jedzenie #gotujzhejto #wedzenie #wedliny
1106c699-6ca8-4be2-a791-0780b7436f22
PanGargamel

@Zielonypomidor Człowiek tworzący kabanosy ( ͡o ͜ʖ ͡o) Hejto jest super i poproszę jednego!:)

4Sfor

Kabanoski zawsze i wszędzie

Zielonypomidor

@PanGargamel Proszę bardzo tylko tu trochę loteria bo 5 smaków a jeden radioaktywny.

Zaloguj się aby komentować

Jeszcze się wędzi, drewno jabłoń, grusza i olszyna. Już widać że ładnie przyjmuje dym, oczywiście ociekanie i suszenie według zasad, temperatura w wędzarni około 50*C. Zacząłem o 7.20, jeszcze chwila i parzenie. Po wszystkim wrzucę zdjęcia.
#wedzenie #jedzenie #gotowanie #wedliny #hobby
3ed4dcb6-740f-480a-be9e-8e2d6a6a0d6a
e077bcea-97c7-41eb-8040-4a1a2b8c2f6c
s_____

@mahuk Jeśli wychodzą ciemne, to są przewędzone, na szczęście jeśli są brązowe to jeszcze nie jest źle. Moje po odparzeniu robią się ciemniejsze, ale też bez przesady, dużo daje drewno, wędząc samą olchą mięso będzie koloru złotego, dodając gruszy mięso wybarwia się w zależności od rodzaju mięsa. Spróbuj obniżyć temperaturę w wędzarni, powinno pomóc.

SlavedWizard

Dawaj mnie ten boczek chryste panie!!!!

SlavedWizard

@PaczeIok ty koorwo, przestan mi wedliniarzy domowych przesladowac!!! #pdk

Zaloguj się aby komentować

Właśnie skończyłem szykować kolejna partie schabu. Trochę ponad 3.5kg. Tym razem 25g/kg peklosoli, czosnku mielonego 0.6g/kg, pieprzu tez tyle. 10-14 dni w lodowce w 4 stopniach.
#gotujzhejto #jedzenie #wedliny #wedzenie
dildo-vaggins userbar
fc958a83-cbb0-4b69-9281-c780ccc21826
moll

@Zielonypomidor z gramaturą posłuchaj @dildo-vaggins bo ja jak sypię przyprawy to na oko. Ale zaczęłabym mocno symbolicznie

Ruchenstein-Boltzman

@dildo-vaggins o jezusku jakie piękne. Wołaj na efekty

yassarian

@dildo-vaggins zawołaj jak zrobisz

Zaloguj się aby komentować

Dziś się pochwale schabem, jeden oczyszyszczony z warkocza i tłuszczu a drugi nie. Przyprawy to zupełna improwizacja, jeden na pewno ma czosnek niedźwiedzi. Peklowanie w worku próżniowym 14 dni. Wędzone na gorąco 40 stopni 4 godziny. Degustacja jutro na zimno.
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie #jedzzhejto #wedlinydomowe
dildo-vaggins userbar
ad4473a9-f073-4890-993d-aaaba8671d67
dildo-vaggins

@Scoville @JesteDiplodokie No i nie macie racji, zimne jest do około 22 a gorące powyżej, z czego na temperatury 23-40 mówi się wędzenie cieple a powyżej 40 gorące. Dlaczego? A No dlatego ze w temperaturze powyżej 40 stopni ścina się białko w mięśniu i jest to punkt graniczny.


Źródło: https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Scoville

@dildo-vaggins a więc Twoim celem było ścięcie białka czy właśnie nie? Dlaczego akurat wybrałeś temperaturę graniczną, która może okazać się "niepewna"?

dildo-vaggins

@Scoville bo według moich doświadczeń taka temperatura nie osusza za mocno powierzchni wędliny a jednocześnie przyspiesza penetracje mięsa dymem. Taki mój złoty środek, akurat ścinanie białka w przypadku schabu mało mnie obchodzi bo i tak go parzę do osiągnięcia 70 stopni w środku.

Zaloguj się aby komentować