Mięso na kiełbasę 4kg łopatki wieprzowej , 4 kg golonki , 3 kg wołowiny , 1kg słoniny.
Przyprawy: 80 dag młotkowanego pieprzu , 3 dag ziela angielskiego mielonego , kilka lisci laurowych (wyciągam je przed mieleniem mięsa ), 5 główek czosnku , szklanka spirytusu , 160 dag peklosoli. Teraz tydzień będzie się peklować.
#wedzenie #gotujzhejto #wedlinydomowe
Komentarz usunięty
@paulusll Po co aż tydzień peklowania? To będzie jakaś gruba kiełbasa typu krakowska?
@hujto @Zielonypomidor Dzięki spirytusowi robi się krucha , jeszcze pół litra wody gazowanej . Peklowanie podkreśla smak , a jeśli kiełbasa wytrzyma dłużej niż 2 tyg po wędzeniu to fajnie się wysusza. wg przepisu litewska , przepis za 3 razem już ma mało wspólnego z oryginałem;)
@paulusll Ale bez problemu pekluje 2 dni na sucho mięso do kiełbas i pięknie można suszyć o ile dotrwają bo nie będą zjedzone wcześniej. Raz peklowałem 4 dni ale tylko dlatego, że była okropna pogoda i różnicy jakieś wielkiej nie było.
@Zielonypomidor Tak było w przepisie . Ale to juz ostatnie takie peklowanie do jesieni , już trochę boje się czy nie za ciepło jest .
@paulusll Na jaką kiełbasę to przepis? Ja specjalnie drugą lodówkę kupiłem do wędlin i serów
@Zielonypomidor Litewska suszona , powinna byc na zimno wędzona , ale brakuje mi cierpliwości i w 12h ogarniam wędzenie .
@paulusll W sumie jak ona ma dojrzewać dwa tygodnie po zimnym wędzeniu to można dla pewności dodać bakterii do dojrzewania mięsa.
@Zielonypomidor AA i sam sobie zrobiłem wędzarnie, drewniana z kanałem betonowym i opalana drewnem , ale to w odcinku nr. 2 w przyszłym tygodniu
@Zielonypomidor ok 7 dni wędzona w zimnym dymie po 2/3h dziennie . Jak już mówiłem pozmieniałem wszystko w przepisie ale wychodzi naprawdę smaczna i inna .
@paulusll
szklanka spirytusu
dla miesa czy kucharza? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować