Przyprawy:
-
cebula suszona 5 g/kg
-
czosnek granulowany 1 g/kg
-
pieprz 1,5 g / kg
-
0.5 g czerwonej słodkiej papryki
-
peklosól 16 g/kg
#jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #gotujzhejto
@Zielonypomidor
sprawdź ten termometr
u mnie oszukiwał na 20 stopni
@Pawel45030 U mnie oszukuje na 3 stopnie na plus.
@Zielonypomidor i jak?
@RKS_Huwdu_Hooligans Chłodzi się, więc dopiero rano będzie wiadomo czy blok wyszedł lity.
@Zielonypomidor ja robiłem z piersi, ale mieliłem całość.
@RKS_Huwdu_Hooligans Eksperymentuje bo jednak chciałbym mieć widoczne całe kawałki, tu już w sumie pierś w kostkę kroiłem pod skosem jak do kiełbasy lisieckiej i mielone mięso w proporcji 5:3. No tak co za pierdy piszę to już nie była kostka.
@Zielonypomidor używasz worków czy pchasz wprost do szynkowaru? Dostałem szynkowar bez worków i tak się zbieram z zakupem, że od roku nie uzylem
@-nvm- Używam worków, niby da się bez ale jestem leniwy. Worki to jakieś 8 pln za 20 szt. Poszukaj u jakiegoś sprzedawcy gdzie przy okazji kupisz przyprawy po 100g.
@Zielonypomidor dlaczego peklosól zamiast zwykłej?
@Astro Bo mam pierdolca na temat bezpieczeństwa żywności a azotanów będzie tyle co w 6 rzodkiewkach.
@Zielonypomidor pochwalam!
@Hi-cube
@Zielonypomidor myśle że spokojnie możesz stosować sól zwykła.
Jako ciekawostka.
@Astro Ale ja wiem i nie.
@Zielonypomidor @Astro podrzucę tutaj linka dla was. Naprawdę warto dawać sól peklującą https://informatormasarski.pl/przetworstwo-z-pomyslem/peklowanie-miesa-korzysci-i-koniecznosc-stosowania/ . Niestety już nie pamiętam autorów podręczników jakie wykorzystywałem do przedmiotów chemia żywności i technologii mięsa na studiach, ale tutaj jest w miarę prosto wyjaśnione:)
Zaloguj się aby komentować