Drewno buk + olcha, temperatura 45-50 stopni, czas około 2,5-3h. Później podpiekanie w 85-90 stopniach do uzyskania 68-70 stopni w środku.
#wedzenie #wedlinydomowe #gotujzhejto
@Odpad_selektywny Kurde przeglądam ostatnio od paru dni termometry elektroniczne i nie mogę się zdecydować. Używasz może?
@Zielonypomidor nie ale zamierzam kupić z dwiema sondami i modułem bezprzewodowym: https://allegro.pl/oferta/termometr-2-sondy-grill-wedzarnia-thermopro-tp-08-12434322799, podobno działa ok.
@Odpad_selektywny Chyba sobie kupie, bo tylko będę czytał i czytał i z dwa miesiące nie zdecyduje.
@Zielonypomidor wędkarz z kornwalii (nie wiem czy kojarzysz) używa i zadowolony.
@Zielonypomidor Do czego potrzebny Ci termometr, do sprawdzania temperatury w wędzarni, czy do sprawdzania temperatury w kiełbasie i wędzonkach?
@s_____ Do tego i tego, bo przymierzam się do wędzenia na zimno.
@Zielonypomidor Mam taki https://www.ikea.com/pl/pl/p/fantast-termometr-czasomierz-do-miesa-cyfrowy-czarny-20103016/ używam go do odparzania. Do sprawdzania temperatury w wędzarce mam taki https://allegro.pl/oferta/termometr-tablicowy-wskaznik-temperatury-lcd-200-c-12550439985 Z tymi tablicowymi to jest tak, że są na jedną, lub dwie baterie guzikowe, maja inny czas odświeżania temperatury, od 1 do 10 sekund, jedne działają na tych bateriach pół roku, inne kilka lat. Niektóre mają zakres temperatury do 60*C. Mam tych tablicowych kilka i każdy inny, ale wszystkie działają w miarę dobrze. Ale nie bierz najtańszych, potrafią się same wyłączyć, albo zeżreć baterię w miesiąc.
@Zielonypomidor wędzenie na zimno z 2 tyg zabawy
Zaloguj się aby komentować