#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie #jedzzhejto #wedlinydomowe
![ad4473a9-f073-4890-993d-aaaba8671d67](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/894e2870343f305aed7675dba91c9f3b.jpg)
![dildo-vaggins userbar](https://cdn.hejto.pl/uploads/users/images/userbars/eba9b275a60792d00b2ed943aed7eaa1.png)
@dildo-vaggins Bardzo ładny schab.
@BettyLou dziekuje bardzo :)
40 stopni to na gorąco?
@Scoville dobrze pamietasz, 40 to na zimno xD i w takiej temperaturze wędzi się kilka godzin, często kilka razy wędzi się to samo mięso
@Scoville @JesteDiplodokie No i nie macie racji, zimne jest do około 22 a gorące powyżej, z czego na temperatury 23-40 mówi się wędzenie cieple a powyżej 40 gorące. Dlaczego? A No dlatego ze w temperaturze powyżej 40 stopni ścina się białko w mięśniu i jest to punkt graniczny.
Źródło: https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu
@dildo-vaggins a więc Twoim celem było ścięcie białka czy właśnie nie? Dlaczego akurat wybrałeś temperaturę graniczną, która może okazać się "niepewna"?
@Scoville bo według moich doświadczeń taka temperatura nie osusza za mocno powierzchni wędliny a jednocześnie przyspiesza penetracje mięsa dymem. Taki mój złoty środek, akurat ścinanie białka w przypadku schabu mało mnie obchodzi bo i tak go parzę do osiągnięcia 70 stopni w środku.
Zaloguj się aby komentować