#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chleb
@l__p przystojny kawaler
@l__p mam świeże masło czosnkowe, domowe
@l__p spoko skórka
Zaloguj się aby komentować
Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
@l__p przystojny kawaler
@l__p mam świeże masło czosnkowe, domowe
@l__p spoko skórka
Zaloguj się aby komentować
Ale bestia. Jedyny słuszny rozmiar
@GazelkaFarelka jakieś 700-900 zł na polskim rynku oceniam
Zmobilizowalaś mnie;)
Zaloguj się aby komentować
W sumie to nie widać po nim, wygląda jak cała reszta:)
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Zawsze myślałem, że robienie chleba jest skomplikowane, ale z Twojego wpisu wnioskuję, że może być prostsze niż ciasto na pizzę. Czy receptura jest tajemnicą? Jeśli nie, to poproszę. Nigdy nie piekłem chleba, a Twój wygląda o niebo lepiej niż ten, za który w pobliskiej piekarni płacę 10zł za ~400g. Gluten nie może być tyle wart!
@GazelkaFarelka hehe pamiętacie obwarzan75 rogalking jak byliśmy w '99 na zlocie pieczywa tostowego w Siedlcach?
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Wygląda pysznie ;0
piorun za umiejętności
Fung(h)i?? A z czym to jest? Veto!
Czy wiesz może ile stopni na tym wyciągnąłeś?
Na gazowym grillu robię u siebie i wychodzi mi rzekomo lekko ponad 300.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka spróbuj opcji z masłem z dodatkiem koperku, czosnku, drobnymi suszonymi warzywami (mielone w młynku czy jakimś blenderze kielichowym) i solą
Zaloguj się aby komentować
@moll Dobrze, że nie gumka
@moll Podejrzewam że rozsadziła go duma pyszności.
@moll ja tu widzę nacięcie
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Ohhh. Dziekuję bardzo za kanapkę z pomidorkiem.
@GazelkaFarelka jak Ci tak pięknie wyrasta?? Wszystkie one zawsze na zakwasie?
@GazelkaFarelka z masełkiem
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka ja bym w ogóle nie robiła wyrastania w lodówce.
@GazelkaFarelka nie wiem co Ty robisz, mi w lodówce ładnie rośnie, ba, raz wyrosło tak przeokrutnie że mi z koszyka uciekło
@GazelkaFarelka Sprobuj boki skleic jakbys pieroga robila.
Zaloguj się aby komentować
Wstyd mi ☹️
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Proporcje zmień. 500g mąki, 375g wody, 10g soli, rano nakarm aktywny zakwas 1 : 1 : 1 37g, (37 wody, 37 mąki, 37 zakwasu)
jak będzie w szczycie aktywności to zrób 4h bulk z trzema przekładaniami w trakcie, potem preshape, 15m, shape, do koszyka i po 20 minutach do lodówki na np. 12h. Dużo zależy ile masz temperatury w kuchni oraz lodówce.
/edit:
dla Twojego koszyka:
270 mąki
202.5 wody
40.5 zakwasu
5.4 soli
Robię ten, tyle że na żytnim zakwasie. Rośnie pięknie i jest smaczny.
@GazelkaFarelka lol, ja garuje prawie 48h w lodowce xD i tez mi zawsze delikatnie opadnie w lodowce. Chyba normalne jak to sie ochladza mocno - gazy zmniejszaja swoja objetosc (w sumie nie wiem czy az tyle by mogly:P) Wazne, ze w piecu wystrzeli. I zimny chleb mega latwiej naciac.
Zaloguj się aby komentować
@l__p gdybym był Twoim domownikiem to byłbym wdzięczny.
Zaloguj się aby komentować
lol, nie moge sobie odpowiedziec... ok, to dalej. Potem zlepiam to jak pieroga troche i mam tak
no i potem do koszyka
i po fermentacji
Zaloguj się aby komentować
Wyglądają na uporządkowane
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Jaką techniką zagniatasz (i ile razy) ? Mój chleb wygląda już całkiem całkiem ale o takich dziurach na hydracji 72% mogę zapomnieć
@WolandWspanialy Pierwsze mieszanie robię łyżką, odstawiam na 20-40 minut, potem wyrabiam ręką, delikatnie rozciągam i składam. Robię kilka minut przerwy i jeszcze raz wyrabiam. Potem formuję nieklejącą się kulkę zagartając do dołu okrężnym ruchem ciasto i zostawiam w misce. Podobnie jak ten koleś:
https://youtu.be/msqU-ylXWUs?t=744
Cały trik to jak czujesz że ciasto zaczyna ci się rozwalać i lepić to zrobić kilka minut przerwy. Ono samo się zwiąże i potem jak znów zaczniesz wyrabiać to będzie stawiać opór i robić się gładkie.
@GazelkaFarelka Dzięki. Nie mam problemów z klejeniem się, kontrolę nad ciastem mam spoko ale brakuje mi ostatniego elementu układanki żeby ciasto miało te fajne dziury. Jakoś nie mogę strawić tego gościa od Code Bread ale spróbuję się przemóc
Zaloguj się aby komentować
Ładniutki
@GazelkaFarelka wewnątrz już ładny wychodzi
@GazelkaFarelka Jaka logika stoi za tym żęby nacinać z opóźnieniem? Ciasto mniej się ciągnie za żyletką?
@megawonsz9 a nie wiem, tak mi się wydawało że jak ciachnę od razu to się mi rozjedzie
Zaloguj się aby komentować
@schrute to nie apteka, u mnie zakwas po tygodniu w lodówce też działa xd
@schrute zakwas, rozczyn czy ciasto?
Rzeczywiście, chodziło mi o rozczyn/zaczyn
@schrute Ja bym poszła w stronę żeby ten czas skrócić. Zakładam, że chodzi o to, że 8-16 jesteś w pracy i faktycznie wtedy większość przepisów jest z dupy bo nie ma jak trafić w te przedziały czasowe kiedy nie pracujesz i nie śpisz. Jaki chleb cię interesuje, żytni w foremce czy pszenny bochenek?
Można poeksperymentować z mniejszą ilością zakwasu w zaczynie albo mniejszą temperatura.
Zaloguj się aby komentować
@Stashqo Gdzie są wypożyczalnie takiego sprzętu?( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
@Pan_Pomidor Nie wiem czy ktoś wypożycza w Polsce. U mnie w Oslo ludzie po prostu wypożyczają swoje prywatne. Za wypożyczenie tego zabuliłem ~230zł/3dni.
@Pan_Pomidor oglądałam kiedyś odcinek Galileo i tam było że w Niemczech mają taką aplikację, co sobie można przez nią swój sprzęt prywatny wypożyczać. Pomyslalam, ze taki pomysl jest zajebisty, ale w Polsce to by nie przeszlo xD
@Stashqo @bankrut.pl
@Stashqo ładnie wyszło, zaczęłam sprawdzać ile kosztuje
Zaloguj się aby komentować