Zdjęcie w tle

Społeczność

Bojówka Piekarska

92

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Dzisiejszy wypiek, również fermentacja w misce 8h, ok. 30 minut w koszyku i do lodówki na 2h. Zmniejszona hydratacja do ok. 70%, pieczone dziś na rozgrzanej żeliwnej patelni (w piekarniku oczywiście).
Fermentacja na maksa w misce u mnie daje najlepsze efekty dziurkowe, najładniej wyrośnięty i pęknięty bochenek, chociaż to nadal nie jest wow jakie próbuję uzyskać. Szycie bochenka i zmniejszenie trochę ilości wody też wydaje mi się odrobinę polepszyło, choć to na razie zbyt mała próbka żeby coś stanowczo stwierdzić.
#365chlebowgazelki
225e1782-a76c-447b-a003-42f842f7c34d
2a4bb74e-6026-4231-a6ca-b38c1e09fc29
bug-overflow

@GazelkaFarelka Zawsze myślałem, że robienie chleba jest skomplikowane, ale z Twojego wpisu wnioskuję, że może być prostsze niż ciasto na pizzę. Czy receptura jest tajemnicą? Jeśli nie, to poproszę. Nigdy nie piekłem chleba, a Twój wygląda o niebo lepiej niż ten, za który w pobliskiej piekarni płacę 10zł za ~400g. Gluten nie może być tyle wart!

sebie_juki

@GazelkaFarelka hehe pamiętacie obwarzan75 rogalking jak byliśmy w '99 na zlocie pieczywa tostowego w Siedlcach?

Zaloguj się aby komentować

Nie wiem dlaczego, ale najlepiej wychodzi mi fermentacja do samego końca w misce, potem składanie bochenka i od razu do lodówki na kilka godzin. Nie jest to idealny efekt jaki bym chciała uzyskać, ale i tak najlepszy z możliwych.
Porównanie fermentacja 9h w misce (góra) vs 5h w misce + 4h w koszyku (dół). W pierwszym przypadku są większe dziury, a bochenek bardzie wyrośnięty w górę i z ładniejszym otwarciem. W drugim przypadku dziurki są już bardzo drobne, a bochenek rozjechany.
Zaczęłam też zszywać bochenek po złożeniu, zmniejszyłam dziś hydratację do 210g wody na 300g mąki, czyli w okolice 70%. Może jutro spróbuję wypiec na żeliwnej patelni zamiast na blasze.
#365chlebowgazelki
b633baec-d4d3-4e5a-a2f9-b819959486b3
d164d4b7-d44f-44ef-97e8-50599af2c478

Zaloguj się aby komentować

W końcu piękna niedziela była i można było robić live cooking na świeżym powietrzu
#bojowkapiekarska #pizza
fb440f72-12a4-4dcb-a69c-303763278fc6
765d867b-8260-4e63-8a14-48d939a66002
Hjuman

piorun za umiejętności

wielkaberta

Fung(h)i?? A z czym to jest? Veto!


Czy wiesz może ile stopni na tym wyciągnąłeś?

Na gazowym grillu robię u siebie i wychodzi mi rzekomo lekko ponad 300.

Zaloguj się aby komentować

"Czostkowa" bagietka drożdżowa do obiadu. Córki pomagały.
Następnym razem dam 2x więcej czosnku i 3x więcej pietruszki i może innych ziół, bo "zniknęły" w cieście.
#365chlebowgazelki
40b44ac1-a8bf-4914-a973-c992743912b2
InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

@GazelkaFarelka spróbuj opcji z masłem z dodatkiem koperku, czosnku, drobnymi suszonymi warzywami (mielone w młynku czy jakimś blenderze kielichowym) i solą

Zaloguj się aby komentować

Eksperyment że skróceniem bulk fermentation do 4h. Kompletna klapa, 24h w lodówce nic nie pomogło, nic z koszyku nie wyrósł, ewidentnie niedofermentowany. Malutkie dziurki i pieczary wytworzone przez nadmiar pary wodnej.
Tak jak robiłam do tej pory było dobrze, trzeba dociągnąć fermentację tyle ile trzeba w ciepłym, 7h, nawet 9h, aż będzie czuć że jest dobrze wyrośnięte, nawet długie leżakowanie w lodówce tego nie zastąpi, a przyczyną braku uporządkowanych dziurek leży gdzieś indziej.
Dobrze że zostało chleba z wczoraj jeszcze bo ten ulep leci od razu na suszenie i dla kur.
#365chlebowgazelki
c50ab22d-5f3c-47b6-8942-ca0cfd2d192b
27ebc45e-de3f-4fa6-9bb3-fc3711ecc8e5
moll

@GazelkaFarelka ja bym w ogóle nie robiła wyrastania w lodówce.

Acrivec

@GazelkaFarelka nie wiem co Ty robisz, mi w lodówce ładnie rośnie, ba, raz wyrosło tak przeokrutnie że mi z koszyka uciekło

Pjorun

@GazelkaFarelka Sprobuj boki skleic jakbys pieroga robila.

Zaloguj się aby komentować

Wczorajszy chlebek, trochę napoczęty już ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Żytni 65% ulubiony według przepisu Hamelmana. Nie ogarnąłem temperatury fermentacji i trochę za zimno mu było. Podejrzewam, że dlatego się nie chciał uformować w bochenek i musiałem go do foremki wsadzić. Pierwszy chleb na nowym zakwasie i to tej mące.
a8445512-0775-4c0e-925e-38802b4a4e48
c893dd16-8025-4aa7-b7d6-d2e34322ff25

Zaloguj się aby komentować

Dziś skrócony bulk fermentation z 7h do 5h, 7h garowania w lodówce. Absolutnie żadnej różnicy.
Jak zwykle w koszyku do wyrastania chuja mi wyrósł. Komuś z was w ogóle wyrasta w tym koszyku w lodówce? Bo mi nigdy. Albo sflaczeje albo w najlepszym przypadku pozostanie taki jak był.
W lodówce jeszcze czeka drugi bochenek po bulk fermentation 4h i upieczony będzie jutro, po 20h w lodówce.
#365chlebowgazelki
a628e62a-564d-4cd3-87a8-e5c3519b150c
7fa92fbf-1433-4a8a-9426-6e385815fd5b
Acrivec

@GazelkaFarelka Proporcje zmień. 500g mąki, 375g wody, 10g soli, rano nakarm aktywny zakwas 1 : 1 : 1 37g, (37 wody, 37 mąki, 37 zakwasu)

jak będzie w szczycie aktywności to zrób 4h bulk z trzema przekładaniami w trakcie, potem preshape, 15m, shape, do koszyka i po 20 minutach do lodówki na np. 12h. Dużo zależy ile masz temperatury w kuchni oraz lodówce.


/edit:

dla Twojego koszyka:

270 mąki

202.5 wody

40.5 zakwasu

5.4 soli

df8ebf38-1408-49da-8d9c-101445e1ecbb
fiveoglock

Robię ten, tyle że na żytnim zakwasie. Rośnie pięknie i jest smaczny.


https://www.youtube.com/watch?v=ZFSu7SbXE08

Pjorun

@GazelkaFarelka lol, ja garuje prawie 48h w lodowce xD i tez mi zawsze delikatnie opadnie w lodowce. Chyba normalne jak to sie ochladza mocno - gazy zmniejszaja swoja objetosc (w sumie nie wiem czy az tyle by mogly:P) Wazne, ze w piecu wystrzeli. I zimny chleb mega latwiej naciac.

Zaloguj się aby komentować

W sumie powinnam zadać pytanie, którego jeszcze nie zadałam, a mianowicie czy ciasto po 24h w koszyku do wyrastania powinno wyglądać tak. Jeszcze ani razu nie wyglądało inaczej. Zawsze jest oklapnięte, ani razu mi w tym koszyku nie wyrosło jak wskazywałaby na to nazwa. Nie przywiązywałam do tego nigdy znaczenia, ponieważ mimo to w piekarniku zawsze rośnie i zwiększa ładnie objętość. Ale może to jest tajemnica znikającego w lodówce układu dziurek?
#365chlebowgazelki
67dcb04e-69d6-43b8-a604-08af71733a6d
32cc293f-83e4-4098-b8c9-5a91988787e7
Pjorun

lol, nie moge sobie odpowiedziec... ok, to dalej. Potem zlepiam to jak pieroga troche i mam tak

6dc2268b-ab98-4626-a8f5-faf4cd04fbf1
Pjorun

no i potem do koszyka

8be3a585-1219-4b2d-9488-ebd9889ebfe6

Zaloguj się aby komentować

Mąka Ciechanowiec. Przyjemnie się z nią pracuje. Dzisiaj nawet wyszedł mi pięknie coil folding, to jedyne czego jeszcze do tej pory nie umiałam z filmików na YouTube. Wyrósł ładnie ale nadal nie ma uporządkowanego układu dziurek. Poddaję się, nie mam już pojęcia co robię nie tak.
#365chlebowgazelki
3267a04a-d00d-446d-b05c-410f1fd1665b
74d7018a-3aa6-4dcd-bb97-f10db2ec271e
El_Nero

Wyglądają na uporządkowane

Zaloguj się aby komentować

Zamówiłam dla odmiany mąkę z Ciechanowca. Dałam tyle wody co zwykle. Nie wiem czy za rzadkie czy przefermentowane? Nie wyszło źle, tylko się strasznie rozjechał. No i układ dziurek kompletnie się zgubił, ale to u mnie norma.
Dziś przed zwinięciem bochenka podsypałam siemieniem lnianym, żeby potem zobaczyć jak układają się warstwy. Tak jak podejrzewałam, po 2 godzinach w lodówce siemię znalazło się rozpiedolone po całym bochenku bez ładu i składu. Gdzieś w garowaniu następuje ten proces, gdzie całe ciasto traci swą strukturę.
Jeśli chodzi o samą mąkę to praca z nią jest przyjemna, mimo że jest to też 750 to mam wrażenie że jest bardziej delikatna niż ToTa od Żabczyńskich, bliżej tortowej i odczuwalnie bardziej elastyczna. Prawie udał mi się z nią nawet coil folding w misce.
66907684-f5ed-4bb9-b995-72445d21b649
a1956b60-9056-418c-b895-539d9921e731
WolandWspanialy

@GazelkaFarelka Jaką techniką zagniatasz (i ile razy) ? Mój chleb wygląda już całkiem całkiem ale o takich dziurach na hydracji 72% mogę zapomnieć

GazelkaFarelka

@WolandWspanialy Pierwsze mieszanie robię łyżką, odstawiam na 20-40 minut, potem wyrabiam ręką, delikatnie rozciągam i składam. Robię kilka minut przerwy i jeszcze raz wyrabiam. Potem formuję nieklejącą się kulkę zagartając do dołu okrężnym ruchem ciasto i zostawiam w misce. Podobnie jak ten koleś:

https://youtu.be/msqU-ylXWUs?t=744


Cały trik to jak czujesz że ciasto zaczyna ci się rozwalać i lepić to zrobić kilka minut przerwy. Ono samo się zwiąże i potem jak znów zaczniesz wyrabiać to będzie stawiać opór i robić się gładkie.

WolandWspanialy

@GazelkaFarelka Dzięki. Nie mam problemów z klejeniem się, kontrolę nad ciastem mam spoko ale brakuje mi ostatniego elementu układanki żeby ciasto miało te fajne dziury. Jakoś nie mogę strawić tego gościa od Code Bread ale spróbuję się przemóc

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj testowo pominęłam etap w lodówce i od razu po złożeniu bochenek wylądował w piekarniku. Nie pryskałam wodą i nacięłam dopiero po kilku minutach w piekarniku.
Są "pryszcze" na skórce. Nie wiem czemu one znikają mi po garowaniu w lodówce.
Układ dziurek pokazuje kierunek składania ciasta.
Niestety są bardzo drobne. Nie udaje mi się w żaden sposób trafić w kombo "duże dziurki + układ dziurek + pryszcze". W lodówce znika układ dziurek i pryszcze, z kolei robią się większe dziurki.
#365chlebowgazelki
94a4c97b-2db4-4aa1-8a5b-f52b32d0aeb2
3637a3d6-cbae-4b69-aa93-1074facd4324
lexico

@GazelkaFarelka wewnątrz już ładny wychodzi

megawonsz9

@GazelkaFarelka Jaka logika stoi za tym żęby nacinać z opóźnieniem? Ciasto mniej się ciągnie za żyletką?

GazelkaFarelka

@megawonsz9 a nie wiem, tak mi się wydawało że jak ciachnę od razu to się mi rozjedzie

Zaloguj się aby komentować

Hej :)
W większości przepisów zakwas powinien wyrastać 12-16 h, czy jest opcja żeby go jakoś spowolnić? Nie mam możliwości zazwyczaj po tym czasie go ogarnąć, idealnie byłoby wydłużyć do 24h. Ma ktoś jakieś sprawdzone sposoby?
pszemek

@schrute to nie apteka, u mnie zakwas po tygodniu w lodówce też działa xd

GazelkaFarelka

@schrute zakwas, rozczyn czy ciasto?

schrute

Rzeczywiście, chodziło mi o rozczyn/zaczyn

GazelkaFarelka

@schrute Ja bym poszła w stronę żeby ten czas skrócić. Zakładam, że chodzi o to, że 8-16 jesteś w pracy i faktycznie wtedy większość przepisów jest z dupy bo nie ma jak trafić w te przedziały czasowe kiedy nie pracujesz i nie śpisz. Jaki chleb cię interesuje, żytni w foremce czy pszenny bochenek?

dawajMario

Można poeksperymentować z mniejszą ilością zakwasu w zaczynie albo mniejszą temperatura.

Zaloguj się aby komentować

Wypożyczyłem na testy piecyk Ooni Koda 16 i ostro grzeję w palnik ^^ Pierwsze wyjście poza domowy piekarnik i póki co nie jestem przekonany, ale pierwsze pizze za płoty, jutro spróbuję jeszcze raz.
#bojowkapiekarska #pizza #pizza
27fa5d6b-00c7-4291-80fd-3c28bcb0fbc7
42b0202a-b290-4d6b-9196-c107df22615b
e2d814c5-fbc2-4aac-803a-6a86836789a9
Pan_Pomidor

@Stashqo Gdzie są wypożyczalnie takiego sprzętu?( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)

Stashqo

@Pan_Pomidor Nie wiem czy ktoś wypożycza w Polsce. U mnie w Oslo ludzie po prostu wypożyczają swoje prywatne. Za wypożyczenie tego zabuliłem ~230zł/3dni.

yeebhany

@Pan_Pomidor oglądałam kiedyś odcinek Galileo i tam było że w Niemczech mają taką aplikację, co sobie można przez nią swój sprzęt prywatny wypożyczać. Pomyslalam, ze taki pomysl jest zajebisty, ale w Polsce to by nie przeszlo xD

GazelkaFarelka

@Stashqo ładnie wyszło, zaczęłam sprawdzać ile kosztuje

Zaloguj się aby komentować