Tak jak robiłam do tej pory było dobrze, trzeba dociągnąć fermentację tyle ile trzeba w ciepłym, 7h, nawet 9h, aż będzie czuć że jest dobrze wyrośnięte, nawet długie leżakowanie w lodówce tego nie zastąpi, a przyczyną braku uporządkowanych dziurek leży gdzieś indziej.
Dobrze że zostało chleba z wczoraj jeszcze bo ten ulep leci od razu na suszenie i dla kur.
#365chlebowgazelki
Wołam @moll @acrivec bo niestety nie mieliście racji a skracanie fermentacji w ciepłym to zły pomysł.
I jeszcze zdjęcia przed włożeniem do lodówki i po
@GazelkaFarelka jak ty ten chlebek formujesz? Wyglada jak zrolowane, a nie jak batard.
@l__p Jak batard. Składam na trzy a potem zwijam.
@GazelkaFarelka Batard to nazwa kształtu owalnego chleba - https://youtu.be/5FRcdJHXB0g
@l__p no powiedzmy celuję w owalny ale tu akurat było ciasto mocno niedofermentowane i sztywne to wyszła kulka bardziej
@GazelkaFarelka ja bym w ogóle nie robiła wyrastania w lodówce.
@moll Nie no to jest dobra sprawa, bo można sobie odłożyć pieczenie na dogodną godzinę albo następny dzień. Ale wyrastaniem tego nazwać nie można
@GazelkaFarelka to nie lepiej byłoby wyrastać typowo na zewnątrz, a do lodówki tylko na przechowanie?
Albo odwrócić. Najpierw wyrastanie w lodówce, a formowanie i koszykowanie na zewnątrz
@moll Tak też do tej pory zawsze robiłam. Wyrastanie na zewnątrz 7-9h, potem do lodówki.
@moll zalezy od przepisu. @GazelkaFarelka wg jakiego przepisu robisz chlebek?
@GazelkaFarelka a odwrotnie? Najpierw w lodówce, a potem na zewnątrz?
@l__p zawsze można ulepszyć przepis albo stworzyć własny
@l__p Z przepisu od The Bread Code. Tj ten akurat był odstępstwem od tego przepisu i kompletnie nie wyszedł.
Normalnie robię 270g mąki, 198g wody, 40g zakwasu, 6g soli, autoliza 20-40 minut, wyrabianie, fermentacja do dwukrotnie zwiększonej objętości (ok. 7 do 9 godzin), coil folding w trakcie ze 2-3 razy, potem zwijanie bochenka i do lodówki.
@GazelkaFarelka nie wiem co Ty robisz, mi w lodówce ładnie rośnie, ba, raz wyrosło tak przeokrutnie że mi z koszyka uciekło
@Acrivec na zakwasie czy na drożdżach?
@GazelkaFarelka zakwas, z drożdżami nie ma czegoś takiego jak wyrastanie w lodówce...
@Acrivec Oczywiście że jest, co najmniej dwa przepisy robiłam gdzie ciasto drożdżowe w lodówce wyrasta. Na pizzę i na bułeczki kajzerki.
@GazelkaFarelka Sprobuj boki skleic jakbys pieroga robila.
Zaloguj się aby komentować