Eksperyment że skróceniem bulk fermentation do 4h. Kompletna klapa, 24h w lodówce nic nie pomogło, nic z koszyku nie wyrósł, ewidentnie niedofermentowany. Malutkie dziurki i pieczary wytworzone przez nadmiar pary wodnej.
Tak jak robiłam do tej pory było dobrze, trzeba dociągnąć fermentację tyle ile trzeba w ciepłym, 7h, nawet 9h, aż będzie czuć że jest dobrze wyrośnięte, nawet długie leżakowanie w lodówce tego nie zastąpi, a przyczyną braku uporządkowanych dziurek leży gdzieś indziej.
Dobrze że zostało chleba z wczoraj jeszcze bo ten ulep leci od razu na suszenie i dla kur.
#365chlebowgazelki
c50ab22d-5f3c-47b6-8942-ca0cfd2d192b
27ebc45e-de3f-4fa6-9bb3-fc3711ecc8e5

Wołam @moll @acrivec bo niestety nie mieliście racji a skracanie fermentacji w ciepłym to zły pomysł.

I jeszcze zdjęcia przed włożeniem do lodówki i po

d8924dd9-1b80-44e8-ac36-00c62e3a3a75
5f06412d-be4c-47c0-894e-7cdf4f6a718a

@GazelkaFarelka jak ty ten chlebek formujesz? Wyglada jak zrolowane, a nie jak batard.

@l__p Jak batard. Składam na trzy a potem zwijam.

@GazelkaFarelka Batard to nazwa kształtu owalnego chleba - https://youtu.be/5FRcdJHXB0g

@l__p no powiedzmy celuję w owalny ale tu akurat było ciasto mocno niedofermentowane i sztywne to wyszła kulka bardziej

@GazelkaFarelka ja bym w ogóle nie robiła wyrastania w lodówce.

@moll Nie no to jest dobra sprawa, bo można sobie odłożyć pieczenie na dogodną godzinę albo następny dzień. Ale wyrastaniem tego nazwać nie można

@GazelkaFarelka to nie lepiej byłoby wyrastać typowo na zewnątrz, a do lodówki tylko na przechowanie?


Albo odwrócić. Najpierw wyrastanie w lodówce, a formowanie i koszykowanie na zewnątrz

@moll Tak też do tej pory zawsze robiłam. Wyrastanie na zewnątrz 7-9h, potem do lodówki.

@moll zalezy od przepisu. @GazelkaFarelka wg jakiego przepisu robisz chlebek?

@GazelkaFarelka a odwrotnie? Najpierw w lodówce, a potem na zewnątrz?

@l__p zawsze można ulepszyć przepis albo stworzyć własny

@l__p Z przepisu od The Bread Code. Tj ten akurat był odstępstwem od tego przepisu i kompletnie nie wyszedł.


Normalnie robię 270g mąki, 198g wody, 40g zakwasu, 6g soli, autoliza 20-40 minut, wyrabianie, fermentacja do dwukrotnie zwiększonej objętości (ok. 7 do 9 godzin), coil folding w trakcie ze 2-3 razy, potem zwijanie bochenka i do lodówki.

@GazelkaFarelka nie wiem co Ty robisz, mi w lodówce ładnie rośnie, ba, raz wyrosło tak przeokrutnie że mi z koszyka uciekło

@Acrivec na zakwasie czy na drożdżach?

@GazelkaFarelka zakwas, z drożdżami nie ma czegoś takiego jak wyrastanie w lodówce...

@Acrivec Oczywiście że jest, co najmniej dwa przepisy robiłam gdzie ciasto drożdżowe w lodówce wyrasta. Na pizzę i na bułeczki kajzerki.

@GazelkaFarelka Sprobuj boki skleic jakbys pieroga robila.

Zaloguj się aby komentować