#365chlebowgazelki
@GazelkaFarelka Przefermentowane. 24h to nawet na lodówkę dużo czasu. Jak chcesz 24h w lodówce garować to musisz dodać mniej zakwasu do ciasta.
@Acrivec 40g zakwasu na 270g mąki i 198g wody. Wczoraj robiłam dwa chlebki, jeden leżał w lodówce 4h i też tak wyglądał (wczoraj wrzucałam posta), dzisiaj po 24h upiekłam drugi.
Co ciekawe na fejsie jak kiedyś pytałam to z kolei sugerowali mi że za krótko w lodówce
I przekrój
@GazelkaFarelka popracuj nad formowaniem. Duże dziury sa znakiem, ze zamykasz duże bąble powietrza.
@l__p to jest drugi wczorajszy, tylko leżakował krócej, 4h i wypieczony jeszcze wczoraj.
@l__p a to włożony od razu do piekarnika, bez trzymania w lodówce.
@GazelkaFarelka wygląda jakby oklapł. Za długo leżakował.
Zakrywasz wierzch? Wygląda na obeschnięty
@moll zakrywam, jest w komorze na warzywa ustawiona wyższa wilgotność
@GazelkaFarelka może spróbuj następnym razem opitolić koszyczek folią spożywczą z góry
@moll Ściereczka jest mokra od spodu jak wykładam ciasto na blachę, a ten widoczny wierzch idzie na spód, a góra, czyli kierunek gdzie chleb będzie się rozszerzał i rosnął, jest mokra od wilgoci. Raczej to nie jest to.
@GazelkaFarelka to za długo pracuje i przerasta. Mniej grzyba,jak chcesz tak długo go maltretować w lodówce
@moll Tak zaczynam podejrzewać, że jak chcę trzymać dłużej w lodówce, to powinnam może skrócić proces wyrastania w misce, pytanie o ile.
@GazelkaFarelka na początek skróciłabym o połowę, a potem dobrze odpowietrzyła, przed włożeniem do lodówki
@GazelkaFarelka Ewidentnie za długo garujesz
@Acrivec Na tym twoim wykresie jest 15 godzin garowania. U mnie ciasto jest oklapnięte w koszyku i struktura jest zgubiona już po 4 godzinach w lodówce - patrz wcześniejszy mój wpis: https://www.hejto.pl/wpis/maka-ciechanowiec-przyjemnie-sie-z-nia-pracuje-dzisiaj-nawet-wyszedl-mi-pieknie-
Żeby nie było, jak składam bochenek to oklapnięte nie jest. Zrobię dziś zdjęcie jak wygląda po włożeniu do koszyka a przed wstawieniem do lodówki.
@Acrivec bochenek przed włożeniem do lodówki
@GazelkaFarelka 4h fermentacji na zewnątrz wraz z przekładaniem, formowanie, po uformowaniu 20 minut leżakowania i do lodówki. Fermentacja w lodówce jest duuuuużo wolniejsza.
@Acrivec ten sam bochenek co wyżej, po 2h w lodówce. Jeszcze nigdy żaden nie wyrósł mi ani odrobinę w lodówce, każdy zawsze mniej lub bardziej siada.
@Acrivec Co ciekawe zawsze trzymałam do kilku godzin w lodówce, piekłam jeszcze tego samego dnia - jak o to pytałam na fejsie to dostałam odpowiedzi, żeby zwiększyć do kilkunastu godzin czas trzymania w lodówce
@GazelkaFarelka bo do lodówki dajesz na główne rośniecie, a u Ciebie to on już w sumie jest wyrośnięty do pieczenia przed włożeniem do lodówki
@Acrivec No w końcu nazywa się to bulk fermentation więc chyba powinno być na tym etapie z grubsza wyrośnięte? Robię zgodnie z tym przepisem, on bulk fermentation robi w ogóle 10 godzin, u mnie 7 godzin to jest maks bo jest cieplej. I generalnie u mnie wszystko wygląda u niego tak jak na tym filmiku, kręcę ciasto na nieprzywierającą kulkę, robię coil folding, ciasto wygląda tak samo, na koniec tak samo jak on składam bochenek. https://www.youtube.com/watch?v=msqU-ylXWUs
@GazelkaFarelka w bulk robisz aż podwoi objętość, całe wyrośnięcie z bulk możesz 'wycisnąć' z ciasta podczas formowania
@Acrivec no właśnie jak wycisnę wyrośnięcie z bulk i wstawię do lodówki, gdzie mi jeszcze opadnie tak jak zawsze, to w ogóle boję się że będzie całkiem gniot. Składam delikatnie, jak koleś na filmiku, na trzy, potem zwijanie.
Rezultat dzisiejszy, tylko 2h w lodówce a dziury nie są rozciągnięte i ułożone z kierunkiem ciasta... Chociaż ogólnie nie jest źle, całkiem wyrośnięte i puszyste.
@Acrivec Wydaje mi się, że być może błąd jaki popełniam, to taki, że właśnie przed składaniem bochenka czekam aż podwoi objętość, tak samo jak zaczynając przygodę z chlebem na zakwasie czekałam aż wyrośnie w "koszyku do wyrastania". Gówno nie wyrastał, czekałam i trzymałam go kolejne godziny w cieple aż urośnie a on już tylko przefermentowywał i miałam kapeć który rozpływał się po wywaleniu z koszyka na blachę.
Widzę, że na fejsie niektórzy ludzie robią bulk fermentation aż wzrośnie tylko 50%. Jakiegoś dnia wolnego zrobię eksperyment i przerwę bulka dużo wcześniej, a potem wstawię na 24h do lodówki.
@GazelkaFarelka Tej, ale wez zlep rogi jak na pierogi xD Ja robie tak - po rolowaniu i nacigach:
@Pjorun nie chce mi się lepić ciasto już po składaniu bochenka, za dużo mąki podsypuję?
@GazelkaFarelka pewnie tak, jak sie nie lepi to "sie bardziej postaraj"
Moze takie sklejenie w czyms pomoze
lol, nie moge sobie odpowiedziec... ok, to dalej. Potem zlepiam to jak pieroga troche i mam tak
no i potem do koszyka
i po fermentacji
@Pjorun W ciepłym ten koszyk fermentujesz jeszcze? czy to po wyciągnięciu z lodówki u ciebie tak wygląda?
@GazelkaFarelka 1 etap w cieplym - roscie w cieple. Potem na ~48h w lodowce i tam zawsze sobie troszke oklapnie.
@Pjorun ile tak gdzieś jeszcze w tym koszyku dajesz, zanim wstawisz do lodówki?
@GazelkaFarelka 3-4h w zaleznosci jak sobie przypomne xD teraz troche krocej sie staram wszystko robic, bo cieplo i sie kwasny mi zaczal robic xD
@Pjorun Ile % mąki dajesz zakwasu, ile czasu robisz bulk fermentation?
@GazelkaFarelka 10% zakwasu, 75% wody. ~3-6h xD (staram sie 3, ale lubie sie zapomniec i ciasto sobie lezy 2-3h w samotnoscix xD) skladanie z przerwami. ~3-4h bulk. Potem ~48h w lodowce.
@Pjorun czyli w sumie dzielisz pół na pół
Zaloguj się aby komentować