

Komentarze (16)
Wrzucaj citrę na cichą. Nie pożałujesz
@Weedler @Navane ja bym spokojnie zostawił na ~1,5-2 tygodnie i nie grzebał, nie zlewał, itd. US-05 sobie spokojnie poradzą, a nawet jak poziom ekstraktu przestanie spadać, to warto dać drożdżom jeszcze kilka dni na posprzątamie produktów ubocznych fermentacji - wyjdzie lepsze piwo. Przy okazji unikasz ryzykowania zakażeniem nie grzebiąc w fermentorze i nie tracisz piwa na pomiary - a tego spokojnie jedna/dwie butelki będą zmarnowane przy kilku pomiarach. Jak się wciągniesz, to warto się rozejrzeć nad refraktometrem na aliexpress - jeszcze mniejsza utrata płynu i dokładniejszy wynik.
@Navane szczerze mówiąc, to ja po 5 czy 6 warce przestałem mierzyć w trakcie jeżeli robiłem na US-05 albo S04, bo i po co? W zależności od zadanego ekstraktu poniżej 15 blg można spokojnie na dwa tygodnie zostawić i piwo wyjdzie zawsze dobrze odfermentowane i smaczne, a unika się niepotrzebnego grzebania. Przy dwóch tygodniach też z czystym sumieniem można olać zlewanie piwa znad gęstwy na cichą i nie będzie to miało żadnego wpływu na końcowy efekt. Piwo lubi spokój i im mniej zbędnego grzebania w fermentorze, tym lepiej.
Update: Drożdże już w dużej mierze opadły. 5 brix, w smaku cytrusowe i chmielowe, spora goryczka na języku gdzieś tam w tle jakieś trawiaste smaki, ale nie maślane. Smaku drożdży nie czuje. Za 3 dni sprawdzę znowu czy coś się zmieniło. Macie jakiś pomysł ile tego granulatu dodać na cichej ?
Zaloguj się aby komentować