Wrzucaj citrę na cichą. Nie pożałujesz
@Weedler Jak to Twoje pierwsze to nic nie dorzucaj bo przekombinujesz
@Weedler Pokaż ten swój aerometr. I wiadra nie ruszaj, nie otwieraj, nie majtaj, nie mieszaj
@Weedler "aerometrem wskazywało równe 50" - pokaż ten aerometr.
@KHOT takie coś było w zestawie
@Weedler ok, patrz raczej na podziałkę brix. Skoro wyszło Ci ~13 brix, to jest około 12,5 blg, czyli w sam raz na lekką ipkę.
@KHOT dzięki za pomoc! @Navane Nie będzie żadnego otwierania i majtania
@Weedler Tak jak kolega @KHOT napisał - patrz na skale brix. Pamiętaj, że samo zaprzestanie "bulgania" w rurce nie oznacza końca fermentacji. Najlepiej zmierzyć wtedy poziom areometrem i po 2 dniach sprawdzić czy jest takie samo wskazanie - jak tak to można założyć koniec fermentacji.
@Weedler @Navane ja bym spokojnie zostawił na ~1,5-2 tygodnie i nie grzebał, nie zlewał, itd. US-05 sobie spokojnie poradzą, a nawet jak poziom ekstraktu przestanie spadać, to warto dać drożdżom jeszcze kilka dni na posprzątamie produktów ubocznych fermentacji - wyjdzie lepsze piwo. Przy okazji unikasz ryzykowania zakażeniem nie grzebiąc w fermentorze i nie tracisz piwa na pomiary - a tego spokojnie jedna/dwie butelki będą zmarnowane przy kilku pomiarach. Jak się wciągniesz, to warto się rozejrzeć nad refraktometrem na aliexpress - jeszcze mniejsza utrata płynu i dokładniejszy wynik.
@KHOT @Weedler Refraktometr jak najbardziej polecam - wystarczy kropla i nie trzeba schładzać do 20°C przy pomiarze (w sensie 1 kropla szybko przyjmie temperaturę otoczenia). @KHOT - od razu na zmarnowanie - jest wtedy okazja do spróbowania
@Navane szczerze mówiąc, to ja po 5 czy 6 warce przestałem mierzyć w trakcie jeżeli robiłem na US-05 albo S04, bo i po co? W zależności od zadanego ekstraktu poniżej 15 blg można spokojnie na dwa tygodnie zostawić i piwo wyjdzie zawsze dobrze odfermentowane i smaczne, a unika się niepotrzebnego grzebania. Przy dwóch tygodniach też z czystym sumieniem można olać zlewanie piwa znad gęstwy na cichą i nie będzie to miało żadnego wpływu na końcowy efekt. Piwo lubi spokój i im mniej zbędnego grzebania w fermentorze, tym lepiej.
@KHOT Zgadzam się. Również nie mierze w trakcie - ale dla początkującego dobrze, żeby wiedział mniej więcej jak rozpoznać kończącą się fermentację. Ja mierze ekstrakt przed zadaniem drożdży i po zlaniu na cichą
@Navane kiedyś za dzieciaka zrobiłem granaty z podpiwka, wybuchały nawet w lodówce.
Update: Drożdże już w dużej mierze opadły. 5 brix, w smaku cytrusowe i chmielowe, spora goryczka na języku gdzieś tam w tle jakieś trawiaste smaki, ale nie maślane. Smaku drożdży nie czuje. Za 3 dni sprawdzę znowu czy coś się zmieniło. Macie jakiś pomysł ile tego granulatu dodać na cichej ?
Wołam komentujących @KHOT @Navane @Wlacza
@Weedler ale w jakim celu chcesz jeszcze dodawać jak rozumiem chmielu? Jak już pisałem, jest to Twoje pierwsze piwko, a już za dużo chcesz namieszać;) jeżeli jest ok to zostaw jak jest. Będziesz miał porównanie przy następnych.
@Navane jak na nowicjusza przystało „czegoś mi brakuje” i masz pewnie racje
Zaloguj się aby komentować