Wesprzyj nas i przeglądaj Hejto bez reklam

Zostań Patronem

Komentarze (6)

Moje mirabelki?

127d3892-7edf-4128-8ec2-252600aae94b

@Distorted Próbowałeś kiedyś powideł z mirabelek? Za⁎⁎⁎⁎ste. Kwaskowe, delikatne do jakiegoś gofra idealne do bitej śmietany, a mirabelek wszędzie pełno 😀

@MarianoaItaliano wyrosło mi to gówno na działce.a drogą głosowania rodzina pozostawiła.przy życiu...dawaj przepis!( ͡° ͜ʖ ͡°)

@AndrzejZupa najlepsze moim zdaniem są powidła bez żadnych dodatków - ale jak mirabelki są bardzo kwaśne (bo czasem są) to można dodać tak ok. 1/4 szklanki cukru na kilo śliwek, nie więcej. Przepis na powidła jest zawsze ten sam - rozgotowujemy śliwki na wolnym ogniu i mieszamy co jakiś czas żeby się nie przypaliły, potem przecedzamy przez sitko żeby pozbyć się skórek i pestek i gotujemy jeszcze trochę aż będzie dość dość gęste i jeszcze wrzące przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. W ten sposób polezą około roku czasu w chłodnym miejscu - na dłuższe przechowywanie można je jeszcze spasteryzować.

@MarianoaItaliano Nie rwać twardych i nie będą kwaśne. Brać takie przejrzałe!

Nie robiłem powideł, ale robiliśmy z teściem zacier 😁 i takie braliśmy. Słodziusie - materiał pierwsza klasa.

@Fly_agaric Zacier to ze spadów najlepszy a te wiadomo że będą słodkie bo przejrzałe 😃 Jednak jak się zrywa nieco wcześniej to mogą być kwaśne 😀

Zaloguj się aby komentować