Tak to jakoś wyszło, że rodzice wydarli mój tłusty zadek na rower.
Dodatkowo mają fajne miejsce, gdzie rosną mirabelki i tam się przejechaliśmy .
#wies #rower
Distorted userbar
0675f1a0-c2b0-4ca8-85b8-caa5ec9a084d
937bee18-2b9e-4fa7-ad0d-a16a13507b50
7eb50a2a-44e9-4d61-9751-bbb77ea516d4
85d21d90-0c73-4aeb-9eec-91db3fd413a6
MarianoaItaliano

@Distorted Próbowałeś kiedyś powideł z mirabelek? Zajebiste. Kwaskowe, delikatne do jakiegoś gofra idealne do bitej śmietany, a mirabelek wszędzie pełno

AndrzejZupa

@MarianoaItaliano wyrosło mi to gówno na działce.a drogą głosowania rodzina pozostawiła.przy życiu...dawaj przepis!( ͡° ͜ʖ ͡°)

MarianoaItaliano

@AndrzejZupa najlepsze moim zdaniem są powidła bez żadnych dodatków - ale jak mirabelki są bardzo kwaśne (bo czasem są) to można dodać tak ok. 1/4 szklanki cukru na kilo śliwek, nie więcej. Przepis na powidła jest zawsze ten sam - rozgotowujemy śliwki na wolnym ogniu i mieszamy co jakiś czas żeby się nie przypaliły, potem przecedzamy przez sitko żeby pozbyć się skórek i pestek i gotujemy jeszcze trochę aż będzie dość dość gęste i jeszcze wrzące przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. W ten sposób polezą około roku czasu w chłodnym miejscu - na dłuższe przechowywanie można je jeszcze spasteryzować.

Fly_agaric

@MarianoaItaliano Nie rwać twardych i nie będą kwaśne. Brać takie przejrzałe!

Nie robiłem powideł, ale robiliśmy z teściem zacier i takie braliśmy. Słodziusie - materiał pierwsza klasa.

MarianoaItaliano

@Fly_agaric Zacier to ze spadów najlepszy a te wiadomo że będą słodkie bo przejrzałe Jednak jak się zrywa nieco wcześniej to mogą być kwaśne

Zaloguj się aby komentować