Najważniejszy jest balans między solą, cukrem i octem/sokiem z cytryny oraz odpowiednią kolejność w wykończeniu tej zupy.
Jak ktoś będzie chciał to napisze ja moja babcia i ja teraz ja robię.
#gotujzhejto #smakidziecinstwa #gotowanie
@Yakamoz dajesz malina
@JesteDiplodokie
Ok, tak na szybko:
Przygotowujesz pulpety standardowo (mielone, cebula, trochę bułki tartej pieprz, sol, jajko)
W garnku woda z zielem angielskim (5-7 sztuk) oraz liść laurowy (5 listków), zagotować do wrzenia. Wrzucamy pulpety i gotujemy aż wypłyną. Później je wyciągamy do miski.
Zalewę w garnku zagęszczamy mąka rozrobiona z wodą. Tak trochę, bez wariactwa żeby nie było za gęste. Później dodajemy śmietanki 30% by zupę trochę zabielić. Następnie w kubku rozbełtane z wodą 2-3 żółtka i wlewamy do zupy by nadać lekko gęstości i koloru. Jak już konsystencja ok,wrzucamy znów pulpety, dosalamy oraz dodajemy cukru i octu. Zawsze robiłem "na smaka" więc nie chu ja nie powiem ile szczypt czy łyżeczek. Zupa ma być słonawa oraz winno-slodka.
W osobnym garnku gotujemy ziemniory, jak już będą gotowe ugniatamy wrzucamy na talerz i zalewamy zupą.
Tak, wiem. Słyszałem już nie raz, że zupa bez warzyw itd i niezdrowa ale jaka dobra ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Yakamoz mam wrażenie że coś podobnego robiła moja babinka ale ona była z Lubelszczyzny.
@Yakamoz można bez wyciągania klopsów z zupy zaciagać śmietaną
@moll No pewnie mozna, zalezy ile tych pulpetow. Mi zawsze duzo wychodzilo wiec latwiej bylo je wyciagnac a pozniej z powrotem wrzucic jak skonczylem sie pitolic z zupa.
@Yakamoz w Bułgarii jest zupa Topczeta z mniejszymi kulkami i z ryżem. Uwielbiam
@Yakamoz dodaj jeszcze koperku kiedyś. U mnie z koperkiem się robi
Zaloguj się aby komentować