Pytam o opinię, bo mam w planach taki zakup.
https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-drewniana-ogrodowa-tradycyjna-konstrukcja-do-wedzenia-ryb-i-mies-16583877566
#jedzenie #kiciochpyta
@razALgul Tak, wędziłem dawno temu i w beczce, tylko jest to o wiele bardziej czasochłonne, mniej powtarzalne plus nie w każdą pogodę będziesz mógł. Oglądałem ostatnio ceny wędzarni elektrycznych i muszę powiedzieć, że od pandemii strasznie ceny poleciały w górę. Jednak jeśli masz jakieś skile do robótek ręcznych to sam bym robił.
@chwastyodkuchni skile mam, ale nie mam materiału. Kiedyś sobie zrobiłem z beczki. Jednak wolałbym taka prawił na, gdzie nie będzie mi się to mięso gotowało w trakcie wędzenia.
@razALgul Ale to palenisko jest malutkie a i tak będziesz miał problem z utrzymaniem zadanej temperatury. Jak masz beczkę to właśnie kanał sobie zrobić do niej.
@razALgul Tu fajny dymogenerator https://allegro.pl/oferta/powermat-generator-dymu-do-wedzarni-zadymiarka-wytwornica-wedzarnia-16552706138
Do tego jakaś grzałka elektryczna ze sterownikiem na temperaturę i w rozsądnych pieniądzach można zrobić samemu.
@razALgul W sumie poczytałem komentarze, jak będziesz trzymał pod dachem jak nie używasz to powinno dać radę. Będziesz musiał wyczuć palenisko i ewentualnie drewno porąbać na odpowiednią grubość. Latem może jeszcze dodatkowy odcinek rury by nie było za ciepło. No i podstawa termometr z alarmem.
@chwastyodkuchni taki mam zamiar, myślałem też o podobnej, ale metalowej. Martwi mnie jedynie, że to będzie taka blacha jak w marketowych grilach, z gownolitu. Będzie się całe chybotac.
@razALgul Metal odpada bez ocieplenia, będzie problem z wygrzaniem i kompensacja pary wodnej w chłodniejsze dni.
@chwastyodkuchni no i wszystko jasne...
Zaloguj się aby komentować
@razALgul Jak ktoś umie,to nawet kilka desek złączy i uwędzi, podstawa to sezonowane drewno, odpowiednia pekla, termometr i odrobina wiedzy. Jeśli chodzi o wiedzę, to polecam stronę fimple na yt.