Zdjęcie w tle
frubel

frubel

Gwiazdor
  • 21wpisy
  • 172komentarzy

Nadworny kucharz, smakosz.Emigrant ,pragmatyk. Książki, blues i rock&roll - 21:37

Cześć, ktoś może polecić jakąś dobrą książkę z zakresu marketingu. Wiem ze jest ich wiele dlatego chciałbym oszczędzić czas i dotrzeć do tych najbardziej wartościowych.
#ksiazki #marketing #ebook

Zaloguj się aby komentować

Postanowiłem ze nauczę się programować. Narazie zaczynam i przechodzę przez Odin Project. Zastanawiam się czy jest tu jakaś społeczność dla osób które tez się uczą i mogą się powymieniać doświadczeniem etc. Może są jakieś grupy na discord dla początkujących? Od tych co są już bardzo doświadczeni w tym temacie. Jakieś rady? Przemyślenia związane z tym jak sami zaczynaliście się uczyć kodować?
#programowanie #programista15k #kodowanie

Zaloguj się aby komentować

Odnośnie przegrywow, patostremow, fame mma it itd. Czy nie sądzicie ze jak zacznie się to cenzurować to ludzie na złość i tak będą to wrzucać? Wszystko co zakazane przyciąga i było tak od zawsze. Trzeba to tagować, wrzucać na czarna listę i po prostu nie udzielać się w tych tematach. Odizolowanie się od takich społeczności zdziała więcej niż zakazy i wpisy do regulaminów. Ludzie są różni a zakazywanie czegoś, szczególnie w internecie może odnieść odwrotny skutek.
Jeszcze jak byłem na wykopie to miałem tą całą patologie na czarnej liście i było super. Polecam.
Szanujmy siebie i wolność wypowiedzi. Jeśli ktoś nie potrafi się zachować od tego jest moderacja aby tym się zajmować. Doprecyzujcie regulamin. Przypnijcie go gdzieś na górze żeby każdy widział.
Wyciągnijmy wnioski z tej lekcji.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Oficjalnie doczekaliśmy się pierwszej afery z moderacją na hejto. Historyczna lista obecności.
CzajkaRuchajka

@fxd jeśli jestem normikiem, to mogę się użalać, czy muszę być prawdziwym twardzielem?

CzajkaRuchajka

@Rozpierpapierduchacz @Aquamen @frk już chyba wiem od czego pochodzi nazwa hejto. Czuję się jak idiota, broniąc #przegrywu, ale wy potraficie pisać inaczej, czy tylko w stylu budki z piwem?

Lukmat

Ja sam zaliczam się do mgtow, ale na wykopie nic mnie tak nie wkurwiało jak:

-p0lki, chady, narzekanie na wzrost, szczękę, mordę czy ch%@ wie co

-wbijał taki kilkaset postów typu: "niech mnie ktoś przytuli" lub "ruchać mi się chce" lub "jak tutaj popełnić samobója"

Zrobiło się kółko wzajemnej masturbacji komentujące i plusujące nawzajem to gówno. Wymyślili słowo "normictwo", którego nigdzie indziej nie ma. Zaczęli wyzywać tych, którzy się nie zaliczają do kręgu zjebów.


Żeby nie było:

Admin postąpił w sposób nieprofesjonalny. Należy dodać do regulaminu, że taka treść jest niedozwolona. Zacytować regulamin, a jak coś burczy to wtedy zbanować i tyle.

Admin, który rzuca wiązanką bo ma zły dzień nie ma chyba więcej niż 20 lat

Zaloguj się aby komentować

Tradycyjny świąteczny obiad w Wielkiej Brytanii.
Indyk, pieczone ziemniaki, marchew, pigs in blankets( kiełbasa owijana w bekon) brukselka.
165e7526-336d-4df1-b7f9-0e64bc6b411d
frubel

@NigdyNieZgadnieszGdzieOtwarliParasol To jest rolada, w restauracjach nie piecze się już tradycyjnie całych indyków.

NigdyNieZgadnieszGdzieOtwarliParasol

@frubel i tak gówniana porcja moim zdaniem. Na obiad świąteczny to spodziewałabym więcej mięska i mniej ziemniaczków. Jak w domciu

frubel

@NigdyNieZgadnieszGdzieOtwarliParasol Zdjecie może ze złego kata ale tam są jeszcze 2 takie plastry mięsa pod spodem. Pamiętaj ze to restauracyjna porcja czyli musisz mieć sile żeby zjeść starter i deser

Zaloguj się aby komentować

Danie do oceny.
Polędwica wołowa, seler, marchew, jarmuż, powidło śliwkowe, sos z czerwonego wina i musztardy.
8072021a-ae04-4c57-b8c7-f56ce9aa138f
Terrano

Wywal to wszystko oprócz polędwicy i będzie lepsze

stoopido

Takie fajne danie kolega zepsuł tym zielonym paskudztwem. No ja się pytam jak tak można?

frubel

@stoopido @Terrano Bo teraz gotuje się z sezonowych, lokalnych produktów i zwraca się na to co raz większą uwagę.Otwiera się dużo biznesów gdzie minimalizuje się marnotrastwo i odchodzi od produktów zwierzęcych aby podtrzymac zrównoważone środowisko. To jest duży trend na zachodzie i zwraca się na to uwagę. Co raz więcej ludzi zaczyna patrzeć co jedzą, od kogo i na walory zdrowotne. Warto się nad tym zastanowić w szczególności jeśli chodzi o lokalny produkt zamiast importowanego.

Zaloguj się aby komentować

Wstaje rano, przeglądam hejto i sam kurwa nie wierze. Wielu nowych ziomeczków, wpisów,ciekawych informacji, normalnie miód na moje oczy. Go hejto! Na naszych oczach tworzy się nowa społeczność. Białek może być dumny.
pawel-mikolajuw-rak-krol-albanii

@frubel ja już nie wchodze na wykop, sram na ten pisowski portal

WordPressDeveloper

@pawel-mikolajuw-rak-krol-albanii otóż właśnie, ja tam usunąłem jedno konto, drugiego nie, bo nie pamiętam hasła i mam to w dupie... po prostu nie ma co wracać, bo i nie ma po co, z jakiegoś powodu jesteśmy tutaj

frubel

@Pendunate Tez mam nadzieje ze pojawi się dużo znalezisk, trzeba poprawić tą strefę aktywności.

Zaloguj się aby komentować

Pouek

Anioł zwiastujący kiszone dryblasy

Vinzenty

@TenebrosuS szanuję, zawsze to trochę kolorytu, w tym smutnym jak noc listopadowa państwie


A fakt, że za kontrowersyjnymi strojami idzie jeszcze działalność charytatywna tylko dodaje całej sprawie kolorytu


Całym sercem antypis, ale takich ludzi szanuję

Zaloguj się aby komentować

Przepis na prosty i szybki sos czekoladowy, który ma dosyć długi termin spożycia. Przepis można podzielić na 2 lub 3 razy jeśli ktoś potrzebuje mniejsza ilość. Sos trzymać w lodówce. Do przywrócenia płynnej konsystencji można użyć mikrofali.
1 litr wody
500g cukru
250g kakao w proszku
500g ciemnej czekolady około 73%
1- Wodę I cukier doprowadzić do wrzenia
2- Dodać kakao i czekoladę, mieszać aż się wszystko rozpuści
3- Sos przepuścić przez sitko i ostudzić.
stoopido

Lubię przepisy w takiej postaci, a nie 10 minut na YouTube gdzie 90% czasu jest o niczym, czy jeszcze gorzej na jakimś blogu kulinarnym gdzie przed przepisem historia rodziny do 5 pokoleń wstecz jest preludium do właściwego przepisu!

BillyFuckboy

@stoopido to wlasnie dlatego zaczyna sie cenic recznie zapisane kajety babek, ciotek czy innej zenskiej czesci rodziny.

Niesamowicie wkur... jest gdy zamiast wspomnianego opisu masz

  1. Etymologię slowa nazwy przepisu plus historie rodziny.

  2. Historie rodziny plus etymologię slowa nazwy przepisu.

  3. Costamcostam plus poprzednie dwa.

Zaloguj się aby komentować

Potrawa do oceny. Flądra, puree ziemniaczane, wędzone małże, sos śmietanowy.
849fcddb-0cec-4fe9-8a0f-219d5a7b653f
Opornik

@frubel Hm, ciekawe. Może faktycznie, nie wysycha tak i trzyma się kupy... niegłupie. Ale jak gotowałeś, to nie łamała się przy zwijaniu?

frubel

@Opornik Zwijasz surowy filet z ryby do środka najlepiej.. Wrzucasz do cieczy która prawie się już gotuje. Ważne żeby woda nie gotowała się jak szalona bo to uszkodzi rybę. To jest dobra technika na ryby płaskie.Trzeba być delikatnym po prostu i wszystko powinno być ok.

Opornik

@frubel A, no tak, zapinasz przed gotowaniem, nie po. Dobry trick, spróbuję. Jak już wyżrę wszystkie wigilijne pozostałości, czyli pewnie za 2 miesiące.

Zaloguj się aby komentować

Tak się zastanawiam nad tym i sam nie wiem dlaczego, ze na wykopie są Mirki i mirabelki. Jakie imiona przyjmą zatem użytkownicy hejto ? Z dupy myśl ale może jakieś pomysły? Wiem ze to może wyjść dopiero z czasem ale fajna alternatywa by była.
PanDemia

@frubel jak to sie mowi byla baba nie ma baby

Sam_w_domu

@dywagacja @zuchtomek straszny cringe. Wywoluje u mnie awersje do calego portalu. Nie ma to nie dosc ze zadnego sensu to jeszcze nie ma to nic wspolnego z nazwa portalu ani nie istnieje imie "Tomkinia".


Wymyslil to jakis ulom i mam wrazenie ze sporo osob to zwyczajnie odrzuci.

zuchtomek

@Sam_w_domu No Tomkinia to maksymalnie najgłupsze nieistniejące imię Ale co ja mogę - od wczoraj tu jestem i raczej nie będę używał to może oddolnie wytworzy się coś nowego

Zaloguj się aby komentować

Mialem dzisiaj zacząć pisać prace licencjacka a siedzę na hejto od rana. To się nie może dobrze skończyć
frubel

@Miedzyzdroje2005 Wszystko można robić tylko nie usiąść i zacząć pisać lol. Masakra

frubel

@dywagacją Dzięki za dobre słowo. Planowanie jest najgorsze, później już będzie z górki.

Fifonge

@frubel spokojnie, dwa rozdziały inżynierki poprawiłem (a właściwie pisałem od nowa xD) w weekend przed ostatecznym terminem oddania więc dasz radę!

Zaloguj się aby komentować

Następna