Zdjęcie w tle
GazelkaFarelka

GazelkaFarelka

Gruba ryba
  • 495wpisy
  • 6052komentarzy
Bananowcowy update. Musa Basjoo. Wypuścił 5 nowych liści. Jeden liść usechł. Po zrobieniu zdjęcia ucięłam.
#bananowiec #roslinydoniczkowe

Link do poprzedniego wpisu:
https://www.hejto.pl/wpis/pomidory-wlasne-sa-cytryny-tez-teraz-pora-na-banany-zany-face-kwiatydoniczkowe
bd6b9971-cb33-4d47-8a02-32aca53fd53b

Zaloguj się aby komentować

Po tygodniu zimna, chmur, deszczu i temperatury w okolicy +3 nad ranem, w domu spadła temperatura do 22,5 stopni w najchłodniejszym pomieszczeniu. W poniedziałek wyszło słoneczko i z powrotem, za darmo nagrzało do 24,5 stopni. A jak u was? Włączyliście już w ogrzewanie (albo włączono wam, jeżeli robi to spółdzielnia)?

#ogrzewanie #dom
#ankieta

Włączyliście już ogrzewanie?

543 Głosów
bartek555

Ile wy macie stopni na tej chacie normalnie, ze spadla do 22,5? U mnie 22 i chodze na golasa. Spicie tez w takim goracu?


Btw. Pewnie duza czesc z tego powyzej idzie na garaz, bo tam tez ustawione na 22 st, bo termostaty beda dopiero w przyszlym tygodniu

Jaskolka96

Generanie zauważyłam że w moim otoczeniu kobiety zazwyczaj wolą wyższe temperatury w domach, a mężczyźni niższe. Nie wiem czy tak jest rzeczywiście, czy tak się tylko złożyło w moich kręgach. Ja lubię ciepło i od zeszłego tygodnia grzejniki rozkręcone na 3,5 (jakieś 22 stopnie) w pokoju i dziecięcym. W kuchni i łazience jeszcze nigdy nie użyłam grzejnika, bo są od środka bloku, a kuchnia choć ma okno, to jednak kuchenka nagrzewa podczas gotowania wystarczająco. Mąż jak jest w domu to zawsze skręca i balkon na oścież zostawia, a potem lód taki, że stopy do podłogi przymarzają

VonTrupka

>469 Głosów


że ile?!

tu nie ma tylu użytkowników (☉__☉”)

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
No i nadszedł czas na #pokazmorde
Kto zgadnie, gdzie było robione to zdjęcie?
9a09c459-bb67-4a58-a0a4-d8f3cec889ec
Pan_Buk

@GazelkaFarelka Pomijając już, że obraz jest mniejszy niż pudełko czekoladek, to zwykle w Luwrze kłębi się przed nim setka osób cykających sobie zdjęcia z Mona Lisą.

conradowl

Duża ta Mona Lisa, inaczej pamiętam

Zaloguj się aby komentować

Może niewiele grzybów dziś ale za to przynajmniej zmokłyśmy. Ale w sumie nie o grzyby tu chodzi.

#grzyby
a757dd61-367b-4deb-b38b-df159e48b0ae
TheLikatesy

@GazelkaFarelka co innego masz powiedzieć, przy takich zbiorach

cebulaZrosolu

@GazelkaFarelka


Ale w sumie nie o grzyby tu chodzi.


Tak mówią Ci co mało grzybów znaleźli :)

Kronos

Chodzi o dokarmianie kleszczy.

Zaloguj się aby komentować

Niedawno na Netflixie pojawił się sequel filmu "Platforma", co przypomniało mi to dzieło.

Ciężko opisać ten film, aby zbyt wiele nie spojlerować. Najlepszym słowem, którym można go opisać, jest "alegoria". Niektórzy (którzy nie zajmują się zbytnio myśleniem abstrakcyjnym) określili by go słowem "zryty", ale ja bym tego słowa nie użyła, choć jest trochę mocnych scen i gore. Ale to jest środkiem, aby przekazać coś, zmusić widza do refleksji, a nie ma na celu epatować brutalnością samą w sobie. Nie jest to klasyczna opowieść, która ma bohaterów, akcję i finał, której oczekuje większość widzów oglądających filmy - a raczej obraz, na którym jak na dziełach Hieronima Boscha albo w "Piekle" Dantego oglądamy właśnie alegorie odnoszące się do ludzkości, hierarchii społecznej, systemów społecznych i ekonomicznych, wartości, religii. Troszeczkę przypomina mi film "Lobster", gdzie też mamy pewną dziwaczną rzeczywistość, która portretuje stosunki międzyludzkie.

Wszystko to zabrzmiało bardzo mądrze i nudnie, ale to nadal kawał dobrej rozrywki, nie zaśniecie po pierwszych piętnastu minutach. Polecam oczywiście najpierw część pierwszą, a potem drugą.

#filmnawieczor #film #netflix
NatenczasWojski

@GazelkaFarelka mnie się również bardzo podobało ale przydałoby się aby jednak twórcy zwrócili uwagę na więcej realistycznych detali.


na przykład na stole nie ma ilości dań dla każdego a jest niby tak mówione. Czy aż 333 poziomy są tylko po to aby było 666 więźniów? Ale ten symbol nie jest w żaden sposób ukazany i wykorzystywany po co więc aż tyle ich robić?


krew wypływająca ze starych zwłok. Grubasy które nie chudną po miesiącu bez jedzenia itp itd.


wiadomo że są rzeczy które trzeba przyjąć takie jakie są np lewitujący stół ale o resztę detali fajnie jakby zadbali. Artystę poznaje się po przywiązaniu do wydawałoby się nieistotnych detali ale budujących dzieło.

michalnaszlaku

@GazelkaFarelka Dotarłem do końca podróży, mój ślimaczku, i fajnie się oglądało, ale z zakończeniem mam problem, bo znów tak średnio ogarniam. Liczyłem na mniej akcji, a więcej porąbanych wątków, ale jeśli będzie kolejna część, to z miłą chęcią zobaczę.

conradowl

Pierwsza część coś w sobie miała, drugą obejrzałem trzy dni temu i jakoś nie trafiła do mnie. Tak jakby próbowano mi drugi raz przekazać to samo, zamiast coś nowego.

I to jest częsty problem sequeli. Brakuje już elementu zaskoczenia.

Zaloguj się aby komentować

Jesieniarskie klimaty c.d.

Jeszcze mam zatrzęsienie pomidorów, będzie kolejna porcja konfitowanych. Słój grzybów zebranych tydzień temu. Przy moim zużyciu wystarczy chyba na parę lat. Trochę warzyw od mamy - wypróbowałam przepis na domowe kostki bulionu warzywnego z warzyw pieczonych w piekarniku. Dorzucilam parę kawałków grzybków. Zapach jest nieziemski. Ciasto na chleb fermentuje w misce. Na obiad był barszcz ukraiński.

Nogi już mi trochę w dupę włażą. A jeszcze chciałam upiec ciasto i zamarynować szynkę do pieczenia na jutro na obiad.

#jesien #gotowanie
ca1314dc-432f-476a-98b6-ee470b7d67a1
57f70b60-299b-4d39-bef1-6211a389f99e
9ebe7e34-907c-4544-8e2a-9b3ac856d57d
b6d259b3-b1a6-42df-ba45-67ec969758dc
Lubiepatrzec

@GazelkaFarelka takie domowe to wszystko, takie ciepłe. Aż przyjemnie się czyta, bo wiem, że nie często domy żyją tymi wszystkimi przetworami, chlebem...

Zaloguj się aby komentować

Zdradzę wam tajemnicę.

Gdzieś w czeluściach zamrażarki, pomiędzy pudełkami po lodach zawierającymi koperek, warzywa, mięso, znajduje się jedno opakowanie, które naprawdę zawiera lody. Tylko matka wie, które i żre je sama, w tajemnicy przed dziećmi.

#heheszki
a00ea8ee-9251-4406-866f-b2e8495e36cf
conradowl

Miałem kiedyś lody o smaku wasabi.

Tydzień azjatycki w Lidlu był, chciałem spróbować.

Pistacje bym wszamał, tamte poszły do kosza

no-name

Jak to u wielu kobiet w pewnym okresie życia, włączył się właśnie program transformacji w pączką.

Zaloguj się aby komentować

Ruska propaganda szczuje przeciwko imigrantom w zachodniej Europie, a widać że nawet nawet hordy muzułmańskich Turków nie są w stanie obniżyć tak poziomu życia jak obecność ruskich

https://x.com/xruiztru/status/1841811860410032421

#heheszki #polityka
lechaim

OSW ma fajny materiał o współczesnych Niemczech w kontekście podzialu/zjednoczenia wschodu z zachodem. Polecam.

Zaloguj się aby komentować

Schab pieczony ze śliwką. Zgodnie z instrukcją od @moll wolno pieczony na 160 stopni ponad 4 godziny. W końcu mi nie wyszedł jak podeszwa. Trochę suchy, ale chwilę namoczył się jeszcze w sosie na bazie sosu własnego.

#gotowanie
fe1c4745-b7e8-453a-a04a-e1ed6ce031da
Mr.Mars

@GazelkaFarelka Musisz zrobić relacje na żywo ze swojej kuchni. @moll w trakcie będzie udzielać bieżących instrukcji.

macgajster

zasada jest jedna: nie łączymy słodkiego z wytrawnym ( ‾ʖ̫‾)

ława_oburzonych.jpg

Zaloguj się aby komentować

Mam zajawkę na kolejny sezon ogrodniczy - odmiany fasoli w różnych kolorach i wzorach.
Nie pytajcie, po co. Jeszcze nie wiem. Może nasypać w słoik do dekoracji kuchni albo do zabawy dla dzieci?

Wołam @moll bo ci się spodoba

#ogrodnictwo
7705c3f0-fc38-4f0a-a4ac-916ca848e9a4
c9fc37a4-d6f1-41b9-98d5-a3e4bda9c26f
dc3f48fa-531b-4fab-9f21-fba47eacb00a
0377a7ec-b2cb-49d4-bf33-f844ba80ca0a
Mr.Mars

@GazelkaFarelka Zasiej na wiosnę ze 2 hektary fasoli.

5tgbnhy6

@GazelkaFarelka podobno mozna bean baga wypelnic fasola

monke

@GazelkaFarelka fasola jest fajną rośliną. Sądzę na balkonie przy kratce co by mnie trochę od sąsiadów zasłoniła.

Zaloguj się aby komentować

Tosty z konfitowanymi pomidorkami i mozzarellą.
Jeszcze coś zielonego by się przydało ale nie mam pod ręką.

#gotowanie
c988d91a-03e9-4a44-b424-875f5ff326f9
Cybulion

Koperku w pudelku od lodów nie masz w zamrazalce?

Mr.Mars

@GazelkaFarelka Tosty mogą mieć różne oblicze.

UncleFester

@GazelkaFarelka Zeznawaj jak robiłaś, wyglądają smakowicie.

Zaloguj się aby komentować

Pomidorki konfitowane, jakie to dobre. Jak ktoś lubi klimaty słodko-wytrawnie typu żurawina czy powidła śliwkowe do mięs, to polubi też takie słodkie pieczone pomidorki z przyprawami. Alternatywa suszonych - ale są miękkie i można je rozsmarować na chlebie, grzance lub dodać do spaghetti.

Poza tym idealny sposób na zagospodarowanie pomidorków koktajlowych na koniec sezonu, kiedy nikt nie chce już ich jeść i wiele wisi już mocno dojrzałych, zcukrzonych.

Następna partię zrobię w male słoiczki i zapasteryzuję.

#pomidory #gotowanie
4ab5f806-5b22-4f7b-9eb6-c3a5e2ca0426
voy.Wu

takie zcukrzone pieczone pomidorki brzmią nieźle

Mr.Mars

@GazelkaFarelka W twojej spiżarce to muszą być same dobre rzeczy.

lipa13

@GazelkaFarelka Jak już robisz smaka to jeszcze podrzuć przepis

Zaloguj się aby komentować

Dużo jeszcze pomidorków koktajlowych, ale już nikt nie chce ich jeść. Pierwszy raz próbuję zrobić konfitowane pomidorki. Ciekawe, co z tego wyjdzie.

Swoją drogą nasiona tej krzyżówki kosztują więcej niż najlepszy kolumbijski towar (płaciłam 30 zł z dostawą że Szwecji za 8 sztuk!), ale są totalnie tego warte. Zaczynają owocować jako pierwsze, kończą jako ostatnie, owocują obficie, nie wybrzydzają na warunki glebowe.

#pomidory
7c9d5eb3-e000-4e18-b322-4a68383dd37b
moll

@GazelkaFarelka co to za cuda?

Zaloguj się aby komentować

I naszedł czas na uroczo pałające rumieńcem kronselki. No po prostu są takie piękne, że nie mogłam na nie patrzeć jak leżą pod drzewem. Top 1 odmiana, jeżeli chodzi o ciasta. Rozpieka się idealnie, zupełnie nie puszczając zbędnej wody. Dzisiaj ciasteczka cynamonowe (tym razem dużo więcej przyprawy) oraz szarlotka.

#domowewypieki
82329ea7-1a1d-4e3f-baa0-83d2fcd8e6e9
68b3c6e1-2599-4c63-8ddf-ed3b973e9b9c
ca727a6d-0c2d-4c55-b798-ecc757c2f347
ErwinoRommelo

Uuu szarlotkę to ja lubię

Zaloguj się aby komentować