Zdjęcie w tle
Chilihead

Społeczność

Chilihead

30

Społeczność Hejto, którzy mają frajdę z hobby uprawiania i smakowania ostrych papryczek chili.

Dziś rozpoczynam paprykowy sezon 2023 ( ͡° ͜ʖ ͡°) W tym roku żadnych superhotów nie posadziłem, ale bardzo łagodnie też nie będzie. Oto lista odmian które w tym roku planuję wyhodować:
  • Sweet Banana
  • Tabasco
  • Serrano
  • Bulgarian Carrot
  • Fidalgo Roxa
  • Bishop's Crown
  • Peperoncino Lombardo
  • Aji Mango
  • Corno di toro rosso
  • Black Hungarian
W tym roku nasionka doczekały się elektrycznego inkubatorka (pic rel), bo poprzednimi laty skarżyły się na ziąb i słabo kiełkowały... Będzie też doświetlane, ale to za minimum tydzień jak pojawią się pierwsze zielone misie w ziemi ( ͡o ͜ʖ ͡o)
#chili #chilihead #ogrodnictwo
17b825c6-a113-4cd3-b66e-e81dd0bea47e
grubynaszosie

@rumczyslaw jest spoko, ale nieźle dałem ciała ( ͡° ʖ̯ ͡°) zapomniałem jednego dnia podlać i środkowe korytka mi wyschły... Pewnie zabiłem te sadzonki...

ac35499a-863a-4c00-82cc-ed7ea7d39381
rumczyslaw

Podlewasz codziennie ? Ja jakoś co 3 dzień, ale mam przykryte pokrywką.

grubynaszosie

@rumczyslaw też mam przykryte, tylko do zdjęcia ściągnąłem. Podlewam codziennie, ale mata grzewcza mocno grzeje sadzonki i ziemia się przesuszyła

Zaloguj się aby komentować

Growlog 05 - 03.02.2023r.
Roślinki tak jak i my, szukają światła. Zapikowałem Explosive Ember do paperpotów. Reszta papryk z inkubatora idzie do kosza (jak zawsze mi szkoda wyrzucić). Czekam na rodzynka brazylijskiego. W pudło poniżej wysiałem wczoraj pelargonie a dziś po całonocnym moczeniu posieje passiflore. Temp. w pomieszczeniu to od 22-25 stopni a przy grzejniku jeszcze cieplej więc może coś z tego będzie.
#ffgrowlog #growlog #chillihead #chilli #chili #ogrodnictwo #papryka
10741dc1-5edb-4d58-9ce2-b5c8bce35521
a23d439e-aeac-46e5-94a2-97da290a4608
polutt

fajny i prosty organizer na kielki

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Iakby ktoś się zastanawiał czy kupić sobie do piwka, to nie warto.
Ostrość na poziomie keczupu pikantnego Pudliszki.
Extreme to nazwa hadlowa pasująca jak Masakrator na odżywce bialkowej.
#chili #ostrejedzenie #zalesie
32a58fca-33f4-473a-9727-16a22679a201
razALgul

@polutt sam byłem w szoku, spodziewałem się właśnie takiej mocy, jak przy tych kabanosach...

polutt

@katarzyna-bluesky uprawiam chili, dodaję do każdej potrawy do której ostrość pasuje, a "chińczyk" to obowiązkowo, ale jakiejś super tolerki to ja nie mam. Habanero na surowo jest dla mnie nie do przejścia, a do caroliny nawet nie startuję. Ja lubię ostrość jako dodatek, bo za dużo kapsaicyny tłumi wg mnie odczuwanie smaku potrawy.

Ale czasem lubie popatrzeć na kozaków co to nie oni i gdy najebani zamawiają pizze z ekstra papryczkami, a potem się ksztuszą, czerwienią... więcej dla mnie zostaje.

katarzyna-bluesky

@polutt Masz większą tolerancję. Znam zawody z przyjmowaniem pikantnych papryczek, nie z autopsji. To mnie nie kręci. W naszej kuchni (mówię ogólnie - rodzina, znajomi) próbujemy różnych rzeczy, ale oddzielnie jest zawsze sos "piekło".

Zaloguj się aby komentować

Growlog 04 - 30.01.2023r.
No dzień dobry Coś się zadziało przez weekend. Jak widać nasiona zebrane w 2018r. wykiełkowały pawie wszystkie tylko w różnym czasie. Przechowywane były w woreczkach strunowych. Plan jest taki: Jak pojawią się korzonki po bokach pejperpotów to wtedy pójdą do małych doniczek albo tacek transportowych z ziemią (można je dorwać za friko ze sklepów - takie małe zero waste).
#ffgrowlog #growlog #chillihead #chilli #chili #ogrodnictwo #papryka
0188d1b5-e9ef-43ec-9529-1eaddd1ad9ef
88439ecf-f2dd-4419-ad7f-7e0ebe120c81
Fearaneruial

eh... masz rację, czas zacząć jeśli się chce sadzić w tym roku

Zaloguj się aby komentować

Jak co roku.
Mącznik zżera młode liście.
Papryczki na strych i leci oprysk z mospilanu.
O dziwo, obie rośliny stoją obok siebie, a żerowały na tylko jednej.
#chili #ogrodnictwo #chilipolutt
d4c046ae-c3f3-40b4-89d7-35d775be79cc
Anhed

@polutt mospilan na mącznika? przecież to pestycyd

frost_frank

@polutt Doniczka po prawej jest ceramiczna, starego typu odmalowana farbą? Zapisuje się na szkolenie z bonchi

polutt

@frost_frank nie, to plastikowa. Znalazłem ją ciepniętą na ogrodzie zewnętrznym Auchana. Fajna, dwuwarstwowa, 13 litrów. Szkoda, że była tylko jedna.

Bonchii to nie moje klimaty, ja po prostu tak prowadze wszystkie chili

Zaloguj się aby komentować

Growlog 02 - 25.01.2023r.
Nasionka ruszyły. Mają dobre warunki pod grzejnikiem. Ruszyły nawet Lemon Dropy zebrane w 2018r. - jestem w szoku. Następny etap to wrzucenie w paperpoty zanim korzonki wrosną się w gazę. Pewnie zrobie to jutro.
#ffgrowlog #growlog #chillihead #chilli #chili #ogrodnictwo #papryka
73a197ae-caee-4422-a31a-da00005760b9
frost_frank

@Atarax Hold your horses. To nie że późno tylko ja zacząłem wcześniej Mam dostęp do grzanej folii wiosną i przez to tak wcześnie

Cersei

@Atarax ja będę wysiewac w drugiej połowie marca

frost_frank

@Cersei też ma to sens bo jak jest długa ciepła jesień to jeszcze cały październik można kosić ostre

Zaloguj się aby komentować

"Nic nie robię w tym roku" - tak powiedziałem ja. Zmienił to @polutt i jego poradnik chilli. Moja lista papryk:
  1. Lemon Drop
  2. Candle Fire
  3. Little Elf
  4. Czech Black
  5. Tangerine Bell
  6. Explosive Ember
  7. Rodzynek Brazylijski - Legutko
Nasiona stare - 2018,2019 r. Jak wyrosną to super, jak nie to coś kupię. Ogólnie to będą na parapet i na dwór. Chyba jeszcze się skuszę na Jalapeno.
#growlog #chillihead #chilli #chili #ogrodnictwo #papryka
fc4b8075-0be6-4993-b649-d001aefe8c25
NocnyLotnik

@Torgerd @frost_frank nawet pod folie to za wczesny wysiew.

frost_frank

@Torgerd @NocnyLotnik Słowo klucz - teść, teść ogrodnik z ogrzewanymi tunelami

SlavedWizard

Masz jakies nasionka papryk ciekawych smakowo o niskiej ostrosci albo ktos spod tagu? Troche mi w tym roku zbraklo

Zaloguj się aby komentować

Przegląd moich ulubionych odmian papryczek #chili
Chiltepin
Gdzieś wyczytałem, że jest uznawana za matkę wszystkich papryczek, później chyba w jakimś Galileo było o tej odmianie więc postanowiłem spróbować wyhodować – w domu, na parapecie.
Już kiełkowanie wskazywało, że będzie wesoło. Gdy inne papryki już miały pierwszą parę liści właściwych to ta dopiero kiełkowała. Gdy tamte już się rozwidlały to ta przy samych liścieniach zrobiła sobie dwutygodniową pauzę. Taka opóźniona sierotka. Co do rozwidlania, heh, ona tego chyba nie lubi. Można ją ciąć, ciąć, ciąć a i tak rośnie jeden pionowy badyl. Dodatkowa zaleta – bardzo odporna na słońce. Jedyna odmiana, której liście nie dostają poparzenia i nie więdną od upału nawet jak podłoże wyschnie na pieprz.
Dopiero przy jakimś 9 piętrze liści i ciągłym ucinaniu szczytu rośliny wzięła zaskoczyła. Z każdego możliwego miejsca puściła boczne pędy. Super? Otóż nie. Bo te rozwidlenia to były po prostu proste łodygi bez swoich rozwidleń wystające za roślinę. Czasem taki kikut wystawał na bok i łamał się pod swoim ciężarem. Bez sensu. Dziesiątki cięć szczytów później coś zaczęło się dziać i w końcu był materiał do formowania.
Ale sierotka dalej była sierotka. Gdy inne papryczki już miały owoce to chiltepin dopiero wypuścił 1 (słownie jednego) kwiatka. Jak się pojawił 2 to się cieszyłem jak głupi. Dużo ścieków przez Odrę przepłynęło zanim było ich kilkanaście.
Chyba gdzieś pod koniec listopada zebrałem trochę owoców. I te owoce mnie zachwyciły. Po prostu pyszne. Mały owoc, a spokojnie mogę napisać, że jest ostrzejszy od habanero, ale to taka inna ostrość. Nie wiem jak to działa, że niektóre łagodniejsze papryczki jarają pysk przez 10 minut, a niektóre ostrzejsze palą tak chwilowo, tylko w czasie jedzenia. Chiltepin należy do tych, że palą krótko, ale intensywnie i przyjemnie. Nie mają goryczki, a wręcz słodkość, smak papryki nie dominuje w potrawie tylko daje taki przyjemny posmak. Do chińczyka z makaronem, ostrej pomidorówki, zupy tajskiej jest idealna.
Pierwsze zimowanie przeszła trochę na słowo honoru, bo na skraju uschnięcia zmieszanego ze skrajnym przelaniem. Ale odbiła, wypuściła dużo nowych odnóg, zachwycając oko i ozdabiając pokój swoim wyglądem (i rozmiarem, bo przypominam, ja mam uprawę parapetową w domu). Teraz chiltepin przechodzi drugie zimowanie i myślę że roślina zostanie ze mną na bardzo długo.
91a8ac91-7ca9-4e17-a741-21d9fb23e4cd
c3131411-d676-4493-b99d-43ca87632702
661b877f-1357-4ec8-be38-e1a6a27df012
38fc25ca-d3ef-4b7c-8b1f-4ecc1b20637a
19919323-aaa9-4193-84ec-fb2eaa3d671e
Serek_Niehomogenizowany

@polutt Mówisz, że idzie to domyć? Bo kiedyś Carolinę zmieliłem w młynku do kawy i później chciano mnie zamordować, musiałem wszystko rozkręcać i czyścić

polutt

@Serek_Niehomogenizowany i tu jest wyższość metalu nad plastikiem. Plastik i 10 razy umyjesz a i tak będzie zabarwiony na czerwono i będzie miał jeszcze trochę ostrości na sobie. Myję normalnie płynem do naczyń.

Skinnerbox

Bardzo dziękuję za ten wpis, właśnie czekam na kuriera z nasionami. Nie mogę się doczekać najbliższego sezonu ( ಠ ͜ʖಠ)

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia