Ají Limo vel. Ají Limón, Lemon Drop

Ají Limo vel. Ají Limón, Lemon Drop

hejto.pl

Papryka o cytrynowym smaku? Tak, nazywa się Aji Límo lub po prostu „papryka z Limy”.

O odmianie

capsicum baccatum

SHU do 20000 (lekko ostra)

Aji Límo należy do gatunku capsicum baccatum, które są znane ze swoich charakterystycznych smaków i tolerancji na zimno. W końcu pochodzą z Andów, które miewają mroźne okresy. Jest to jeden z powodów, dla których stały się niezwykle popularne w Anglii, gdzie chłodne noce mogą zahamować wzrost wielu papryk. Baccatum są również wyjątkowo odporne na mróz, więc łatwo jest przedłużyć ich sezon wegetacyjny znacznie poza sezon innych papryk.
Wiele stron internetowych o paprykach stworzyło błędne przekonanie, że aji to specyficzny rodzaj papryki. „Aji” to hiszpańska transliteracja axi,z języka arawackiego (jeden z rdzennych języków na większych Karaibach) oznaczającego pieprz/paprykę. Aji stało się ogólnym terminem w całej Ameryce Południowej dla papryki, niezależnie od gatunku lub odmiany.
Zgłębiając się w historię doszedłem, że to w USA zmieniono jej nazwę na aji limón i z tego limón zrodziła się później nazwa Lemon Drop tłumaczone wprost na kropla cytryny.


Wygląd

Chyba najłatwiejsza w uprawie odmiana z jaką miałem do czynienia. I do tego największa, jeżeli chodzi o uprawę na parapecie w mieszkaniu. Im większa donica – tym większa roślina, nie ma ograniczeń jeżeli chodzi o krzewienie się i ilość owoców. A tych owoców może mieć tyle, że się gałęzie uginają. I mówię to serio.
Intensywna i gęsta zieleń idealnie kontrastuje z jaskrawo-żółtymi owocami. Obok walorów smakowych po prostu pięknie wygląda jako roślina ozdobna.
Zimowanie znosi w taki sposób, że nawet nie zauważa, że jest zima. Po prostu ją przycinam zaraz po zbiorach, zostawiam na parapecie, a ona w styczniu kwitnie.

Owoce

Owoce rosną podłużne od 3 do nawet 8 cm długości z ostrymi końcówkami. Charakterystyczny cytrusowy smak i jasnożółty kolor dojrzałych strąków natychmiast przywodzą na myśl - i język - rześki aromat cytryny i limonki, który równoważy pikantność, która jest poniżej średniego poziomu – od 5000 do 20000 w skali SHU. 
Owoce są mięsiste i bardzo soczyste. Skórka jest delikatna, dzięki czemu idealnie nadają się do jedzenia na surowo, np. na letnią sałatkę.
Idealnie też sprawdzają się jako dodatek do ogórków konserwowych z curry. Przyznam się, że najpierw wyjadam papryczki, dopiero później ogórki.

Same papryczki w occie tez są pyszne. Chrupiące, soczyste i mega cytrynowe.

Im dłużej obrabiana termicznie tym mniej ostra, a bardziej cytrynowa. Sosy bardzo mocno przypominają syrop z zestów z cytryny, które pasują jako świetny dodatek do kanapek i fishburgerów.

#chili #chilipolutt #ogrodnictwo

Komentarze (2)

frost_frank

Smaczna, dość ostra, i absolutna podstawa jeśli ktoś zaczyna przygody z hodowlą chilli. Polecam ją do sosu z gruszką albo mango.

polutt

O kurde bez kitu, z mango na bank będzie wymiatać.

Zaloguj się aby komentować