Piment d’Espelette (Ezpeletako biperra)
hejto.plNajbardziej paprykowa odmiana ze wszystkich papryczek chili
Francuska gmina Espelette - położona wzdłuż południowo-zachodniej granicy w Kraju Basków jest domem papryki espelette. Sprowadzona została do Europy w XVI wieku z Ameryki Południowej lub środkowej i była powszechna w celach leczniczych, dopóki nie odkryto jej możliwości gastronomicznych.Papryka espelette jest podstawą kuchni baskijskiej. Podstawą przez duże P. W całym regionie mielona papryka espelette zastępuje mielony czarny pieprz. Doprawia się nim klasyczną baskijską piperadę, przyrządzaną z zielonej papryki, cebuli i pomidorów (która nawiasem mówiąc odzwierciedla kolory baskijskiej flagi), kiełbaski chorizo, szaszłyki, dodają ją do czekolady, a nawet robią z niej dżem do naleśników.
Mieszkańcy tej gminy poszli nawet o krok dalej i poza codziennym użytkowaniem w kuchni organizują od 1968 roku festiwal na cześć tej papryki.
-
Źródło: https://www.facebook.com/MEDculinaryheritageexperiences/posts/espelette-pepper-fest-on-october-28th-and-29thin-order-to-promote-espelette-pepp/1874758199506486/
Na powyższym zdjęciu widać girlandy z papryki z widocznym znakiem AOC - Appellation d’origine contrôlée – francuski system certyfikacji przyznawanych pewnym regionom geograficznym, specjalizującym się w produkcji ściśle określonych, oznaczonych wyrobów spożywczych.
Jedno co można powiedzieć o owocach tej odmiany to to, że są niesamowicie paprykowe. Nie wiem jaki składnik chemiczny odpowiada za ten smak, ale w tej odmianie jest koncentrat tego aromatu.
Jest łagodna – około 2000 SHU i bardzo, bardzo chrupiąca. Idealna do jedzenie na surowo. A suszona i zmielona jest idealna jako zamiennik kupnej słodkiej papryki.
-
Do czego mogę polecić? Mieszanka podprażonych odmian espelette oraz cayenne jest idealną przyprawą do pieczonego kurczaka. Ale najbardzij marzy mi sięzrobić taką dojrzewająca kiełbaskę a'la chorizo właśnie z espelette.
-
#chilipolutt #chilihead #chili #ostrejedzenie