Ostrość na poziomie keczupu pikantnego Pudliszki.
Extreme to nazwa hadlowa pasująca jak Masakrator na odżywce bialkowej.
#chili #ostrejedzenie #zalesie
Polecam piripiri w buteleczce z Lidla. Kup normalne kabanosy i sobie polej.
Jedyny słuszny kabanos to ten z mojego obrazka, przykro mi.
@polutt gdzie takie dostać?
@patolog bierdonka
@polutt zanurz w tym
@polutt Jalapeno smaczniejsze. Tez nie ostre ale przynajmniej ujdą smakowo
@razALgul Co jqk co, ale muszę przyznać, że Roleski zrobił dobrą robotę tymi ostrymi sosami.
Osoby dobrze tolerujące pikantne potrawy, tolerują dobrze wysoką temperaturę. Np. gen TRPV1, kt zmniejsza skłonność do wiązania kapsaicyny. Long story. M.in. sięganie po ogniste dodatki jest także postępująca z wiekiem degradacją kubków smakowych. Plus uwielbienie pikantnych potraw jest określane jako łagodna forma masochizmu (adrenalina)
@katarzyna-bluesky i swoją drogą kapsaicyna pobudza do działania układ odpornościowy. Z tego co wiem, organizm uruchamia ten sam proces obronny, jak przy oparzeniu.
@polutt sam byłem w szoku, spodziewałem się właśnie takiej mocy, jak przy tych kabanosach...
@katarzyna-bluesky uprawiam chili, dodaję do każdej potrawy do której ostrość pasuje, a "chińczyk" to obowiązkowo, ale jakiejś super tolerki to ja nie mam. Habanero na surowo jest dla mnie nie do przejścia, a do caroliny nawet nie startuję. Ja lubię ostrość jako dodatek, bo za dużo kapsaicyny tłumi wg mnie odczuwanie smaku potrawy.
Ale czasem lubie popatrzeć na kozaków co to nie oni i gdy najebani zamawiają pizze z ekstra papryczkami, a potem się ksztuszą, czerwienią... więcej dla mnie zostaje.
@polutt Masz większą tolerancję. Znam zawody z przyjmowaniem pikantnych papryczek, nie z autopsji. To mnie nie kręci. W naszej kuchni (mówię ogólnie - rodzina, znajomi) próbujemy różnych rzeczy, ale oddzielnie jest zawsze sos "piekło".
Zaloguj się aby komentować