Antipasti czyli nadziewane papryczki chili

hejto.pl

Przepis na idealną przekąskę na wieczór, do kieliszka


Przepis z 300 g papryczek - odmiany najlepiej według swojego uznania, ja osobiście polecam:


  • łagodne odmiany - cherry, czereśniowe, jalapeno

  • trochę ostrzejsze – serrano, santa fe grande


Papryczki myjemy, urywamy ogonki lekko podważając nożykiem lub ścinamy Drugą stroną łyżeczki czyścimy wnętrza z nasion.


Blanszowanie:


  • 0,7 l gotującej się wody

  • 2,5 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • 4 łyżki octu spirytusowego 10% (wlewamy dopiero do gotującej się wody)


Papryczki wrzucamy do garnka i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 6-7 minut


Papryczki odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym otworami do spodu


Papryczki stygną, to jest czas by zrobić nadzienie


  • 120 g twarogu tłustego/śmietankowego wymieszany z

  • 70 g ser typu feta


Nadziewamy papryczki strzykawką, szprycą, jak kto woli, ale delikatnie by nie popękały.


Farsz lekko dociskamy do środka. Najlepiej lekko zwilżonym palcem, by farsz równomiernie wypełnił papryczkę.


Zalewa w ilości zależnej od kształtu słoika (super jest słój Wecka), ale tak by papryczki były całkowicie przykryte olejem.


  • Proporcja ¼ oleju z oliwek, ¾ oleju rzepakowego.

  • Papryczki poukładać serkiem do góry, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i małą gałązka tymianku


Na dno wlewamy ok 50 ml oliwy z oliwek.


Olej rzepakowy nagrzewamy do ok. 80-90°C i od razu wlewamy do słoika


Jeść można od razu, ale po kilku dniach są lepsze. Przechowywać w lodówce.


Smacznego






#chili #chilihead #chilipolutt #gotowanie #gotujzhejto


hejto.pl

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować