Antipasti czyli nadziewane papryczki chili
hejto.plPrzepis na idealną przekąskę na wieczór, do kieliszka
Przepis z 300 g papryczek - odmiany najlepiej według swojego uznania, ja osobiście polecam:-
łagodne odmiany - cherry, czereśniowe, jalapeno
-
trochę ostrzejsze – serrano, santa fe grande
Blanszowanie:
-
0,7 l gotującej się wody
-
2,5 łyżeczki soli
-
2 łyżeczki cukru
-
4 łyżki octu spirytusowego 10% (wlewamy dopiero do gotującej się wody)
Papryczki odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym otworami do spodu
Papryczki stygną, to jest czas by zrobić nadzienie
-
120 g twarogu tłustego/śmietankowego wymieszany z
-
70 g ser typu feta
Farsz lekko dociskamy do środka. Najlepiej lekko zwilżonym palcem, by farsz równomiernie wypełnił papryczkę.
Zalewa w ilości zależnej od kształtu słoika (super jest słój Wecka), ale tak by papryczki były całkowicie przykryte olejem.
-
Proporcja ¼ oleju z oliwek, ¾ oleju rzepakowego.
-
Papryczki poukładać serkiem do góry, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i małą gałązka tymianku
Olej rzepakowy nagrzewamy do ok. 80-90°C i od razu wlewamy do słoika
Jeść można od razu, ale po kilku dniach są lepsze. Przechowywać w lodówce.
Smacznego
#chili #chilihead #chilipolutt #gotowanie #gotujzhejto