Więc jednym z wymienionych powodów jest brak pomysłów na wykorzystanie resztek jedzenia. I ma to sens. W Polskiej kuchni przestaliśmy praktykować wykorzystanie dań tranzycyjnych, które utylizowały by resztki. Głównie wyrzucamy chleb. Kiedyś pamiętam z suchego chleba robiło się wodzionkę. Ale w krainie dobrobytu już się tego nie praktykuje widocznie.
Z racji mojego holistycznego podejścia do jedzenia, uznałem, wrap za jedno z idealnych dań tranzycyjnych, które jest bardzo luźne jeśli chodzi o przepis. Resztka, papryki, chilly, pepperoni, sałaty. Praktycznie wszystko co wrzucisz może posłużyć jako fill do wrapa. Do tego mocny w smaku sos, który będzie dominował.
Dzisiaj takie wrapy z resztek warzyw, fileciki vege z prepingu, które zostały z innych potraw z ostatnich dni. Z silnym sosem Curry, wyszło świetnie kox danie, które wprowadzę jako coś osobnego nie resztkowego.
Często się Polacy zastanawiają, że brakuje im kasy, a pytanie ile tej kasy wyrzucają na śmietnik.
#ciekawostki / #gownowpis / #gotowanie


@DeadRabbit no Polak tyle, a p0lka?