Dziś od 6:30 warzyłem
**ŻUBROŹLAKA **(Koźlak z trawą żubrową),
** **które dopiero skończyłem zamiast parę godzin wcześniej. Oczywiście zamarzło mi przyłącze ogrodowe i nie mogłem podłączyć chłodnicy przez co tyle godzin straciłem na chłodzenie brzeczki temperaturą na dworze ;)
Mam nadzieję, że wynagrodzi mi to smakiem bo zapach był bardzo dobry. Pachniało ciastem ;)
Wyszło 23 litry w fermentorze o ekstrakcie 17 Brix
#homebrew #homebeer #domowepiwo #hobby #piwo



Fermentacja ciśnieniowa.
- Daje możliwość szybszej i czystszej profilowo fermentacji.
- brak kontaktu z tlenem
- po fermentorze jest już wstępnie nagazowane. Nie trzeba robić refermentacji.
- Dolne drożdże można fermentować w wyższej temperaturze bez niepożądanych estrów
To takie na szybko zalety co mi pierwsze przychodzą do głowy