Dziś od 6:30 warzyłem
**ŻUBROŹLAKA **(Koźlak z trawą żubrową),
** **które dopiero skończyłem zamiast parę godzin wcześniej. Oczywiście zamarzło mi przyłącze ogrodowe i nie mogłem podłączyć chłodnicy przez co tyle godzin straciłem na chłodzenie brzeczki temperaturą na dworze ;)
Mam nadzieję, że wynagrodzi mi to smakiem bo zapach był bardzo dobry. Pachniało ciastem ;)
Wyszło 23 litry w fermentorze o ekstrakcie 17 Brix
#homebrew #homebeer #domowepiwo #hobby #piwo
@Navane jak to jest możliwe, żeby burzliwa przeszła bez ani jednego bulkniecia? Balingometrem.widze, że spadło z 10 do 1, ale organoleptycznie to nie było nic widać
Na burzliwej tak nie miałem, ale 2 miesiące temu dosładzałem wina w dwóch balonach z różnych odmian winogron. Jedno ruszyło a drugie, nawet nie drgnęło. Ale ponieważ i tak miało po dosłodzeniu 6 blg to zostawiłem. 2 tygodnie temu zlewałem oba z nad osadu i oba zeszły do-1 .
Może miałeś nieszczlnie zamknięty fermentor?
Ogólnie samo bulkanie nie jest żadnym wyznacznikiem, tylko sprawdzanie blg.
@Navane no wlasnie byl tak zamkniety, ze ledwo go otworzylem do sprawdzenia, wiec watpie xD @DuchPrzeszlosci
Fermantacja pod ciśnieniem, bo widzę jakiś manometr? Co by to dawało?
Fermentacja ciśnieniowa.
- Daje możliwość szybszej i czystszej profilowo fermentacji.
- brak kontaktu z tlenem
- po fermentorze jest już wstępnie nagazowane. Nie trzeba robić refermentacji.
- Dolne drożdże można fermentować w wyższej temperaturze bez niepożądanych estrów
To takie na szybko zalety co mi pierwsze przychodzą do głowy
Zaloguj się aby komentować