Hej(t)o,

Dziś od 6:30 warzyłem

**ŻUBROŹLAKA **(Koźlak z trawą żubrową),

** **które dopiero skończyłem zamiast parę godzin wcześniej. Oczywiście zamarzło mi przyłącze ogrodowe i nie mogłem podłączyć chłodnicy przez co tyle godzin straciłem na chłodzenie brzeczki temperaturą na dworze ;)
Mam nadzieję, że wynagrodzi mi to smakiem bo zapach był bardzo dobry. Pachniało ciastem ;)

Wyszło 23 litry w fermentorze o ekstrakcie 17 Brix

#homebrew #homebeer #domowepiwo #hobby #piwo
b06a3cfe-13ec-4a20-b2bd-0762994bb077
10696df7-4cf7-46ae-8ae4-15fbeec1ae9f
61dd62bc-1650-4222-b769-fefb4e110626
Zielczan

@Navane jak to jest możliwe, żeby burzliwa przeszła bez ani jednego bulkniecia? Balingometrem.widze, że spadło z 10 do 1, ale organoleptycznie to nie było nic widać

Navane

Na burzliwej tak nie miałem, ale 2 miesiące temu dosładzałem wina w dwóch balonach z różnych odmian winogron. Jedno ruszyło a drugie, nawet nie drgnęło. Ale ponieważ i tak miało po dosłodzeniu 6 blg to zostawiłem. 2 tygodnie temu zlewałem oba z nad osadu i oba zeszły do-1 .


Może miałeś nieszczlnie zamknięty fermentor?


Ogólnie samo bulkanie nie jest żadnym wyznacznikiem, tylko sprawdzanie blg.

Zielczan

@Navane no wlasnie byl tak zamkniety, ze ledwo go otworzylem do sprawdzenia, wiec watpie xD @DuchPrzeszlosci

pierzak

Fermantacja pod ciśnieniem, bo widzę jakiś manometr? Co by to dawało?

Navane

Fermentacja ciśnieniowa.

- Daje możliwość szybszej i czystszej profilowo fermentacji.

- brak kontaktu z tlenem

- po fermentorze jest już wstępnie nagazowane. Nie trzeba robić refermentacji.

- Dolne drożdże można fermentować w wyższej temperaturze bez niepożądanych estrów


To takie na szybko zalety co mi pierwsze przychodzą do głowy

Zaloguj się aby komentować