Zdjęcie w tle
dildo_swaggins

dildo_swaggins

Koneser
  • 46wpisy
  • 159komentarzy
Zaczynam dzis robic bigos ale robie twist z meksykanskim chorizo and habanero.
Testowanie jutro :).
Zaprawie tez Tepache (te ananasy wlasnie po to!), bardzo bardzo polecam sie tym pobawic.
a69df219-9275-45bb-a87a-6f7c1fe7b080
dildo_swaggins

@Guma888 to lecimy, ogarnij 3 litrowy sloj najlepiej taki ktory moze sobie beknac, jak za duzo CO2 sie zbierze. To aktywna fermentacja :).


1 duzy ananas.

100 gram piloncillo to chyba jest normalny ciemny cukier.

1 albo dwie jak lubisz ogen papryczki habanero.

sporo imbiru - tu tez maja uwaga imbir jest bardzo reaktywny w fermentacji :).

Cynamon do smaku.


Tniesz ananasa w trojkaty dodajesz cukier imbir i habanero, mieszasz dodajac wode.

Jak ladnie wymieszasz dodaj wiecej wody tak aby przykryc ananasa.

I sobie czekasz kilka dni, probuj co jakis dwa/trzy dni.

I uwazaj z CO2.


Jak juz bedzie smakowac fajnie, przefiltruj plyn. Ja nastawiam miksture dwa razy, dodajac tylko wode.

Daj znac jak poszlo.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Mam taka fantazje i do konca nie wiem jak to ugryzc.
Xhcialbym na weekendy powiedzmy 4 dni w miesiacu isc pracowac do kuchnii w restauracji.
Mam tzw. powazna prace na co dzien, wiec pieniadze mnie kompletnie nie interesuja.
Chce zobaczyc jak pracuje kuchnia i podszkolic bazowe skille.
Sa tu jacych profesjonalisci?
Jakbyscie patrzyli na goscia w drugiej polowce trzydzieski ktory by z takim tematem sie do was zglosil?
Sa ludzie otwarci na taki fun-employment?
#pytaniedoeksperta #gotowanie
szymek

@dildo_swaggins popytaj może znajomych; może jakiś kolega kolegi ma restauracje i by na to poszedł, w sumie ciekawy pomysł

Astro

@dildo_swaggins sam chciałbym tak pracować. Ale to trochę nierealne ze względu na to że większość restauratorów szuka „niewolnika” a nie pracownika

nyszom

@Sezonowiec myślę, że po prostu brakuje wykwalifikowanych pracowników, a nie 'turystów'; czas zainwestowany w naukę/wyszkolenie ma sens tylko, jeżeli pracownik w przyszłości nabije konkretną liczbę godzin. W odmowie nie doszukiwałbym się złej woli, tylko realnej kalkulacji

Zaloguj się aby komentować

Drugi tydzien z #kombucha.
Smakuje to znakomicie, robie dwa nastepne sety. Mam juz jedno Scoby dziecko, jak dorobie sie 3/4 zrobimy male #rozdajo.
2fb18114-d374-455b-995e-cf479f5976d7
VonTrupka

@PiesekChlebek ja nie leciałem na żadnych tutorialach, ale to było ponad 5 lat temu

dildo_swaggins

@PiesekChlebek mozesz pewnie, to sie fachowo druga fermentacja nazywa. Za 2/3 tygodnie pewnie do tego dojde.

Kolezanka poleca ten kanal: https://www.youtube.com/@YouBrewKombucha.

dildo_swaggins

@PiesekChlebek Ogladam video na temat Tepache i gosc mowi aby uwazac ze szklem i fermentowanymi napojami bo rzeczywiscie eksploduja: https://www.youtube.com/watch?v=JNcoYLVFCKg,


Jego sugestia to zostawic miejsce na budowanie sie CO2 w butelce i kontrolowac.

Zaloguj się aby komentować

W ogole jestem pod dwoch butelkach wina wiec czas na #gownowpis, po polsku sie komunikuje tylko z wami i z mama .
Dzieki za te przestrzen <3, po 15 latach serio czlowiek traci te plynnosc, skladnia sie zmienia.
wombatDaiquiri

@dildo_swaggins no to sobie wybrał(e/a)ś ciekawe miejsce na obserwowanie składni zdań xD

dildo_swaggins

@wombatDaiquiri co ja moge wombacie :),

nadal jakos jestem wdzieczny za te przestrzen i was :).

Zaloguj się aby komentować

Plan na sobote:
  1. na sniadanie robie quesadillie z guacamole
  2. chwile potem kiszenie kapusty
  3. natepnie beda robione granola bars z pieprzem i zurawina
  4. na kolacje chicken makhani
a przygrywa The Economist i podcast na temat historii i mitu Xi Jinpinga.
Mam nadzieje ze bedziecie miec rownie udana sobote.
#sobota #gownowpis #winning
d0ec771e-4385-4473-86b6-993fe4ccb2e0
dildo_swaggins

@octave25 pewnie, tylko ciezko to w warunkach domowych zrobic z uwagi na fermentowana rybe ;).

dc543219-aa72-47df-8719-5ebd2861ac4a
octave25

@dildo_swaggins nie robiłem jeszcze ale mam w planach.

Zaloguj się aby komentować

W piersza srode lutego na terytorium calej Szwajcarii odbywaja sie testy syren alarmowych.
Oczywiscie loklane spolecznosci traktuja bardzo powaznie, informujac mieszkancow o czasie.
Tutaj troche wiecej informacji na temat metodologii od BABS (Bundesamt fuer Bevoelkerungsschutz).
#szwajcaria #zuerich #obronacywilna
010c1969-abce-455d-a549-96a54f100b44

Zaloguj się aby komentować

Ledwo oczy otworzy a juz bierze sie za buteleczke z kwasem.
Bedzie piekny dzien na Home Office, daily za 3 godziny team na wakacjach albo chory.
Wieczorem gotowanie z bardzo fajna wloszka.
Zycze wam rownie fajnych lotow tak na codzien jak i od swieta.
#lsd #narkotykizawszespoko #homeoffice
6c4ab025-a273-409a-a56a-2f36ca4ce48c
BillyFuckboy

@dildo_swaggins w przerwach lubie gardzic cpunami

dildo_swaggins

@BillyFuckboy skoncz trollowac bo to slabe.

Lamiesz zasady spolecznosci i jestes toksyczny wypad do swojej echochamber .

edaef352-0e66-4f91-af9c-2ab9107e6b8c

Zaloguj się aby komentować

Planuje wrzucic tak 600-1000ug LSD w plynie na wieczor.
Jakie macie strategie aby ogarnac zbyt mocnego tripa (tripuje sam, ale w kraju gdzie mozna wiec legalnego ryzyka brak)?
Mysle aby miec w pogotowiu olejek CBD, probowaliscie ma to sens?
#lsd #epicdose #trip
Hatman

@dildo_swaggins jak było? u mnie olejek CBD na 100ug tripie nie dał totalnie nic, żadnych efektów, ale na następny dzień afterglow było ekstremalnie przyjemnym doświadczeniem

dildo_swaggins

Nie znalazlem olejka, ale przetrwalem bez :).

Te tripy 400+ sa niezwykle.

Zaloguj się aby komentować

Następna