Testowanie jutro :).
Zaprawie tez Tepache (te ananasy wlasnie po to!), bardzo bardzo polecam sie tym pobawic.
![a69df219-9275-45bb-a87a-6f7c1fe7b080](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/7041f16008bf2d7c91feb16337167f93.jpg)
@dildo_swaggins byłbyś skłonny podać pełną listę składników?
@eswemenasja jasne!
do tepache czy do bigosu?
Wypierdol te ananasy, dobrze radzę, wiem co kombinujesz.
@dildo_swaggins tepache
@dildo_swaggins bigos
@Guma888 to lecimy, ogarnij 3 litrowy sloj najlepiej taki ktory moze sobie beknac, jak za duzo CO2 sie zbierze. To aktywna fermentacja :).
1 duzy ananas.
100 gram piloncillo to chyba jest normalny ciemny cukier.
1 albo dwie jak lubisz ogen papryczki habanero.
sporo imbiru - tu tez maja uwaga imbir jest bardzo reaktywny w fermentacji :).
Cynamon do smaku.
Tniesz ananasa w trojkaty dodajesz cukier imbir i habanero, mieszasz dodajac wode.
Jak ladnie wymieszasz dodaj wiecej wody tak aby przykryc ananasa.
I sobie czekasz kilka dni, probuj co jakis dwa/trzy dni.
I uwazaj z CO2.
Jak juz bedzie smakowac fajnie, przefiltruj plyn. Ja nastawiam miksture dwa razy, dodajac tylko wode.
Daj znac jak poszlo.
@eswemenasja uyzwam tego przepisu https://www.seriouseats.com/from-a-polish-country-house-kitchens-hunters. W ogole SeriousEats to klasa dla siebie.
Zaloguj się aby komentować