Zaczynam dzis robic bigos ale robie twist z meksykanskim chorizo and habanero.
Testowanie jutro :).
Zaprawie tez Tepache (te ananasy wlasnie po to!), bardzo bardzo polecam sie tym pobawic.
a69df219-9275-45bb-a87a-6f7c1fe7b080
eswemenasja

@dildo_swaggins byłbyś skłonny podać pełną listę składników?

dildo_swaggins

@eswemenasja jasne!

do tepache czy do bigosu?

UncleFester

Wypierdol te ananasy, dobrze radzę, wiem co kombinujesz.

Guma888

@dildo_swaggins tepache

dildo_swaggins

@Guma888 to lecimy, ogarnij 3 litrowy sloj najlepiej taki ktory moze sobie beknac, jak za duzo CO2 sie zbierze. To aktywna fermentacja :).


1 duzy ananas.

100 gram piloncillo to chyba jest normalny ciemny cukier.

1 albo dwie jak lubisz ogen papryczki habanero.

sporo imbiru - tu tez maja uwaga imbir jest bardzo reaktywny w fermentacji :).

Cynamon do smaku.


Tniesz ananasa w trojkaty dodajesz cukier imbir i habanero, mieszasz dodajac wode.

Jak ladnie wymieszasz dodaj wiecej wody tak aby przykryc ananasa.

I sobie czekasz kilka dni, probuj co jakis dwa/trzy dni.

I uwazaj z CO2.


Jak juz bedzie smakowac fajnie, przefiltruj plyn. Ja nastawiam miksture dwa razy, dodajac tylko wode.

Daj znac jak poszlo.

Zaloguj się aby komentować