Smakuje to znakomicie, robie dwa nastepne sety. Mam juz jedno Scoby dziecko, jak dorobie sie 3/4 zrobimy male #rozdajo.
@dildo_swaggins chętnie wezmę udział w rozdaniu
@dildo_swaggins chciałem spróbować sobie kiedyś zrobić, ile to można trzymać w szkle w lodówce zanim wybuchnie?
@dildo_swaggins a ja mam pytanie z innej beczki. Blat na zdjęciu jest kamienny? Z praktycznego punktu widzenia zastanawiam się czy talerze, kubki, szklanki łatwiej uszkodzić po upuszczeniu na kamienny blat.
@D4n4ri kamienny :), upuszczone sypia sie jak domy w Bagdadzie, w zamian bardzo latwo ogarnac aby byl czysty.
I masz raczej duza powierzchnie do pracy.
@PiesekChlebek to podobno mit, w sensie nie wiem czy takie cisnienie yeast jest w stanie wytorzyc aby szklo odstrzelic. To moja pierwsza kombucha, ale z innymi kiszonkami mam jakies doswiadczenia, i w najgorszym razie otworzysz raz na dwa/trzy dni aby CO2 wypuscic.
@PiesekChlebek ale słoja czy w czymkolwiek trzymasz nie zakręcasz szczelnie. A "popijasz" na bieżąco.
@dildo_swaggins to jakaś odmiana tego grzyba że taki intensywny, wręcz bordowy?
Czy tak długo fermentujesz aż ciemnieje?
@VonTrupka Zalezy przy tzw. drugiej fermentacji zakrecam szczelnie, przy pierwszej oddaje CO2 na biezaco.
Baza to herbata hibiskusowa dlatego kolor :).
@VonTrupka myślałem że to się butelkuje po prostu całą partię i pakuje do lodówki, tak twierdzą w wszelkich tutorialach
@PiesekChlebek ja nie leciałem na żadnych tutorialach, ale to było ponad 5 lat temu
@PiesekChlebek mozesz pewnie, to sie fachowo druga fermentacja nazywa. Za 2/3 tygodnie pewnie do tego dojde.
Kolezanka poleca ten kanal: https://www.youtube.com/@YouBrewKombucha.
@PiesekChlebek Ogladam video na temat Tepache i gosc mowi aby uwazac ze szklem i fermentowanymi napojami bo rzeczywiscie eksploduja: https://www.youtube.com/watch?v=JNcoYLVFCKg,
Jego sugestia to zostawic miejsce na budowanie sie CO2 w butelce i kontrolowac.
Zaloguj się aby komentować