Zdjęcie w tle
Kawa kawusia kawunia

Społeczność

Kawa kawusia kawunia

41

Społeczność kawoszy, neofitów co gardzą byle spalonym blendem

Mirk... ah, stare przyzwyczajenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Koledzy! Znacie może CLEVER DRIPPERA? Takie sprytne połączenie french pressa i dripa. Kawa wychodzi z niego bardzo smaczna (tak jak lubię najbardziej - mocno owocowo, no ale zmieliłem Etiopię), przyjemnie i bardzo łatwo się tego używa.
Polecam, warto
#kawa #zainteresowania
f6656d35-5113-4b68-b977-093c89eef893
Reepo

@u_k1 aż se zrobiłem bo przez to że się zafascynowałem espresso dawno nic poza kolbą nie tykałem xD Dobra jak zawsze. Najlepsze w Cleverze, że jest idiotoodporny, możesz zmielić nie tak, dać złą temperaturę, a efekt będzie i tak znośny, dalej wydobędziesz bogate aromaty jeśli masz ciekawe ziarna.


Ogółem to otwiera dyskusje o tym czy lepsza metoda parzenia do przelewowa czy zaparzeniowa czy kuźwa jak to się po polsku nazywa (percolation vs immersion) xD https://coffeeadastra.com/2019/07/16/why-do-percolation-and-immersion-coffee-taste-so-different/

u_k1

@Reepo


Idiotoodporny to bardzo dobre określenie. Dobry synonim dla "przewidywalny" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale faktycznie, z Chemexa kawa wychodziła bardziej nierówna. Clever Dripper zawsze świetny (ziarna Hayb).

Reepo

@u_k1 wiesz, po prostu od czasu kiedy bawię się espresso i co szot to inaczej, to ciężko nie czuć się jak idiota xD

Zaloguj się aby komentować

pije se kawusie i testuje se aplikację mobilną hejto i generalnie bardzo spoczko, taki lepsiejszy wykop ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kawatime #kawa #testowanieoprogramowania
PanHeniek

@u_k1

ten kulawy ma milionowe budżety, dotacje i zespół pracujący na pełen etat xD


I mimo tego i tak się wypierdolił na ryj xD

u_k1

@PanHeniek no no ( ͡° ͜ʖ ͡°) tym bardziej Hejto (jako projekt "po godzinach") robi wrażenie względem w pełni komercyjnego Wykopu.

Reepo

@Goronco oficjalna aplikacja, która jest w trakcie beta testów dla patronów

Zaloguj się aby komentować

Dzień dobry, kolejna smaczna kawusia, w tym roku to już chyba 33 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak tam humorki muchomorki ?
#kawa #dziendobry #gownowpis
aed9c2a3-40cb-4595-9edc-31437723d4e5
Nawaleta

@cytmirka Uh, współczuję. Z Hejto jakoś Ci zleci ten czas.

Seneka

@cytmirka a te problemy z rozwolnieniem po kawie o których mówiłaś mi na priwie to już minęły?

cytmirka

@Seneka Niestety jeszcze nie, pogłębiają się z każdą kolejną kawą

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Pyszna, czarna kawusia i można zacząć dzień.
Dzień dobry!
#dziendobry #kawusia
a3459b06-d6a2-4899-8282-1ed3fc199583
Sandrinia

@rakaniszu no, ale miłego dnia i smacznej kawusi, ja dzisiaj mam wyjątkowo wolne i jeszcze sobie leżę, tak więc do kawusi jeszcze z godzina czasu

rakaniszu

@Sandrinia ja bardziej niż samego potwora zapamiętałem jak pozostali upadli krzyczeli "rakaniiiszuuuuu" xD

chociaż wiadomo, padał za każdym razem jak się szło na krowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

rakaniszu

@Sandrinia Zazdro! Ja wstałem przed 6, a i tak leżałem do 8:30. Pysznej kawusi i udanego dnia!

Zaloguj się aby komentować

(Nie) Poranna kawusia z Hejto część 2
ICED CAPPUCCINO
Do tego wywaru niestety będziemy musieli się zaopatrzyć w przedmiot zwany spieniaczem do mleka na zimno, większość spieniaczy automatycznych ma funkcję spieniania na zimno więc nie powinno być to problemem.
1/3 szklanki mleka
Kostki lodu
Espresso (ma wyjść również 1/3 szklanki)
Spienione na zimno mleko 0.5% 1/3 szklanki
Wlewamy do szklanki zimne mleko
Dodajemy delikatnie parę kostek lodu ( ja użyłem wielorazowych żeby nie rozwadniało mi kawy)
Przygotowujemy się do zaparzania espresso
I teraz mamy dwie opcje
Słodka i normalna
W przypadku normalnej podstawiamy mleko z lodem pod dysze ekspresu i lejemy espresso, wtedy najlepiej się rozwarstwi
Jednak jak chcemy słodka kawę musimy nalać do filiżanki espresso bądź czego tam chcecie następnie posłodzić i lać koniecznie WOLNIUTKO niczym działanie moderacji wykopka po kostkach lodu, wtedy też powinno się fajnie rozwarstwić
Jak macie syrop do kawy można go używać jako dosłodzenia do mleka, wtedy też pod dysze
Przygotowujemy zimna piankę
Mleko 0.5% najlepiej się pieni na zimno dlatego go używamy, postępujemy zgodnie z instrukcją danego spieniacza
WOLNIUTKO musi nam opaść sama pianką konsystencji pianki do golenia jak wyleje się mleko które nam rozwali rozwarstwienie to dupa nie ICED CAPPUCCINO
Możemy przyozdobić posypka że stencilem
Smacznego
#kawa #lukasz
#kawatime #gotujzhejto
754771ec-05b0-45f4-a2d9-53309caaa78b
sullaf

Spierdoliłem. Jakoś mi się wszystko wymieszało i wyszła mi tylko lurowata kawa z mlekiem na zimno

Kjubsonek

@sullaf dobrze ubiłeś piankę?

sullaf

@Kjubsonek widocznie za słabo. Spróbuję przy okazji jakiejś kolejnego podejścia

Zaloguj się aby komentować

Poranna kawusia wypita. Ogółem to wiem, że sam ustawiłem opis społeczności hejtujący spalone blendy, ale aktualnie taki pije. A powód jest prosty - moja babcia na święta podarowała mi kilogram Jacobsa palony "po Włosku", blend robusty z Arabicą. Sam ofc bym se takiego czegoś nie kupił, bo sieka straszna, ale kocham swoją Babcię i każdy łyk tej kawusi sprawia mi radość, że wie czym się interesuje, i że jest w stanie kupić mi taki prezent
A poza tym, jak się uczyć to na tańszej kawie i takiej której się trochę ma xD Zdarzało mi się kończyć worek 250g bez decyzji na jakim stopniu mielenia powinienem zostawić młynek xD
Kochajcie swoje babcie czy coś, nie wiem jaki morał miał z tego być xD
A zara, za pół godzinki wejdzie pokawowe sranko ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
#kawa #kawatime #babcia
38203881-a368-47e8-9a1e-8a57dfaf53a9
hipotrofia

A, ta pyszna była 100% robusta jakby co

Reepo

@hipotrofia gdzieś widziałem palarnie co sprzedawała fine robuste, także coś tam się dzieje w temacie poprawienia jej wizerunku (to że ktoś da na opakowaniu 100% arabica nic nie znaczy jak spali ją w stylu "włoskim" bo i tak daje spalenizną xD). No i robusta jest znacznie przyjaźniejsza dla środowiska bo jej uprawa nie wymaga pojebanych wysokości w górach. Polecam filmik https://youtu.be/_qiwccma8Hs

hipotrofia

@Reepo o, to nie wiedziałam! wiedziałam tylko że w Wietnamie się ją głównie pije i tam jest bardzo dobra chociaż tamta pyszna akurat wcale nie była wietnamska tylko z Etiopii bodajże, także jeszcze dużo do odkrywania

Zaloguj się aby komentować

Smacznej kawusi Kasie i Tomki ( ͡~ ͜ʖ ͡°) #kawa #kawusia #kawazhejto
a52d24c6-1ffd-4215-b3c7-c37518eee0e6
ofca

@Sylvath a, jeszcze odnosząc się do "Bonnie i Clyde" - Bonnie pierdolnął babę na pasach i nie poniósł konsekwencji? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sylvath

@ofca okej, akceptuje takie wytłumaczenie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Reepo

@BigKr4SHh widzę postępy w nauce latte artów, dobrze dobrze

Zaloguj się aby komentować

Aaah pierwsza pokawusiowa kupa na hejto

Jak wasze pokawusiowe sranko?

21 Głosów
lubieplackijohn

@Reepo Meh, nie kłopocz się, już jest gdzieś na dnie todolist

Reepo

@lubieplackijohn spoko, i tak będzie sprawniej niż bugi z bety wykopu które dalej są nienaprawione po releasie na proda xDDD

lubieplackijohn

@Reepo U nich to cały zespół programistów [???] działał, na etacie. U nas dwóch ciśnie po godzinach. I tak uważam, że robią super robotę

Zaloguj się aby komentować

Poranna kawusia z Hejto część pierwsza
Latte
-Podgrzane mleko 4/5 kubka
-Mleczna pianka 1 cm
- podwójne espresso
Mleko podgrzewamy w dyszy spieniajacej
Żeby podgrzewać mleko należy na początku lekko spienić napój leciutko wynurzając końcówkę dyszy, oznaką chęci nabrania powietrza przez dysze jest jej ryk (serio... Jak mleko wymaga spienienia zaczyna się drżeć jak stara przed Wigilią). Po krótkim spienianiu zanurzyć dysze prostopadle do dna dzbanka 1 cm nad jego powierzchnią, trzymać do uzyskania odpowiedniej temperatury
Po podgrzaniu mleka nagrzać szklankę do latte ( nalać do 3/4 szklanki wrzątku)
Zacząć zaparzać podwójne espresso
Po zaparzeniu espresso należy wylać wodę ze szklanki, połączyc mleko z pianką w dzbanku (okrężnymi ruchami na stole machać dzbankiem do mleka) do lekko przechylonej szklanki zacząć wlewać mleko, na tyle szybko żeby zlecialo trochę pianki, wlać na tyle dużo mleka by po wlaniu espresso była możliwość korekcji ilości piany, wlej espresso zdecydowanym szybkim ruchem na środek szklanki
Korekcja piany
Wlałeś za szybko i piany jest>1 cm ?
Zdecydowanym silnym ruchem walnij dzbankiem z mlekiem w stół roboczy bądz swój zakuty pospieszny łeb żeby oddzielić spowrotem mleko od piany i wlej delikatnie mleko z pewnej wysokości (łatwiej wtedy wychodzi)
A co jeśli pianki jest za mało?
Połącz mleko tymi okrężnymi ruchami co wcześniej były opisane
I oprzyj lejek dzbanka o szklankę
Zdecydowanymi ruchem wylej pianę
Pamiętajcie przy korekcji piany by nie uszkodzić latte Artu
Smacznego
#kawa #kawusia #kawazhejto
70e4e02a-6ad5-4191-a40c-b380e8de60e3
Kjubsonek

@jenta barista automatyczny

Zaloguj się aby komentować

Ostatnio robię sobie detoks od kawy z ekspresu. Niemniej jednak coraz bliżej powrotu do tego wspaniałego napoju i pytanko do was.
Jaką kawę polecacie?
Osobiście najlepiej mi wjeżdża HAYB - Blue Espresso bo jest delikatna, trochę słodka i leciutko kwaśna. Ale jestem otwarty na propozycje.
#kawa #kawatime
skulonenogi

@Pettev mój ekspres nie przygotowuje jako tako espresso więc można powiedzieć że kawa o nieregularnej wielkości xd

Zaloguj się aby komentować

Dzień dobry, witam się z popołudnia, mam nadzieję, że kawusia smakowała rano, ja tymczasem dwie lekturki mam od Pana Jamesa Hoffmanna, będzie czytanko xD
#kawa #kawatime #kawusia #zainteresowania #hobby
605cd888-5acb-4f8a-8764-442fd4593caf
Reepo

@dupinka5000 jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie

acetone

@dupinka5000 kiedyś mówił że autor się z nim kontaktował czy może wrzucać te przeróbki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia