Koledzy! Znacie może CLEVER DRIPPERA? Takie sprytne połączenie french pressa i dripa. Kawa wychodzi z niego bardzo smaczna (tak jak lubię najbardziej - mocno owocowo, no ale zmieliłem Etiopię), przyjemnie i bardzo łatwo się tego używa.
Polecam, warto
#kawa #zainteresowania
@u_k1 Moja ulubiona metoda do alternatyw, jeszcze jak zrobisz tak, że najpierw wlewasz wodę a później kawę wsypujesz to w ogóle nie blokuje się i spływa jakoś minutę. Najbardziej lubię cleverem robić mrożoną kawę, wsadzając do szklanki dużo lodu.
Poza tym proste w czyszczeniu, proste w użyciu (łatwiejsze niż V60 a imo efekty równie dobre mimo że metoda inna)
@Reepo U mnie Clever sprawił, że Chemex i V60 się kurzą.
A jak parzysz kawę?
U mnie:
-
wsypanie 22-25g kawy, wlanie 350-400ml wody
-
po 2 minutach mieszam i zakładam pokrywkę
-
po 1 minucie zakładam na serwer
@u_k1 lecę wg przepisu Hoffmanna https://youtu.be/RpOdennxP24
@u_k1 aż se zrobiłem bo przez to że się zafascynowałem espresso dawno nic poza kolbą nie tykałem xD Dobra jak zawsze. Najlepsze w Cleverze, że jest idiotoodporny, możesz zmielić nie tak, dać złą temperaturę, a efekt będzie i tak znośny, dalej wydobędziesz bogate aromaty jeśli masz ciekawe ziarna.
Ogółem to otwiera dyskusje o tym czy lepsza metoda parzenia do przelewowa czy zaparzeniowa czy kuźwa jak to się po polsku nazywa (percolation vs immersion) xD https://coffeeadastra.com/2019/07/16/why-do-percolation-and-immersion-coffee-taste-so-different/
@Reepo
Idiotoodporny to bardzo dobre określenie. Dobry synonim dla "przewidywalny" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale faktycznie, z Chemexa kawa wychodziła bardziej nierówna. Clever Dripper zawsze świetny (ziarna Hayb).
@u_k1 wiesz, po prostu od czasu kiedy bawię się espresso i co szot to inaczej, to ciężko nie czuć się jak idiota xD
Zaloguj się aby komentować