(Nie) Poranna kawusia z Hejto część 2
ICED CAPPUCCINO
Do tego wywaru niestety będziemy musieli się zaopatrzyć w przedmiot zwany spieniaczem do mleka na zimno, większość spieniaczy automatycznych ma funkcję spieniania na zimno więc nie powinno być to problemem.
1/3 szklanki mleka
Kostki lodu
Espresso (ma wyjść również 1/3 szklanki)
Spienione na zimno mleko 0.5% 1/3 szklanki
Wlewamy do szklanki zimne mleko
Dodajemy delikatnie parę kostek lodu ( ja użyłem wielorazowych żeby nie rozwadniało mi kawy)
Przygotowujemy się do zaparzania espresso
I teraz mamy dwie opcje
Słodka i normalna
W przypadku normalnej podstawiamy mleko z lodem pod dysze ekspresu i lejemy espresso, wtedy najlepiej się rozwarstwi
Jednak jak chcemy słodka kawę musimy nalać do filiżanki espresso bądź czego tam chcecie następnie posłodzić i lać koniecznie WOLNIUTKO niczym działanie moderacji wykopka po kostkach lodu, wtedy też powinno się fajnie rozwarstwić
Jak macie syrop do kawy można go używać jako dosłodzenia do mleka, wtedy też pod dysze
Przygotowujemy zimna piankę
Mleko 0.5% najlepiej się pieni na zimno dlatego go używamy, postępujemy zgodnie z instrukcją danego spieniacza
WOLNIUTKO musi nam opaść sama pianką konsystencji pianki do golenia jak wyleje się mleko które nam rozwali rozwarstwienie to dupa nie ICED CAPPUCCINO
Możemy przyozdobić posypka że stencilem
Smacznego
#kawa #lukasz
#kawatime #gotujzhejto
754771ec-05b0-45f4-a2d9-53309caaa78b
sullaf

Mleko, kostki, kawa, piana. Dobra, chyba tego nie spierdolę.

sullaf

Spierdoliłem. Jakoś mi się wszystko wymieszało i wyszła mi tylko lurowata kawa z mlekiem na zimno

Kjubsonek

@sullaf dobrze ubiłeś piankę?

sullaf

@Kjubsonek widocznie za słabo. Spróbuję przy okazji jakiejś kolejnego podejścia

Zaloguj się aby komentować